Ilta Sanoma

Pyynikin tarina saanee jatkoa. Velkoja sanoo, että ratkaisuja pitää löytyä jo ensi viikon aikana.

Pyynikin brändi on ottanut kolhua yhtiön vaiherikkaasta menneisyydestä. Moni haluaa kuitenkin pelastaa sen konkurssipesästä.

Pyynikin brändi on ottanut kolhua yhtiön vaiherikkaasta menneisyydestä. Moni haluaa kuitenkin pelastaa sen konkurssipesästä. Kuva: Maaria Koskelo / Aamulehti, Toni Repo / Aamulehti, Timo Marttila / Aamulehti

Tamperelaisen Pyynikin käsityöläispanimon kymmenvuotinen historia on niin täynnä vauhtia ja erikoisia käänteitä, että se hakee vertaistaan kasvuyritysmaailmassa. Yhtiö houkutteli vuosien varrella mukaan ralliinsa 12?000 piensijoittajaa.

Tiistaina matka tyssäsi, kun yritys hakeutui konkurssiin. Panimolla on noin kolmen miljoonan euron velat. Vielä maaliskuussa yhtiö julkisti annin, yhden monista, jolla se keräsi miljoonapääomaa.

Lue lisää: Pyynikin käsityöläispanimo nurin - yli 10?000 pienosakkaan rahat konkurssipesään

Loimaalainen automaatioalan yrittäjä Matti Ylitalo on kertonut julkisuudessa sijoittaneensa yli 200?000 euroa yhtiöön.

-?Pääoma on mennyt. Ei tästä pesästä omistajille jää mitään jaettavaa.

-?Tilintarkastajilta voisi edellyttää enemmän vastuuta. Moni osakas menetti rahojaan viimeisinä vuosina ihan turhaan.

Kesäkuun kaupparekisteritietojen mukaan panimolla oli reilut 87?000 B-osaketta. Pääomaa anneilla kerättiin noin seitsemän miljoonaa euroa panimon perustajan Tuomas Peren mukaan.

Pyynikin tarina ei taida silti olla lopussa, vaan uutta hanketta viriää. Pyynikin taustajoukkoja ja omistajia on jakaantunut kahteen leiriin: Pro Pyynikin osakkaisiin ja toisaalla "pereläisiin", Peren tukijoihin ja hengenheimolaisiin.

Välit ovat hyvin tulehtuneet, ja kovia syytöksiä lentää puolin toisin. Taloussanomat haastatteli tätä juttua varten kuutta henkilöä, osaa nimettömästi, ja sai nähtäväksi viestinvaihtoa ja muuta aineistoa.

Tuomas Pere kertoo, että hänellä ei ole tarkkoja tietoja taloudenpidosta, koska hän ei ollut mukana hallinnossa vaan keskittyi olueen, brändiin sekä kasvuhankkeisiin. Peren mukaan hänet lopulta syrjäytettiin yhtiöstä eikä hän olisi halunnut päästää sitä konkurssiin.

Tuomas Pere kertoo, että hänellä ei ole tarkkoja tietoja taloudenpidosta, koska hän ei ollut mukana hallinnossa vaan keskittyi olueen, brändiin sekä kasvuhankkeisiin. Peren mukaan hänet lopulta syrjäytettiin yhtiöstä eikä hän olisi halunnut päästää sitä konkurssiin. Kuva: Eeva Valtokari / Aamulehti

Kertojista riippuen Pyynikillä on kaksi tarinaa. Toisessa Pere näyttäytyy syrjäytettynä oluenystävänä, jonka projekti lähti väärään suuntaan ja lopulta ajettiin alas.

Helmikuussa Pro Pyynikki -ryhmä, johon kuuluu kymmenkunta osakasta, pyysi erityistarkastusta yhtiölle epäedullisista sopimuksista. Aamulehden mukaan Pere ja tämän veljenpoika laskuttivat yhtiötä suurilla summilla Viroon rekisteröidyn Global Brewing Solutions EÜ:n kautta.

