Ilta Sanoma

Liiketulosten povataan jatkaneen kasvuaan kaksinumeroisin luvuin.

Fortumin kommentit energiamarkkinoiden tilasta ovat tällä tuloskaudella erityisen kiinnostavia.

Fortumin kommentit energiamarkkinoiden tilasta ovat tällä tuloskaudella erityisen kiinnostavia. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi alkaa vähitellen käynnistyä. Helsingin pörssin päälistan yhtiöistä jo tällä viikolla osavuosikatsauksensa julkistaa tietoturvayhtiö Nixu.

Vauhtiin päästään ensi viikolla, kun kalenterista löytyvät muun muassa Elisa, Nokia, Nordea ja Stora Enso.

Markkinoilla odotetaan kasvun jatkuneen vielä kolmannella vuosineljänneksellä reippaana.

-?Itse asiassa Euroopassa kasvu on selvästi parempaa kuin Yhdysvalloissa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että meillä vertailukohta on jonkun verran vaisumpi, Nordean päästrategi Antti Saari sanoo Taloussanomille.

Kun viime syksynä Euroopassa vielä ponnisteltiin ylös koronakuopasta, oli Yhdysvalloissa jo kiihdytetty kelpo vauhtiin. Samaan aikaan raaka-aineiden hinnat olivat jo nousussa ja inflaatio nosti tomerasti päätään myös Euroopassa.

Kuluvan vuoden aikana Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja lännenvastainen energiasota on kiihdyttänyt inflaation huippulukemiin ja keskuspankit ovat merkittävästi kiristäneet rahapolitiikkaansa. Korkojen nousu tavallisesti tukee rahoitussektorin yhtiöitä, mutta samalla se on omiaan jarruttamaan talouskasvua.

Vetoa on siis kahteen suuntaan, minkä lisäksi rahoitusalan tuloskasvua jarruttaa viime aikoina nähty pääomamarkkinoiden suhteellinen hiljaisuus, Saari kertoo.

-?Yhdysvalloissa lisäksi lähtökohdat ovat aika lailla haastavammat. Vuosi sitten siellä purettiin luottotappiovarauksia, joita oli ehkä liiankin innokkaasti koronan aikana tehty. Tämä nosti tuloksia vähän turhan paljon, Saari sanoo.

Helsingin pörssiä tarkasteltaessa tuloskasvu näyttää Saaren mukaan reippaalta varsinkin siihen nähden, kuinka paljon taloushuolia on ilmassa.

Toimialoista metsäyhtiöiltä ja laajemmin raaka-ainealalta odotetaan hyviä tuloksia. Myös konepajasektori näyttäisi olevan hyvässä vedossa.

Konsensusennusteissa liikevoiton kasvun povataan olevan 15-20 prosentin luokkaa eli varsin vauhdikasta. Suurimmat yhtiöt ilman rahoitusalaa ja Fortumia yltäisivät tämänhetkisten ennusteiden mukaan 17 prosentin tuloskasvuun.

Tavallistakin suurempi mielenkiinto kohdistuu nyt siihen, miten yritykset arvioivat tulevaa kehitystä.

-?Sijoittajan näkökulmasta olisi kiva kuulla yritysjohtajilta, miltä tulevaisuus näyttää. Voi kuitenkin olla, että epävarmassa tilanteessa on aika iso kynnys antaa kovin tarkkaa ohjeistusta, Saari sanoo.

Kovin epämääräisistä tai leveällä haarukalla esitetyistä tulosarvioista ei suurta iloa taas ole.

Vihiä tulevasta voi hakea siitä, miten yritykset arvioivat kysyntätilannetta. Edelleen konepajojen tilauskirjat kertovat paitsi niiden itsensä tilanteesta, myös laajemmin yritysten investointihalukkuudesta ja sitä kautta kysyntänäkymistä.

Yksittäisistä yrityksistä Saari nostaa esiin energiayhtiö Fortumin, joka on kiinnostava muutenkin kuin osakkeenomistajan näkökulmasta.

Fortum on hiljan päässyt ratkaisuun miljarditappiot tuoneesta Uniperista, mutta jäljellä on vielä Venäjälle tehdyistä miljardi-investoinneista irtautuminen. Nämä ovat tiedossa jo ennestään, mutta yhtiön kommentit omasta tilanteestaan ja yleisemmin sähkömarkkinoiden tilasta ovat energiakriisin väijyessä odotettuja. Tulosjulkistusta tosin saadaan odottaa vielä marraskuun 10. päivään saakka.

Analyytikoiden ennusteissa eurooppalaisyrityksille povataan ensi vuodelle vielä muutaman prosentin tuloskasvua, Saari kertoo.

-?Mutta jos tässä taantumaan ajaudutaan ja varsinkin jos energiahuolet alkavat vielä kärjistyä, on todennäköistä että tulosennusteita joudutaan laskemaan.

Ilta Sanoma
mercredi 12 octobre 2022 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.