Amnesty Internationalin mukaan ainakin 20 alaikäistä poikaa ja kolme tyttöä on kuollut Iranin mielenosoituksissa.
Nuoren naisen kuolema siveyspoliisin pidättämänä synnytti valtavan protestien aallon, joka ei osoita laantumisen merkkejä. Kuva: AFP / Lehtikuva
Iranin turvallisuusjoukot ovat tappaneet ainakin 23 lasta laajalle levinneissä protesteissa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo. Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin pidättämänä.
Amnesty on nimennyt 23 lasta, joiden järjestö sanoo kuolleen 20.-30. syyskuuta. Heistä 20 on 11-17-vuotiaita poikia. Kolmesta tytöstä kaksi oli 16-vuotiaita ja yksi 17-vuotias.
Järjestön mukaan suurin osa pojista kuoli, kun turvallisuusjoukot ampuivat heitä päin. Kahden sanotaan kuolleen, kun heitä päin ammuttiin lähietäisyydeltä metallipelleteillä. Kolmen tytön ja yhden pojan kerrotaan kuolleen sen jälkeen, kun he joutuivat turvallisuusjoukkojen pahoinpitelemiksi.
Amnestyn mukaan yksi uhreista oli Amir Mehdi Farrokhipour, 17, joka sai surmansa Teheranissa 28. syyskuuta. Amnestyn mukaan nuorukaista ammuttiin metallipelleteillä ja luodeilla.
Lähteiden mukaan Farrokhipour kuoli, kun häntä ammuttiin rintaan.
Tiedusteluviranomaisten väitetään kuitenkin pakottaneen pojan isä nauhoittamaan videolausunto, jossa tämä sanoo poikansa kuolleen auto-onnettomuudessa. Lähteiden mukaan viranomaiset sanoivat, että mikäli isä ei suostuisi, hänen tyttärensä tapettaisiin tai heitä vahingoitettaisiin muuten.
Protesteja on ollut ympäri Irania. Tämä kuva Javanrudista. Kuva: SOCIAL MEDIA / Reuters
Amnestyn mukaan nuorin uhri oli 11-vuotias Javad Pousheh, joka lähteiden ja audiovisuaalisen todisteiden perusteella kuoli, kun häntä ammuttiin takaraivoon mielenosoituksessa.
16-vuotias Sarina Esmailzadeh kuoli 23. syyskuuta osallistuttuaan mielenosoitukseen, Amnesty on aiemmin kertonut. Turvallisuusjoukkojen kerrotaan pahoinpidelleen hänet pampuilla Gohardashtissa Alborzin maakunnassa. Amnestyn mukaan iranilaiset viranomaiset ovat painostaneet tytön perhettä vaikenemaan.
Iranin valtiollisen uutistoimiston Isnan mukaan Alborzin maakunnan korkein tuomari oli sanonut Esmailzadehin kuoleman olleen itsemurha. Tytön väitettiin hypänneen viisikerroksisen talon katolta.
Sarina Esmailzadehin kuva oli esillä Kanadassa järjestetyssä tukimielenosoituksessa. Kuva: Zuma / MVphotos
Esmailzadeh oli tunnettu suosituista Youtube-videoistaan, joilla hän kuunteli musiikkia, tanssi ja puhui matkustushaaveistaan, The Guardian on kertonut. Tyttö myös puhui naisten oikeuksista ja, kuinka vastusti sitä, että hijabin eli päähuivin käyttö oli pakollista. Tyttö myös ilmaisi suuttumuksensa Iranin taloustilanteesta.
-?Iranin turvallisuusjoukot ovat tappaneet lähes kaksi tusinaa lasta yrittäessään murskata vastarinnan hengen maan rohkean nuorison keskuudessa. Jos kansainvälinen yhteisö olisi ihminen, miten se voisi katsoa näitä lapsia ja heidän vanhempiaan silmiin? kysyi Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueellinen johtaja Heba Morayef.
-?Se laskisi päänsä häveten sitä, ettei se ole toiminut Iranin viranomaisten järjestelmällisten rikosten ja törkeiden ihmisoikeusloukkausten rankaisemattomuutta vastaan.
Mielenosoittajia Zahedanissa perjantaina. Kuva: - / Lehtikuva
Amnestyn mukaan kuolleista lapsista kymmenen kuuluu Iranin sorrettuun baluchi-vähemmistöön. Amnestyn mukaan ainakin seitsemää Zahedanissa surmatuista lapsista oli ammuttu sydämeen, päähän tai muihin elintärkeisiin elimiin.
Amnestyn mukaan ainakin 144 ihmistä on yhteensä kuollut 19. syyskuuta ja 3. lokakuuta välisenä aikana mielenosoituksissa. Järjestö kuitenkin uskoo todellisen uhriluvun olevan suurempi.
Iranin ihmisoikeusaktivistien uutistoimiston HRANA:n mukaan 222 on kuollut mielenosoituksissa tai niihin osallistumisen jälkeen, BBC kertoo.
TetraSys Oy.