Ilta Sanoma

Tehovalvonnan avulla viranomaiset haluavat verot Suomeen.

 Saapuneiden lähetyksien tarkastusta tullissa.

Saapuneiden lähetyksien tarkastusta tullissa. Kuva: Risto Silvola / Tulli

Tulli ja Verohallinto tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin verovalvontaa marraskuusta alkaen. Tehovalvonta jatkuu ainakin vuoden 2023 loppuun.

Tulli pysäyttää havaitut alkoholitilaukset, esimerkiksi satamissa, ja selvittää, onko niistä maksettu vaaditut vakuudet ja tehty ennakkoilmoitukset. Pysäytys kestää aina vähintäänkin jatkoselvitysten ajan.

Jos nämä vastuut ovat hoitamatta ja verot kuuluvat viranomaistietojen perusteella myyjälle, Verohallinto tekee haltuunottopäätöksen ja tilaus jää odottamaan verojen maksua. Jos myyjä ei maksa veroja kuuden kuukauden sisällä, Tullilla on oikeus hävittää tuotteet.

Jos taas veronmaksu kuuluu ostajalle, tilaus kulkee selvitysten jälkeen Tullista asiakkaalle. Jos verot ovat maksamatta, Verohallinto lähettää asiakkaalle jälkikäteen verotuspäätöksen.

Valtio menettää vuosittain arviolta 80-100 miljoonaa euroa verotuloja, koska ulkomaisista verkkokaupoista tilatusta alkoholista ei makseta veroja Suomeen. Alkoholin nettitilaaminen lisääntyi erityisesti korona-aikana.

-?Alkoholin nettikauppa lisääntyi merkittävästi koronavuosina, ja ilmiön suosio perustuu lähes täysin siihen, että verot jäävät maksamatta. Tehokkaalla valvonnalla haluamme varmistua siitä, että jatkossa verot tulevat maksetuksi myös verkosta tilatusta alkoholista, Verohallinnon ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola sanoi tiedotteessa.

Peltola arvioi Taloussanomille, että verkosta tilatun oluttölkin hinta kaksin- tai 2,5-kertaistuu, kun myös verot tulevat maksettaviksi.

-?Veroineen ja kuljetuksineen hinta nousee suunnilleen markettituotteiden tasolle.

Verojen osuus verkkokaupasta ostettujen juomien hinnasta:

Tulli ja verottaja ovat laskeneet esimerkkejä verojen vaikutuksesta

24 tölkin (0,33 l) pakkaus keskiolutta (4,6 %) maksaa ulkomaisessa verkkokaupassa 13,90 euroa. Keskioluen alkoholivero on 13,86 euroa ja tölkissä myytävän juoman juomapakkausvero 4,03 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 17,89 euroa ja verollinen hinta 24 tölkille yhteensä 31,79 euroa.

3 litran hanapakkaus punaviiniä (12,5 %) maksaa ulkomaisessa verkkokaupassa 11,90 euroa. Viinin alkoholivero on 12,63 euroa ja juomapakkausvero 1,53 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 14,16 euroa ja verollinen hinta hanapakkaukselle yhteensä 26,06 euroa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Suomeen tilattiin vuonna 2021 kaikkiaan 33 miljoonaa litraa alkoholijuomia ulkomaisista verkkokaupoista.

Nettitilaukset olivat kasvussa jo ennen koronaa, mutta vuosina 2019-2021 määrät noin kolminkertaistuivat.

Alkoholijuomista maksetaan kahta valmisteveroa: alkoholiveroa ja juomapakkausveroa.

Jos alkoholia tilaa toisessa EU-maassa sijaitsevasta verkkokaupasta, vastuu verojen maksamisesta riippuu siitä, miten tilauksen kuljetus on järjestetty.

Jos alkoholia tilaa EU:n ulkopuolelta, asiakkaan pitää tehdä tilauksesta tulli-ilmoitus sekä maksaa arvonlisävero, mahdollinen tullimaksu ja valmisteverot tullauksen yhteydessä.

Kuljetus ratkaisee sen, kuka maksaa verot. Jos myyjä osallistuu kuljetuksen organisointiin, verovelvollisuus on myyjällä. Jos ostaja järjestää kuljetuksen, verovelvollisuus on ostajalla.

Lue lisää: Enää hetki isoon muutokseen - muista nämä, kun teet verkko-ostoksia

Ilta Sanoma
mercredi 12 octobre 2022 11:43:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.