Fortum käytti sähköverkkojen myynnistä saamiaan rahoja Uniper-kauppaan. Nyt valtionyhtiö joutuu vetäytymään verissä päin Saksasta.
Fortumin toimitusjohtajana toimi Uniper-kaupan tekemisen aikaan Pekka Lundmark. Hallituksen puheenjohtajana toimi Sari Baldauf. Fortumin talousjohtajana toimi tuolloin nykyinen toimitusjohtaja Markus Rauramo (vas.). Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala (oik.) toimi tuolloin hallituksen jäsenenä. Kuva: Anni Ågren / Lehtikuva, Markku Ulander / Lehtikuva, Nokia, Outi Pyhäranta / HS
Valtionyhtiö Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle.
- Teimme aikanaan valintoja, joista olimme sen hetkisen tiedon, toimintaympäristön ja näkymien perusteella aidosti varmoja. Jälkikäteen katsottuna osa näistä strategisista valinnoista on osoittautunut virheiksi, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kommentoi päätöstä.
Energiayhtiö Fortum on investoinut Uniperiin noin seitsemän miljardia euroa.
Osana uutta "periaatesopimusta" Saksan valtio hankkii kaikki Fortumin Uniper-osakkeet yhteensä noin 0,5 miljardilla eurolla.
Fortum on saanut Uniperista 900 miljoonaa osinkotuottoja. Näin laskettuna Fortumin tappiot Uniperista ovat siis 5,6 miljardia euroa.
Rauramon mukaan Uniperista syntyy Fortumille "vähän vajaan kuuden miljardin euron tappio".
Vaasan yliopiston liiketaloustieteen professori Timo Rothovius huomauttaa, että raha on ollut pois muista kannattavista sijoituksista.
- Vaihtoehtoiskustannus seitsemälle miljardille on luokkaa 700 miljoonaa vuodessa. Vaihtoehtoiskustannusta voi perustella osakkeenomistajien tuotto-odotuksella tai Fortumin pääoman tuotolla ennen ongelmia.
Ketkä ovat päävastuussa Uniper-kuprusta?
- Yhtiö johto ja hallitus ovat vastuullisia, tämä käsittää myös talousjohtajan, Rothovius vastaa.
Fortum hankki 47 prosenttia Uniperista loppuvuodesta 2017 noin 3,8 miljardilla eurolla.
Fortumin toimitusjohtajana toimi tuolloin Pekka Lundmark.
Uniperin johto nimitti kauppaa vihamieliseksi yritysvaltaukseksi ja kävi julkista kampanjaa, jonka avulla Fortum yritettiin saada perääntymään aikeistaan.
Uniperin toimitusjohtajan Klaus Schäferin allekirjoittamassa kirjeessä mainittiin, että Fortum "mitä ilmeisimmin koettelee taloudellista kestokykyään yrittäessään jopa kahdeksan miljardin euron yritysvaltausta, mistä voi seurata vaikutuksia sekä yhtiön luottoluokitukseen että kasvumahdollisuuksiin".
Suomessakin herätti huomiota, että Fortum käytti sähköverkkojen myynnistä saamansa rahat kauppaan, jossa se sai Saksasta paljon kivihiili- ja kaasutuotantoa.
Fortum oli myynyt Suomessa sähköverkot loppuvuodesta 2013 ja saanut kaupasta 2,55 miljardia euroa. Vallassa oli tuolloin Jyrki Kataisen (kok) sixpack-hallitus.
Pääministeri Jyrki Katainen (kok) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) puolustivat Fortumin päätöstä myydä sähköverkot joulukuussa 2013. Kuva: PETER JANSSON
Ruotsissa Fortum oli myynyt sähkönsiirtoliiketoimintansa 2015 ja saanut siitä 6,6 miljardia euroa.
Lundmark vakuutti syksyllä 2017 Ylelle, että Uniper-kauppa on "hyvä kauppa".
- Hiili on 30 prosenttia tuotannosta ja 70 prosenttia on kaikkea muuta, Lundmark korosti.
Lundmark piti hyvänä, että kaasuun perustuvan tuotannon rooli tulee kasvamaan, kun hiiltä ajetaan Euroopassa alas.
Juuri kaasusta tuli Uniperille jättimäinen ongelma, kun Venäjä alkoi rajoittaa kaasutoimituksiaan Saksaan.
