YK:n lapsen oikeuksien komitean mukaan Suomi on loukannut al-Holin leirillä olevien lasten oikeutta elämään.
Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa elää noin 57?000 ihmistä, joista noin puolet lapsia. Kuva: Sami Kero
YK:n lapsen oikeuksien komitea katsoo Suomen loukanneen lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen kahta artiklaa al-Holin lapsia koskevassa valitusasiassa.
Komitean mukaan Suomi rikkoi artiklan 6 artiklan kohtaa 1 (oikeus elämään) ja 37 artiklan alakohtaa a (kidutuksen ja julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rankaisun kielto).
Komitea katsoo, että todistetut väitteet al-Holin leirin elinoloista, mukaan lukien ruoan ja veden puute, muodostavat välittömän ja ennakoitavissa olevan uhan kaikkien leirillä olevien lasten hengelle. Suomella on komitean mukaan kyky suojella lapsia ryhtymällä toimenpiteisiin heidän palauttamisekseen tai konsuliapua tarjoamalla.
Lasten pitkäaikainen säilöönotto hengenvaarallisissa olosuhteissa, erityisesti terveydenhuollon, ruoan, veden, saniteettitilojen ja koulutuksen puutteessa, on komitean mukaan yleissopimuksen 37 artiklan a kohdan tarkoittamaa julmaa, epäinhimillistä tai halventavaa kohtelua tai rangaistus. Suomi on ollut olosuhteista tietoinen ja kykenevä toimenpiteisiin, komitea toteaa.
Suomella on velvollisuus suojella lapsia sekä välittömältä hengenvaaralta että julmalta, epäinhimilliseltä tai halventavalta kohtelulta, komitea katsoo.
Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan leirillä on asuu 57?000 ihmistä, joista noin puolet ovat lapsia. Väkivalta on arkista. Viime vuonna leirillä kuoli järjestön mukaan yli 60 lasta.
Al-Holin leirillä olleiden lasten sukulaisten olivat valittaneet asiasta YK:n lapsen oikeuksien komiteaan.
Keskiviikkona tehdyn ratkaisun mukaan Suomi on velvollinen maksamaan asianmukaisen hyvityksen valittajille ja lapsiuhreille ja estämään vastaavien loukkausten tapahtumisen tulevaisuudessa.
"Tässä tarkoituksessa Suomen tulee ryhtyä, vilpittömässä mielessä toimien, kiireellisiin positiivisiin toimiin lasten palauttamiseksi ja tukea jokaisen kotimaahan palautetun tai uudelleensijoitetun lapsen kotouttamista tai uudelleensijoittamista", ulkoministeriön tiedotteessa kirjoitetaan.
"Tällä välin Suomen on ryhdyttävä lisätoimenpiteisiin lasten elämään, selviytymiseen ja kehitykseen kohdistuvien riskien lieventämiseksi heidän ollessaan Koillis-Syyriassa."
Suomen täytyy raportoida YK:n lapsen oikeuksien komitealle asiasta 180 päivän kuluessa.
TetraSys Oy.