Pere sanoo, että uutisoinnissa on rakennettu yksipuolista, Pro Pyynikin edustajien suunnalta tullutta "narratiivia". Tarkastus ei johtanut jatkotoimiin, ja Pere painottaa, että laskutukset todettiin yhtiökokouksen ja yhtiön lakimiehen puolelta hyväksyttäviksi menoiksi.

-?Se 90 prosenttia osakkaista on varmasti tosi sekaisin, että mitä tässä oikein on tapahtunut.

-?Tämä on ollut kaiken kaikkiaan todella disruptiivinen hanke panimoalalla, se oli brändipuolellakin selkeä strategia. Ei sillä että tahallisesti haluttiin ärsyttää, mutta tietyllä tapaa haettiin tarkoituksella v-mäistä toimintamallia, Pere kuvaa ongelmien taustasyytä.

Disruptiivisella viitataan uuteen innovaatioon, joka haastaa ja tuottaa aluksi häiriötä markkinoilla.

Useampi taho sanoo, että Pere on koko ajan ollut todellinen vallankäyttäjä yhtiössä, vaikka hänellä ei olekaan ollut muodollista asemaa. Myös Peren perhettä on ollut yhtiön monissa johtotehtävissä ja omistajina.

-?Mitään ei tehty, ruuviakaan väännetty ilman hänen suostumustaan. Hallituksesta on heitetty ihmisiä ulos, samoin Facebook-ryhmästä, jos siellä arvostelee häntä, eräs johtoon kuulunut sanoo.

Pere puolestaan katsoo, että edellinen hallitus keskittyi etsimään virheitä hänen toiminnastaan, kun sen olisi pitänyt jo viime vuoden lopulla alkaa valmistella saneerausta vaikean taloustilanteen takia.

-?Meillä oli Tampereen alasajon ja (Viron) Haljalan ylösajon takia kaksi panimoa samaan aikaan. Synkronointi ei onnistunut, ja siitä tuli jäätävä tappio.

-?Mä olen ehdottomasti osavastuussa tästä kaikesta, mitä on tapahtunut.

Pere sanoo, että on tavoitellut unelmiaan ja ideoitaan niin, että perheenkin rahaa on palanut 400?000 euroa. Lisäksi hän sanoo lainoittaneensa lyhytaikaisilla järjestelyillä yhtiön toimintaa sadoilla tuhansilla euroilla.

-?Nyt mentiin vinoon, mikä on surullista, kun tämä oli niin hieno yhteisöllinen hanke.

Pyynikin käsityöläispanimon liiketoimintaan kuului olennaisesti poikkeuksellisen vahva olutharrastajien, tukijoiden ja piensijoittajien yhteisöllisyys, jota Pere rakensi luomalla Facebookin osakassivut. Siinä on 5?200 jäsentä.

Osalle kannattajista Pere näyttäytyy rouheana oluenystävänä, jonka projekti ajettiin alas. Eräänlaisena "spin offina" Pere onkin perustanut uuden olutyhteisön, Operaatio Cervisia Era Novum -ryhmän, jossa on ainakin 800 jäsentä. Jo kesällä perustetun hankkeen esittely muistuttaa vanhan Pyynikin henkeä.

Jo maaliskuussa Pere rekisteröi kaupparekisteriin Pyynikin Experience -nimisen yhtiön, jonka toimialana on juoma-alan toiminta ja elämyspalvelujen tuottaminen, mutta Peren mukaan se ei aloittane mitään toimintaa.

Facebookin uudelle ryhmälle Pere vihjaa jo jouluksi ensimmäistä olutta. Peren mukaan hän haluaa ryhmän kautta korvata osakkaille tapahtunutta ilman korvausta. Ryhmän jäsenet tulevat saamaan "huomattavia etuuksia" hankkeen edetessä, osallistumaan "elämyskokonaisuuden" kehittämiseen, maistelemaan kehitystuotteita ja nauttimaan kehittäjäalennusta tulevassa verkkokaupassa, toimipisteissä, panimoravintolassa ja kivijalkamyymälässä.

Tuomas Pere on viestitellyt ideoistaan ahkerasti Facebook-ryhmässä. Yhdessä vanhemmassa viestissä hän ideoi Pyynikille rinnakkaista, sitä tukevaa panimoa.

