Ilta Sanoma

Leilan kotona on ihan oikea kasvihuone, jonka lämpötila nousee talvikuukausina 30 asteeseen. Sähköä erillinen kasvihuone vie kuukaudessa muutaman kympin verran.

Leila Sallinen harrastaa kasveja, ja on valmis satsaamaan niihin aikaa ja rahaa.

Leila Sallinen harrastaa kasveja, ja on valmis satsaamaan niihin aikaa ja rahaa. Kuva: Leila Sallinen

Hinta 1?500 euroa, ja nimi niin pitkä, ettei sitä ensikuulemalta paina mieleen.

Rääkkylässä asuvan Leila Sallisen kotona sijaitsee huonekasvi, jonka hintaa ei voi mitenkään verrata tavallisten markettien valikoimaan.

Erikoisesta ulkomuodostaan tunnettu harvinainen aroid Philodendron billietiae variegata on tuotu Suomeen Virosta saakka, mutta nykyään se kasvaa pohjoiskarjalaisen omakotitalon sisällä.

Aroidi ei tosin ole ainoa Sallisen kasviharrastukseen liittyvä erikoisuus.

Kodin erikoisuus on oikea kasvihuone.

Kodin erikoisuus on oikea kasvihuone. Kuva: Leila Sallinen

Sallisen koti sijaitsee tavallisessa yksikerroksisessa omakotitalossa, mutta sen päädyssä sijaitsee ihan oikea kasvihuone.

Viiden neliön kasvihuone on samanlainen, joita näkee kesä-Suomen puutarhoissa ympäri Suomen. Kun sen oven avaa, lämpötila huokuu 30 asteen hellettä. Ilmankosteus on 70 prosentin tietämillä.

Leila Sallinen kertoo Ilta-Sanomille, että talon sisälle rakennetulle kasvihuoneelle oli tarvetta, sillä vanha viherhuone ei ollut riittävän trooppinen osalle kodin kasveista.

-Ne ovat herkempiä ja kaipaavat enemmän ilmankosteutta, Sallinen sanoo.

Leila Sallinen harrastaa kasveja. Värivirheelliset kasvit ja erikoiset lehdet kiinnostavat.

Leila Sallinen harrastaa kasveja. Värivirheelliset kasvit ja erikoiset lehdet kiinnostavat. Kuva: Leila Sallinen

Vaikka kasvihuone sijaitsee sisätiloissa, talon rakenteet eivät kärsi. Viherhuoneen tilalla sijaitsi aikoinaan leipomo, johon tehtiin kosteutta sietävä remontti. Huoneessa on myös lattialämmitys.

-?Lattialle voi heittää vaikka sangolla vettä, eikä se haittaa mitään.

Sähköä harrastus vie toki jonkin verran. Sallinen käyttää kasvihuoneessa edullisia led-valoja, mutta lattialämmitykseen, valoihin ja ilmankostuttimiin menee sähköä kuussa parin kympin verran.

"Ulkonäkö ratkaisee", kommentoi Sallinen kasvien valintaperusteita.

Hänen kasvihuoneessaan on yli 400 kasvia, ja osa niistä on aivan tavallisia markettituotteita, kuten kultaköynnöksiä, tai mummokasveiksi kutsuttuja enkelinsiipiä.

Kasvihuoneen tärkeimmät kasvit ovat kuitenkin erikoisuuksia: väri- tai muotovirheellisiä posliinikukkia (Hoya), peikonlehtiä (Monstera), juurakkovehkoja (Alocasia), köynnösvehkoja (Philodendron) ja flamingonkukkia (Anthurium).

Sallinen ostaa erikoisempia kasveja etenkin ulkomailta, joissa valikoimaa on enemmän. Hauskinta on tilata pistokas, jonka voi kasvattaa itse.

Sallinen ostaa erikoisempia kasveja etenkin ulkomailta, joissa valikoimaa on enemmän. Hauskinta on tilata pistokas, jonka voi kasvattaa itse. Kuva: Leila Sallinen

Erikoisuus voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että tavallisesti vihreälehtinen kasvi onkin vihreä-valkoinen, tai vaikkapa hieman kellertävään taittava. Myös kasvin muoto voi poiketa tavanomaisesta.

Sallisen kasvihuoneen kalleimpia yksilöitä ovat alussa mainittu Philodendron billietiae variegata sekä erikoisemmat peikonlehdet Burle Marx Flame ja Philodenron ilsemanii variegata. Niiden pistokkaista Sallinen on maksanut 1?000-1?500 euroa.

-?Viime vuosina hinnat ovat tulleet alaspäin, mutta silti hinnoissa vain taivas on rajana. Mitä vahvempi värivirhe, sitä enemmän pistokas maksaa. Viime aikojen suosikkeja harrastajien piirissä ovat olleet esimerkiksi juurakkovehkat ja flamingonkukat (Anthurium Andraeanum).

Sallinen ostaa erikoisempia kasveja etenkin ulkomailta, joissa valikoimaa on enemmän. Hauskinta on tilata pistokas, jonka voi kasvattaa itse.

-?Se on myös hermoja raastavaa. Kun ostat värivirheellisen pistokkaan, kasvi ei välttämättä jatka värivirhettä, kun se kasvaa. Koskaan ei siis tiedä, mitä saa.

Philodendron billietiae variegatan pistokas maksoi 1 500 euroa.

Philodendron billietiae variegatan pistokas maksoi 1 500 euroa. Kuva: Leila Sallinen

Sallinen panostaa kasveihin paitsi rahaa myös aikaa.

Jokapäiväinen kierros kasvihuoneella vie vain vartin, mutta parhaimmillaan kasvien lumoissa vierähtää kahdeksan tuntia.

Philodendron Black Cardinal variegata on yksi erikoisuuksista.

Philodendron Black Cardinal variegata on yksi erikoisuuksista. Kuva: Leila Sallinen

Harvinainen on myös tämä Philodendron hastatum silver sword variegata.

Harvinainen on myös tämä Philodendron hastatum silver sword variegata. Kuva: Leila Sallinen

Viimeksi niin kävi eilen. Silloin Sallinen tarkasti jokaisen kasvinsa kunnon, kasteli ne ja siirsi uuteen paikkaan yksilöt, jotka olivat kasvaneet pituutta viime aikoina niin, etteivät enää mahtuneet entiselle kasvupaikalleen.

-?Aikaa tähän meni kuusi tai kahdeksan tuntia, Sallinen arvioi.

Rääkkylän rauhassa asuvalle Salliselle kasvit ovat niin tärkeitä, ettei yhdestäkään tekisi mieli luopua. Tilanpuute kuitenkin päättää asian Sallisen puolesta.

-?Kun tilanpuute vaivaa, joskus sekin on tehtävä.

Kukkatelineellä kököttää nuupahtanut peikonlehti, jonka lehdet kellertävät pahaenteisesti, ja ryhti on surullinen.

On kuitenkin vaikea muistaa, onko kasvia tullut kasteltua viime aikoina liikaa vai liian vähän.

Kasviharrastaja Leila Sallinen vinkkaa muistisäännön, josta voi olla kasvien kunnon tunnistamisessa apua.

-?Ylikastelu näkyy usein lehdissä kellertävän ruskeana värinä, kun taas alikastellun kasvin lehdet alkavat roikkua janoisen näköisinä. Syksyllä on hyvä muistaa, että kastelun tarve vähenee.

Myös ötökät voivat tehdä hallaa kasville.

-Lehdet voivat näyttää esimerkiksi nakerrelluilta.

Ilta Sanoma
torstai 6. lokakuuta 2022 19.30.00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.