Ilta Sanoma

Yleisurheilussa ei olla korottamassa urheilijoiden uhkasakkoa dopingkäryn varalta.

Kuvituskuva

Kuvituskuva Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva, Jussi Nukari / Lehtikuva

Hiihtoliitto on nostamassa urheilijasopimuksen uhkasakkopykälää dopingkäryn varalta 150?000 euroon. Se tarkoittaa, että urheilijasopimuksen solminut urheilija joutuisi dopingista kärähtäessään maksamaan Hiihtoliitolle 150?000 euroa.

Hiihtoliiton toimitusjohtaja Ismo Hämäläinen oli alun perin ehdottanut jopa 500?000 euron uhkasakkoa, mutta IS:n tietojen mukaan näin radikaali uudistusidea sai maajoukkuehiihtäjien keskuudessa tyrmäävän vastaanoton.

Lue lisää: Suomen hiihtotähdet pöyristyivät rajusta ehdotuksesta: "Eihän kenelläkään ole tuollaisia summia maksaa"

Toisen suuren yksilöurheilulajin, yleisurheilun, uhkasakkopykälä on paljon maltillisempi: 50?000 euroa.

- Se on ollut kauan, emmekä ole miettineet korotusta. Sellaista puhetta ei alkuunkaan ole ollut, Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto sanoo.

Miltä mielestäsi kuulosti Hiihtoliiton ehdotus puolen miljoonan uhkasakosta?

- Kuulosti tietysti kovalta. Tällaisten asioiden arvottaminen on toki hirveän vaikeaa, koska ei voi tietää millaisia vaikutuksia dopingtapauksilla on eri lajiliitoissa. Mikään raha ei välttämättä aina ratkaise, ne ovat niin ikäviä asioita. Kuten tiedetään Lahden 2001 MM-hiihdoista, niin aika paljon hallaa siitä kaiken kaikkiaan tuli suomalaiselle urheilulle, Harri Aalto sanoo.

- Me olemme kuitenkin linjanneet uhkasakoksi 50?000, ja that's it.

Hiihtoliiton urheilijasopimuksessa uhkasakko on aiemmin ollut 100?000 euroa. Hiihtoliiton toimitusjohtaja Ismo Hämäläinen sanoi ehdottaneensa puolen miljoonan sakkoa herättääkseen arvokeskustelua liiton ja urheilijoiden välillä.

- Meidän ei enää pitäisi olla hiihdossa eikä muissakaan lajeissa siinä tilanteessa, että joudumme edes keskustelemaan dopingiin liittyvän uhkasakon suuruudesta. Tilanteen pitäisi olla sellainen, ettei kukaan urheilija varmuudella edes miettisi dopingin käyttöä yhtenä vaihtoehtona, ja silloinhan itse sakon suuruudella ei pitäisi olla kenellekään mitään väliä, Hämäläinen perusteli.

- Tämä ajatus oli siellä pohjalla, kun tein tuon päänavauksen. Kaipasin avointa keskustelua, ja sellainen myös urheilijoiden kanssa hyvässä hengessä käytiin. Elämässä kimurantit asiat kannattaa yleensäkin käsitellä niin, että ensin keskustellaan rohkeasti, sitten tehdään päätös ja sen jälkeen mennään yhdessä eteenpäin.

Ilta Sanoma
mercredi 12 octobre 2022 15:20:00 Categories: Hiihtolajit Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.