Ilta Sanoma

Verottaja löysi tarkastuksessaan muun muassa pimeitä palkkoja. Joillakin yrittäjillä ei ollut edes taksilupaa.

Verottaja löysi tarkastuksessaan taksien kirjanpidosta monenlaista puutteita.

Verottaja löysi tarkastuksessaan taksien kirjanpidosta monenlaista puutteita. Kuva: Juhani Niiranen

Verohallinto on löytänyt taksialan tehovalvonnassa miljoonien eurojen edestä pimeää myyntiä ja maksamattomia palkkoja.

Kirjanpidon ulkopuolelle jääneitä tuloja oli kaikkiaan 8,7 miljoonan euron edestä.

Lisäksi syyskuun lopussa päättyneessä tarkastuksessa löytyi 4,3 miljoonalla eurolla muita virheellisyyksiä. Nämä vaikuttivat verotettavan tulon määrään.

-?Tyypillinen verovilpin muoto on jättää käteisellä maksettua myyntiä kirjaamatta yrityksen kirjanpitoon tai jättää esimerkiksi kokonaan kirjaamatta jonkin kuukauden ajot, sanoo ylitarkastaja Jarmo Lahdenperä Verohallinnosta tiedotteessa.

-?Taksamittaria saatetaan käyttää myös tarkoituksella väärin, jotta kirjanpitoon kirjautunut myynti jää todellisuutta pienemmäksi.

Verohallinto toivookin lakimuutosta, jonka myötä taksamittaritiedon parempi seuranta olisi mahdollista.

Taksiyrittäjien verojen maksua valvottiin tehostetusti viime keväästä syyskuun loppuun asti. Valvonnan kohteena oli 850 taksiyrittäjää ja -kuljettajaa sekä taksiyritysten kirjanpidosta vastaavaa tilitoimistoa.

Osa tapauksista siirrettiin rikostapausharkintaan. Tällöin Verohallinto selvittää, onko perusteita rikosilmoituksen tekemiselle.

-?Tehovalvonta kohdistui taksiyrityksiin, joissa meidän analyysimme perusteella oli riski väärinkäytöksille. Siksi ei ole yllättävää, että vilpillistä ja mahdollisesti rikollistakin toimintaa löytyi. Valtaosa taksiyrittäjistä toimii kuitenkin oikein, sanoo Lahdenperä.

Taksiluvan saanti helpottui vuonna 2018 uuden taksilain myötä. Sen seurauksena alalle tuli paljon uusia yrittäjiä ja verovalvonta muuttui aiempaa vaikeammaksi.

Osa kansainvälisten sovellusten kautta taksitoimintaa harjoittavista ei ole perillä siitä, että heidän vastuullaan on itse ilmoittaa verottajalle taksitoiminnasta saadut tulot.

-?Moni luulee virheellisesti, että kansainvälinen alustaa pyörittävä yritys ilmoittaisi kaikkien taksiyrittäjien tulot oikean maan verohallinnolle. Näin ei ole, Lahdenperä sanoo.

Suomessa toimivat sovelluksista esimerkiksi Uber ja Yango.

Pimeitä palkkoja löytyi yhteensä lähes kolmen miljoonan euron edestä. Oli myös tapauksia, joissa taksinkuljettajalle oli maksettu pimeää palkkaa samanaikaisesti, kun tämä oli saanut työttömyys- tai sosiaalietuutta.

-?Havaintojemme mukaan työntekijän palkka muodostuu tällaisissa tilanteissa pienestä virallisesta palkasta, pimeästä palkasta ja väärin perustein haetusta etuudesta, Lahdenperä sanoo.

Valvonnassa paljastui myös, että joillakin taksiyrittäjällä ei ollut edes Traficomin myöntämää taksiliikennelupaa.

Lue lisää: Kuluttajan asema on heikentynyt taksi­liikenteessä - "Näyttää siltä, että jopa yli tuhat lupaa joudutaan peruuttamaan"

Lue lisää: Alv pois joukko­liikenteestä - näin matkat, taksit ja kotimaan lennot halpenisivat

Ilta Sanoma
mercredi 26 octobre 2022 11:51:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.