Ilta Sanoma

Yleiskokouksessa YK:n kaikilla 193 jäsenmaalla on yksi ääni eikä yhdelläkään ole veto-oikeutta.

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli Ukrainan sodasta syyskuusa.

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli Ukrainan sodasta syyskuusa. Kuva: Michael M, Santiago / AFP / Lehtikuva

YK:n yleiskokous aloittaa maanantaina keskustelun päätöslauselmaluonnoksesta, joka tuomitsisi Venäjän päätöksen liittää Ukrainan alueita itseensä.

Päätös tuoda asia yleiskokoukseen tehtiin sen jälkeen kun Venäjä käytti syyskuun lopussa veto-oikeuttaan estääkseen vastaavan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa. Yleiskokouksessa YK:n kaikilla 193 jäsenmaalla on yksi ääni eikä yhdelläkään ole veto-oikeutta.

EU:n YK-lähettiläs Olof Skoog teki luonnostekstin yhdessä Ukrainan ja muiden maiden kanssa. Hänen mielestään päätöslauselma on "äärimmäisen tärkeä".

-?Jos YK-järjestelmä ja kansainvälinen yhteisö yleiskokouksen kautta ei reagoi tällaiseen laittomaan yritykseen, olisimme hyvin, hyvin pahassa paikassa, Skoog sanoi toimittajille.

Skoogin näkemys on, että jos yleiskokous ei kykene toimimaan, muilla mailla olisi vapaat kädet toimia Venäjän tavoin tai tunnustaa Venäjän toimet.

Äänestys päätöslauselmasta järjestetään aikaisintaan keskiviikkona.

Uutistoimisto AFP:n näkemässä luonnoksessa tuomitaan Venäjän yritykset liittää laittomasti itseensä Ukrainalle kuuluvat Donetsk, Luhansk, Herson ja Zaporizzja sen jälkeen kun alueilla oli järjestetty valekansanäänestykset. Luonnoksessa painotetaan, etteivät toimet ole kansainvälisen oikeuden mukaisia.

Luonnos myös vetoaa kaikkiin maihin sekä kansainvälisiin järjestöihin ja toimijoihin, jotta ne eivät tunnustaisi alueliitoksia, ja vaatii Venäjän joukkojen välitöntä vetäytymistä Ukrainasta.

Vastineena Venäjä on osoittanut kaikille jäsenmaille kirjeen, jossa se hyökkää "länsimaisia delegaatioita" vastaan. Venäjän mukaan niiden toimilla ei ole mitään tekemistä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan perusperiaatteiden suojelemisen kanssa.

Venäjän YK-lähettilään allekirjoittamassa kirjeessä sanotaan länsimaiden pyrkivän "vain omiin geopoliittisiin tavoitteisiinsa" ja tuomitaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten muihin jäsenmaihin kohdistama "valtava painostus".

Venäjän mielestä yleiskokouksen olisi syytä äänestää asiasta salaisesti. Käytäntö on hyvin epätavallinen, ja yleensä sitä käytetään vain esimerkiksi turvallisuusneuvoston vaihtuvien jäsenten valinnassa.

Äänestyksen järjestäminen salaisena edellyttäisi ensin äänestystä asiasta, eikä sitä voida järjestää salaisesti.

Turvallisuusneuvoston äänestyksessä mikään maa ei suoraan asettunut Venäjän puolelle. Kiina, Intia, Brasilia ja Gabon pidättäytyivät äänestämästä.

Ilta Sanoma
maanantai 10. lokakuuta 2022 12.09.00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.