Ilta Sanoma

Pizzanpaistajat-kirjassa vinkataan, miten kotona tehdyistä pizzoista saa vielä astetta parempia.

Pizzassa tomaattikastikkeen ja juuston pitää antaa loistaa, kirjassa painotetaan.

Pizzassa tomaattikastikkeen ja juuston pitää antaa loistaa, kirjassa painotetaan. Kuva: Colourbox

Pizzassa pohjan ja tomaattikastikkeen pitää antaa loistaa, neuvotaan kirjassa Pizzanpaistajat (Readme 2021). Pizzanpaistajat on yleishyödyllinen yhdistys, joka sai alkunsa aiheesta innostuneiden harrastajien Facebook-ryhmästä. Tiedot täydellisen pizzan paistamisesta on koottu kirjaksi.

Kirjassa suositellaan, että täytteitä kannattaa valita maltillisesti.

- Yleensä 1-2 makua on helppo saada toimimaan harmonisesti pohjan ja tomaattikastikkeen kanssa. Kolmen täytteen pizzat toimivat joskus, neljän harvemmin, kirjassa todetaan.

Liian suuri täytteiden määrä vaikuttaa myös pohjaan.

- Jos täytteitä on liikaa, pohja ei välttämättä paistu kunnolla tai se vettyy.

Pizzanpaistajat on yli 340-sivuinen teos, jossa kerrotaan juurta jaksaen pizzan valmistamisen vaiheet taikinasta välineisiin ja erilaisiin pizzauuneihin.

Teoriaosuuden lisäksi mukana on herkullisia reseptejä. Peruspizzojen lisäksi joukosta löytyy reseptejä esimerkiksi jälkiruokapizzoihin, kuten banana split-pizzaan, ja pizzan kanssa tarjottavia lisukkeisiin, kuten tuliseen kuusenkerkkäsiirappiin.

Jos käyttää juustoa, se kannattaa raastaa itse, kirjassa vinkataan.

Mikä tahansa juusto ei kuitenkaan toimi. Hyvässä pizzajuustossa on riittävästi rasvaa. Kirjan mukaan esimerkiksi vain 17 prosenttia rasvaa sisältävät "kevytemmentalit tai -edamit" eivät toimi hyvin pizzassa.

Kirjan ohjeiden mukaan täytteitä ei kannata haudata juuston alle, vaan juusto jätetään täytteiden alle.

- Täytteiden peittäminen juustokerroksella on toki suomalaisittain perinteistä, mutta se jättää helposti pizzan veteläksi, koska kosteus ei pääse haihtumaan juustokerroksen läpi. Täytteet eivät myöskään paahdu kauniisti, vaan lähinnä hautuvat lämpimiksi.

Etenkin kosteita täytteitä vinkataan käyttämään säästeliäästi. Esimerkiksi ananasta ja tuoretta tomaattia voi lisäksi valuttaa siivilässä ennen pizzan täyttämistä, jotta lopputuloksesta ei tule liian vetinen.

Lähde: Pizzanpaistajat ry: Pizzanpaistajat - Minustako mestaripaistaja? (Readme.fi 2021)

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 27.10.2021.

Ilta Sanoma
mercredi 12 octobre 2022 18:50:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.