Ilta Sanoma

Microsoft julkaisi sarjan uusia toimintoja Windows 11:een. Vuosi sitten ilmestynyt käyttöjärjestelmä ei ole villinnyt asiakaskuntaa.

Windows 11 ilmestyi 5. lokakuuta 2021. Se tuotiin asteittain Windows 10 -käyttäjien saataville.

Windows 11 ilmestyi 5. lokakuuta 2021. Se tuotiin asteittain Windows 10 -käyttäjien saataville. Kuva: Microsoft

Microsoft kertoi uusista toiminnoista lokakuun alussa viime vuonna ilmestyneelle Windows 11 -käyttöjärjestelmälle. Ne tulevat vaihtelevalla aikataululla saataville, eivätkä välttämättä näy heti suomalaisille käyttäjille.

Resurssienhallinta: Tämä Windowsin keskeinen työkalu tiedostojen käsittelyyn saa välilehdet. Se tarkoittaa, että voit avata Resurssienhallintaan auki useita kansioita yhtä aikaa ja siirtyä niiden välillä nopeasti. Lisäksi työkalu mahdollistaa käytetyimpien tiedostojen lisäämisen suosikkeihin.

Ehdotetut toiminnot: Windows 11 alkaa ehdottaa käyttäjälle toimintoja havaitessaan sopivia tilaisuuksia siihen. Jos käyttäjä esimerkiksi kirjoittaa tekstiin puhelinnumeroita, Windows korostaa ne ja mahdollistaa soittamisen klikkaamalla.

Tehtäväpalkki: Alareunan valikko, eli Tehtäväpalkki sallii nyt ohjelmien pikakuvakkeiden lisäämisen, vaikka niille ei olisi enää tilaa. Sellaiset kuvakkeet löytyvät kolmen pisteen valikon alta. Lisäksi Tehtäväpalkista pääsee nyt Tehtävienhallinta-työkaluun hiiren kakkosnappia klikkaamalla. Microsoft ei kuitenkaan vieläkään salli tehtäväpalkin siirtämistä ruudun alareunasta sivureunaan tai yläreunaan. Tämä on ollut yksi Windows 11 -käyttäjiä paljon ärsyttänyt puute.

Jaa muihin laitteisiin: Windows 11:n tiedostonjakoa lähellä oleviin laitteisiin terästetään tuella aiempaa useammalle laitteelle.

Valokuvat: Windows 11 saa uudistetun valokuvasovelluksen (Photos) lokakuun lopussa. Sovellus kokoaa kuvasi yhteen galleriaan esimerkiksi puhelimesta ja OneDrive-tallennuspalvelusta. Photos alkaa tarjota muistoja, jotka tarkoittavat OneDrivestä poimittavia vanhoja kuvia.

Android-sovellukset: Windows 11:n tuen Android-sovelluksille oli määrä olla yksi käyttöjärjestelmän myyntivalteista, mutta ominaisuus myöhästyi selvästi. Nyt Android-sovelluksia tarjoava Amazon Appstore on käyttäjien saatavilla lukuisissa maissa, ei kuitenkaan Suomessa.

Resurssienhallinta saa välilehdet.

Resurssienhallinta saa välilehdet. Kuva: Microsoft

Uudistukset edellyttävät, että Windows 11:ssä on asennettuna viimeisin suurpäivitys 2022 Update (22H2).

Lue lisää: Windows 11 -päivitys estettiin Venäjällä

Mitä tulee Windows 11:n asennusmääriin, vuoden vanha käyttöjärjestelmä näyttää innostaneen edeltäjäänsä vähemmän.

Siinä missä Windows 10 keräsi aikanaan noin 24 prosentin kannatuksen ensimmäisenä vuotenaan, Windows 11 on yltänyt vain alle 14 prosentin markkinaosuuteen. Molemmat luvut ovat StatCounterilta.

Tehtäväpalkki sallii enemmän pikakuvakkeita ja päästää nopeasti Tehtävienhallintaan.

Tehtäväpalkki sallii enemmän pikakuvakkeita ja päästää nopeasti Tehtävienhallintaan. Kuva: Microsoft

Windows 10 huitelee yhä täysin omissa ulottuvuuksissaan 72 prosentillaan. Vuonna 2009 julkaistu Windows 7 sinnittelee noin 11 prosentillaan. Tämä on jossain määrin hälyttävää, sillä Windows 7 on jo Microsoftin normaalin tuen ulkopuolella. Käyttöä saattaa selittää yrityksille suunnattu jatkettu tuki, joka tarjoaa tietoturvakorjauksia tammikuuhun 2023 asti.

Windows 11:n voi vielä toistaiseksi ladata ilmaiseksi yhteensopiviin Windows 10 -tietokoneisiin. Microsoftin alun perin ilmoittama mahdollinen päättymisaika ilmaiselle päivitykselle oli kaksi viikkoa sitten 5. lokakuuta. Uutta ajankohtaa ei ole ilmoitettu.

Ilta Sanoma
samedi 22 octobre 2022 11:13:00 Categories: Digitoday Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.