Ilta Sanoma

Rajoitusten seuraukset voivat pahimmillaan ulottua jokapäiväisiin arjen esineisiin kuten älypuhelimiin.

Rajoitusten tarkat seuraukset ovat vielä epäselvät.

Rajoitusten tarkat seuraukset ovat vielä epäselvät. Kuva: Colourbox

Yhdysvaltain kauppaministeriö määräsi perjantaina merkittäviä rajoituksia puolijohteiden ja mikrosirujen valmistuksessa tarvittavan teknologian vientiin kiinalaisille asiakkaille.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan kyseessä on presidentti Joe Bidenin hallinnon toistaiseksi aggressiivisin siirto Yhdysvaltain pyrkiessä estämään Kiinaa kehittämästä teknologiaansa tavoilla, jotka Yhdysvallat näkee uhkana.

Rajoitusten seuraukset voivat olla kauaskantoisia. Bloombergin mukaan vaikutukset voivat ulottua selvästi puolijohteita edemmäs aloille, jotka nojaavat korkean teknologian tietojenkäsittelyyn, kuten sähköautot, ilmailu ja älypuhelimet. Kaikki riippuu siitä, miten laajasti Bidenin hallinto panee rajoitukset täytäntöön.

Kiina on merkittävä älypuhelinten valmistusmaa lukuisille brändeille. Lisäksi eri kiinalaisvalmistajat, kuten OnePlus tai Xiaomi, tekevät suosittuja puhelimia kuluttajille ympäri maailman ja niillä on paljon käyttäjiä myös Suomessa.

Lue lisää: IPhonet tulivat, mutta näin Suomi osti syys­kuussa

On epäselvää, miten rajoitukset mahdollisesti vaikuttavat matkapuhelinten kehittämiseen ja/tai valmistamiseen.

Yhdysvallat katsoo rajoitukset tarpeellisiksi estääkseen Kiinaa nousemasta isommaksi taloudelliseksi ja sotilaalliseksi uhkaksi. SemiAnalysisin pääanalyytikko Dylan Patel sanoo maiden olevan nyt virallisesti "taloudellisessa sodassa".

Monin paikoin uskotaan, että Yhdysvaltain toimet ajavat Kiinaa kohti omavaraista siruteollisuutta.

Kansallismielinen sanomalehti Global Times uhosi, että vaikka rajoitukset saattavat haitata Kiinan puolijohdeteollisuutta lyhyellä aikavälillä, se puolestaan "vahvistaa Kiinan tahtoa ja kykyä seistä omillaan tieteessä ja teknologiassa".

Ilta Sanoma
mardi 11 octobre 2022 13:57:00 Categories: Digitoday Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.