Ilta Sanoma

Moni häpeää syömisiään. Ravitsemusterapeutti kertoo 7 asiaa, jotka auttavat ruokahäpeään.

"Mitään yksittäistä ruokaa ei pitäisi leimata hyväksi tai huonoksi", laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo. Kuva: Shutterstock

Valmisruokien osto on aina noloa, vaikka ruuan ostaisi työpaikalle mikroon. Tulee olo, että muut miettivät, miksei tuokin ole viitsinyt tehdä terveellisempää omatekoista ruokaa.

Tunnen häpeää ostaessani herkkuja. En myöskään käy itse grillillä, vaan laitan puolisoni asialle.

Joskus hävettää, kun ostan kerralla paljon lihaa, joka on nykyään ei hyväksytty asia.

Hävettää, jos otan lisää ruokaa, mutta muut eivät. Tai jos muilla on lounassalaatti ja itsellä pasta tai jotain muuta. Tai jos otan pari palaa leipää, ja muilla on vain yksi.

Muun muassa näin lukijat kertovat ruokaan ja syömiseen liittyvästä häpeästä Me Naisten kyselyssä.

Vastauksista käy ilmi, että yksi häpeää annoskokoaan. Toinen sitä, että ostaa jotain epäterveelliseksi miellettyä.

Häpeän tunne kumpuaa siitä, että ihminen kokee olevansa jollain tavalla poikkeava. Se herättää pelkoa yksinjäämisestä.

- Ruokaan liittyvä häpeän tunne on linkittynyt kulttuuriin ja voi ylittää sukupolvia, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Esimerkiksi lihavuuteen liittyy yhä vahva stigma. Syömiseen liittyvä häpeän tunne onkin usein yhteydessä painoon.

Koen olevani huono, kun en osaa säädellä annoksiani tai lopettaa illanistujaisissa napostelua kahteen kouralliseen sipsejä. Häpeän näyttää sitä, että tykkään epäterveellisestä ja että olen vähän pullea, kertoo kyselyyn vastannut 43-vuotias Taina.

Tainaa hävettää myös huono itsekuri ja sen puute.

Häpeän, että toteutan edelleen 90-luvun buffetruokailuun liittyvää slogania: "Nyt on syötävä varastoon koko rahan edestä". Äitini tapasi hokea tuota, enkä näköjään ole oppinut siitä pois.

Taina vertaa itseään herkästi muihin, esimerkiksi sisarensa perheeseen.

He puhuvat paljon luomuruuasta ja kaikesta terveellisestä. Koen, että meidän perheen ruokailut ovat huonompina, koska meillä ei esimerkiksi laiteta joka aterialle lämpimiä kasviksia ja ostamme karkkia.

Joskus Taina jää nälkäiseksi, koska hän ei kehtaa syödä sisarensa perheen seurassa niin paljon kuin haluaisi.

Tuntuu, että omassa syömisessäni on kaikki väärin, jos en tule kylläiseksi suunnilleen samoilla ruokamäärillä kuin he. Tämä johtaa noidankehään. Syön ruokailujen välissä jotain napsimalla salaa, koska en kehtaa täyttää mahaani pöydässä. Koen olevani huonompi ihminen, koska en aikuisena osaa säädellä syömisiäni.

Terveellisiin elämäntapoihin liittyy ihanteenomaisia mielikuvia esimerkiksi hyvästä itsekurista ja älykkyydestä.

- Huonommuuden tunne voidaan kokea häpeänä, Anette Palssa sanoo.

Moni Me Naisten kyselyyn vastannut kertoo häpeävänsä valmisruokien ostamista.

Teen keikkahommia eri paikkakunnilla eikä majoituspaikassa ole koskaan mahdollisuutta laittaa ruokaa. Joudun syömään koko viikon eineksiä. Joskus ostan valmissalaatteja, mutta niistäkin tunnen häpeää.

Uskon häpeäni liittyvän ajatuksiin, että kassalla kuvitellaan, että en osaa laittaa ruokaa tai olen laiska, 37-vuotias Ansku kertoo.

Ilmiö on Anette Palssalle tuttu.

- Vuosia sitten nousi ihan hirveä myrsky kun sanoin lehdessä, että kyllä valmisruokaa voi syödä.

Valmisruokiin tuntuu Palssan mukaan liittyvän jonkinlaista statussymboliikkaa.

- Jos tekee kaiken itse alusta alkaen, kuvastaa se sitä, että on aikaa, rahaa ja voimavaroja.

Ruuan tekemistä arvostetaan ja ihannoidaan, vaikka kaikki eivät ehdi ja jaksa tehdä ruokaa arjessa päivittäin.

Syömiseen liittyvä häpeän tunne voi ikävimmillään aiheuttaa ahdistusta sekä kaventaa elämää.

Tunnetta voi kuitenkin itse lievittää. Palssa antaa nämä seitsemän neuvoa:

Jos huomaat, että sinua hävettää, pyri suhtautumaan itseesi myötätuntoisesti. Kaikki tunteet ovat sallittuja.

Pohdi, mistä häpeän tunne mahdollisesti kumpuaa. Sanoiko esimerkiksi oma äiti, että valmisruokien syöminen ei kannata? Pitääkö se kuitenkaan tosiasiassa paikkaansa? Tarkista faktat.

Riko rohkeasti normeja. Syö vaikka maksalaatikkoa aamupalaksi! Jätä tietoisesti ottamatta lounasruokalassa salaattia.

Älä leimaa mitään yksittäistä ruokaa hyväksi tai huonoksi.

Muista, että mitään yhtä oikeaa tapaa syödä ei ole, eivätkä omat syömiset kuulu kenellekään muulle.

Keskustele tuntemuksistasi muiden kanssa, etsi vertaistukea. Häpeän tunne hälvenee, kun sen jakaa.

Kannusta muita suhtautumaan syömisiin rennommin. Jos joku vaikka päivittelee töissä, että "kamalaa, kun on vain nämä einespullat", sano, että eihän sitä aina tarvitse itse tehtyä syödä.

Kenenkään ei ole mikään pakko tehdä itse ruokaa, jos ei halua tai ei osaa tai ei jaksa. Tarjolla on varsin hyviä vaihtoehtoja.

- Jonkun muun valmistama ruoka ei ole automaattisesti huonoa eikä itsevalmistettu automaattisesti hyvää.

Ilta Sanoma
jeudi 29 septembre 2022 19:00:00 Categories: Hyvä fiilis Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.