Pekka Lundmark puski Fortumin toimitusjohtajana Uniper-kaupan läpi Uniperin vastustuksesta huolimatta. Lundmark aloitti Nokian toimitusjohtajana elokuussa 2020. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fortumin toimitusjohtajana Uniper-ostopäätöksen aikana oli Lundmark, hallituksen puheenjohtajana Sari Baldauf ja varapuheenjohtajana Matti Lievonen.
Fortumin hallituksessa istuivat Heinz-Werner Binzel, Eva Hamilton, Kim Ignatius, Tapio Kuula, Anja McAlister ja Veli-Matti Reinikkala, joka toimii nykyisin Fortumin hallituksen puheenjohtajana.
Fortumin talousjohtajana toimi Uniper-kaupan aikaan nykyinen toimitusjohtaja Rauramo.
Fortumista ei ole kerrottu IS:lle, minkälaisia asiantuntijaselvityksiä yhtiö hankki Uniper-kaupan riskeistä. Selvitysten pimittämistä perustellaan sillä, että Fortum on pörssiyhtiö.
MTV:n mukaan ministereiden informoimisesta Uniper-kaupan aikaan ei ole olemassa asiakirjoja.
Valtioneuvoston omistajaohjausyksikön silloinen ylijohtaja Eero Heliövaara kuitenkin totesi Arvopaperille 2017 olleensa perillä ostotarjouksesta.
Omistajaohjausministerinä Uniper-kaupan julkistamisen aikaan toimi nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), joka on kertonut saaneensa tiedon Fortumin ostoaikeista vain varttituntia ennen kaupan julkistamista.
- Edes vuosi sitten kukaan ei osannut ennustaa sitä, että maakaasun hinta nousee 700 prosenttia vuoden aikana. Viiden vuoden jälkeen on helppo hakea virheitä siitä ratkaisusta, jonka silloinen yrityksen operatiivinen johto ja yrityksen hallitus tekivät sen hetken parhaan tietämyksen mukaan, Lintilä lausui Ylelle heinäkuussa.
Fortum kertoi alun perin Uniper-ostoaikeistaan 20. syyskuuta 2017. Satu Hassi (vihr) tivasi eduskunnan kyselytunnilla Lintilältä, aikooko hän puuttua Uniper-kauppaan.
- Omistajaohjausministeri ei aio puuttua tähän kauppaan. Fortumin johto on arvioinut tämän kokonaisuudessa parhaaksi vaihtoehdoksi, Lintilä vastasi.
- Se, että kaasua tulee tässä kaupassa ja se tulee Venäjältä, on realiteetti, joka tietysti tulee huomioida. Mutta en näe siinä tässä tilanteessa mitään erityistä negatiivista piirrettä. Kokonaisuutena arvioituna tämä kauppa vahvistaa Fortumin tilannetta ja tämä tulee vahvistamaan Fortumin kykyä myös jatkossa osingonmaksajana, Lintilä jatkoi.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) piti Uniper-kauppaa hyvänä Fortumin osingonmaksukyvyn näkökulmasta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Lintilä viittasi osingonmaksuargumenttiin myös vastatessaan Sirpa Paateron (sd) kirjalliseen kysymykseen Uniper-kaupasta 23. lokakuuta 2017. Lintilä lisäsi, että yhtiön strategiset linjaukset kuuluvat yhtiön toimivan johdon ja hallituksen vastuulle.
Silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi viime viikolla Harry Harkimon ohjelmassa Alfa-tv:ssä saaneensa tiedon kaupasta samaan aikaan kuin Lintilä.
- Se tapahtui 20. päivä syyskuuta, oltiin sovittu Fortumin johdon kanssa palaveri. Sinä päivänä kävi sillä tavalla, että tieto Fortumin aikeista ostaa Eonin osuus Uniperista vuoti julkisuuteen. He tapasivat meidät ja 15 minuutin päästä se oli ulkona, Sipilä totesi.
Ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi Alfa-tv:llä, ettei Fortumilla ole pitkään aikaan mahdollisuutta maksaa valtiolle osinkoja. Sipilä puhui "Uniper-katastrofista". Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Sipilä mainitsi ohjelmassa, että "ilman Putinin hyökkäystä tämä olisi varmaan osoittautunut historiassa ihan hyväksi kaupaksi".
Lokakuussa 2019 Fortum ilmoitti laajentavansa Uniper-investointiaan yli 70,5:een prosenttiin, jolloin Uniper-investoinnin kokonaisarvo nousi noin 6,2 miljardiin euroon.
