Ilta Sanoma

Human Rights Watch on haastatellut väkivallan kohteeksi joutuneita sukupuoli- ja seksuaali­vähemmistöjen edustajia. Kaikkia haastateltuja oli pidetty vankilassa Dohassa ja pahoinpidelty sekä fyysisesti että henkisesti. Osalle oli tehty myös seksuaalista väkivaltaa.

MM-kisojen vienti Qatariin on kerännyt laajaa kritiikkiä.

MM-kisojen vienti Qatariin on kerännyt laajaa kritiikkiä. Kuva: Hamad I Mohammed / Reuters

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoo maanantaina julkaistussa raportissaan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kaltoinkohtelu on jatkunut Qatarissa vielä aivan jalkapallon MM-kisojen kynnyksellä.

Raportin mukaan maan ennaltaehkäisevän turvallisuuden joukot ovat pidättäneet seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä sekä kohdelleet heitä huonosti pidätyksen jälkeen.

HRW sanoo tietojensa perustuvan kuuden qatarilaisen haastatteluihin. Haastatelluista neljä oli transnaisia, yksi biseksuaali nainen ja yksi homoseksuaalinen mies.

Kaikkia haastateltuja oli raportin mukaan pidetty vankilassa Dohassa ja pahoinpidelty sekä fyysisesti että henkisesti. Osalle oli tehty myös seksuaalista väkivaltaa.

HRW:n raportti kertoo, että vangitsemisia jatkettiin ilman pidätysmääräystä ja ennen vapauttamista vangittujen piti allekirjoittaa lupaus "moraalittoman toiminnan lopettamisesta".

Qatarilaiset virkamiehet ovat uutistoimisto Reutersin mukaan kiistäneet väitteet.

HRW sanoo, että Qatar on vuonna 2020 toivottanut seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin kuuluvat tervetulleiksi MM-kisoihin. Samalla on luvattu, että esimerkiksi sateenkaarilippua saa heiluttaa katsomossa ilman pelkoa rangaistuksesta.

Järjestön mielestä esille tulleet rikkomukset ovat muistutuksia siitä, että Qatarilla ei ole tahtoa taata oman maansa seksuaalivähemmistöille perusoikeuksia.

HRW kertoo Qatarissa voimassa olevan lain kieltävän avioliiton ulkopuoliset suhteet, mukaan lukien samaa sukupuolta olevien suhteet. Rangaistus voi olla seitsemän vuotta vankeutta. Lisäksi laki sallii väliaikaisen vangitsemisen jopa puoleksi vuodeksi, jos vastaajaa on perustellusti syytä epäillä rikoksesta.

Ihmisoikeusrikkomuksia on tapahtunut myös Qatarin MM-kisoja rakennettaessa. Vuonna 2021 The Guardian uutisoi, että 6­500 siirtotyöläistä oli kuollut Qatarissa MM-kisojen myöntämisen jälkeen.

MM-kisat alkavat Qatarissa 20. marraskuuta.

Ilta Sanoma
mardi 25 octobre 2022 00:36:00 Categories: Ilta Sanoma Jalkapallo

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.