Omistajaohjausministerinä toimi tuolloin Sirpa Paatero (sd) ja pääministerinä Antti Rinne (sd).
Sirpa Paatero (sd) arvosteli Uniper-kauppaa oppositioedustajana. Omistajaohjausministerinä Paatero katsoi, että Uniper-omistuksen kasvaminen lisää Suomen mahdollisuuksia päästönvähennystavoitteiden saavuttamisessa. Kuva: Rio Gandara / HS
Paaterolta kysyttiin Ylen Politiikkaradiossa, eikö Fortumin Uniper-kauppa ole ristiriidassa Suomen päästönvähennystavoitteiden kanssa.
- Logiikka menee niin päin, että kun ollaan jossakin mukana, voidaan olla tekemässä siitä parempaa kuin että vain katsottaisiin sivusta, Paatero kommentoi.
Fortumissa Uniperia pidettiin pitkään hyvänä sijoituksena.
Vielä niinkin myöhään kuin 17. marraskuuta 2021 talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle arvioitiin, että "Uniperin ennustetaan tuottavan tasaista liikevoittoa lähivuosina".
4. tammikuuta 2022 Fortum tiedotti myöntäneensä Uniperille kahdeksan miljardin euron rahoitusjärjestelyn. Kaasun ja sähkön hinnat olivat olleet joulukuussa ennätyskorkealla: kaasun hinta nousi viime vuoden aikana enimmillään 1 000 prosenttia.
Venäjä-riskit olivat realisoituneet, kun Venäjä oli alkanut käyttää kaasuasettaan.
Uniper antoi huhtikuussa tulosvaroituksen ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksestaan.
Rauramolle maksettiin siitä huolimatta samassa kuussa 423?000 euron kannustinpalkkio, jota perusteltiin strategisten prioriteettien edistymisellä sekä yhteistyöllä Uniperin kanssa. Palkkio maksettiin edellisen vuoden suoritusten perusteella.
Poliittisesti Uniper-kriisi kaatui hallituksen syliin kunnolla vasta kesällä.
Hallituksessa kriisin hoitaminen kanavoitiin omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselle (sd).
Pääministeri Sanna Marin (sd) oli yhteyksissä Saksan liittokansleriin Olaf Scholtziin tekstiviesteillä.
Pääministeri Sanna Marin oli heinäkuussa kahdesti yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin kahdesti. VNK:n mukaan tarkoituksena on ollut tukea ministeri Tuppuraisen työtä ja kertoa, että omistajaohjausministeri käy keskusteluita koko hallituksen mandaatilla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Osana Saksan ajamaa ratkaisua Saksan valtio hankki Uniperista 30 prosentin osuuden pilkkahintaan 267 miljoonalla eurolla, ja Fortumin omistusosuus Uniperista laimeni 80 prosentista 56 prosenttiin.
Lisäksi Saksa ilmoitti ottavansa käyttöön mekanismin, jonka avulla Uniper voi siirtää lokakuun alusta alkaen asiakkailleen 90 prosenttia korkeammista kaasun hankintakustannuksista.
Rauramo ilmoitti, että paketilla pystyttiin vakauttamaan Uniperin liiketoiminta.
Näin ei käynyt.
Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) piti heinäkuun ratkaisua parhaana mahdollisena siinä tilanteessa ja kuvaili pääministeri Marinin roolia "ehkä ratkaisevaksi". Nyt syntynyttä ratkaisua, jossa Saksan valtio ottaa Uniperin haltuun, Tuppurainen kuvaili väistämättömäksi. Kuva: John Thys / Lehtikuva
Fortumin tytäryhtiön kurimus vain paheni ja Uniperin päivittäiset tappiot olivat jopa 130 miljoonaa euroa päivässä.
Pian ilmeni, että Saksa alkoi lipsua sovitusta aikataulusta kaasun hintojen vyöryttämisessä yhtiön saksalaisille asiakkaille.
Fortum tiedotti keskiviikkona, että Uniperin kaasuliiketoimintaan liittyvät tappiot ovat nyt jo lähes 8,5 miljardia euroa ja määräysvalta yhtiössä siirtyy Saksan valtiolle.
- Olemme kovin harmissamme ja pahoillamme, miten tässä Uniper-tarinassa kävi, Rauramo totesi tiedotustilaisuudessa.
TetraSys Oy.