Tuomas Pere on viestitellyt ideoistaan ahkerasti Facebook-ryhmässä. Yhdessä vanhemmassa viestissä hän ideoi Pyynikille rinnakkaista, sitä tukevaa panimoa. Kuva: IS

Erään piensijoittajan mielestä on erityisen häiritsevää, että samaan aikaan, kun vanhaa panimoa ajetaan konkurssiin, perustaja markkinoi jo täysillä uutta hanketta.

-?Olisi edes huilannut ja surrut edes vähän aikaa. Uusi hanke ja tukijoita mukaan, näin nopeasti, kyllä siinä on vähän tällaista lahkoevankelista makua.

Samu Saarikoski, yrittäjä ja Pyynikin käsityöläispanimon vuokraisäntä sanoo, että hän on alustavasti kiinnostunut lähtemään mukaan uuteen panimohankkeeseen tapahtuipa Pyynikin jatkaminen miten tahansa.

-?Olen panimolaitteiston ja kiinteistön omistaja. Pyynikin tavaramerkit ja immateriaalioikeudet on pantattu minulle vuokrasopimuksen vakuudeksi.

Saarikoski sanoo, että voisi toimia vuokraisäntänä tai myydä panimon.

Yhteydenottoja on jo tullut muutamia, joitakin Pro Pyynikista, joitakin ulkopuolelta. Mitään yksittäistä isoa varteenotettavaa rahoittajaa ei vielä ole löytynyt.

-?Tärkeätä on, että toimiva paketti saadaan valmiiksi mahdollisimman pian. Ensi viikon aikana pitää löytyä jatkaja, jos oikeasti Pyynikille jatkoa halutaan, se on mun oma mielipiteeni, suurin velkoja Saarikoski sanoo.

-?Pesän arvo laskee koko ajan, mitä pitemmän aikaa kuluu. Tankeissa on keskeneräistä tuotantoa ja niissä ja varastoissa pilaantuvaa tavaraa, toimilupa pitää saada mahdollisimman pian, solmia kauppasuhteita, töitä on paljon.

Saarikoski painottaa, että tuotteet ovat edelleen hyviä ja pelastettavissa, joskin brändi lienee ottanut jonkin verran kolhua aiemmista sotkuista. Uudella hankkeella ei olisi mitään tekemistä vanhan kanssa, hän sanoo.

-?En usko, että Pyynikin tarina loppuu. Luulen, että tässä on ihan tarkat suunnitelmat mitä tulee tapahtumaan. Ihan mielenkiintoista seurata, sanoo Perekin.

Moni olutihminen ja piensijoittaja halusi tehdä hyvää ja olla osallisena paikallisuudesta ja yhteisöllisyydestä kumpuavassa menestystarinassa - vaikka sitten vain satasen kannatusosakkeella.

Brittiläinen talouslehti Financial Times nimesi panimon vielä vuonna 2020 Euroopan nopeimmin kasvavaksi juoma-alan yritykseksi. Se oli myös kahdesti Suomen arvostetuin ja maailmalla palkittu olutbrändi, jolla oli tukku sopimuksia ulkomaille, muun muassa Lidlin kautta 12:een Euroopan maahan.

-?Alussa oli tunne, että teemme yhdessä jotain merkityksellistä, kertoo eräs piensijoittaja.

Piensijoittajille tarjottiin osakasjuhlaa, joulujuhlaa, avajaisjuhlaa, viisivuotisbileet, tasting-iltoja, saunakerhoa, lahjakortteja, pikkujoulua.

-?Silloin ajatteli, että hienoa, että tällaisia viitsitään järjestää. Nyt mietityttää, että tämä kaikki tapahtuma- ja harrastustoiminta oli pois itse panimobisneksestä. Ei se voi olla hyvää liiketoimintaa, jos tehdään näin paljon juttuja vain osakkaille.

-?Jossain vaiheessa rupesi häiritsemään, että ei tiennyt mitä tapahtuu. Tuli uusia (nimikko)oluita, Simo Frangénia ja Timo Jutilaa. Tuli niin paljon erilaisia tuotteita ja juttuja, että kukaan ei pysynyt enää perässä.

Oli myös niin kutsuttu osakasolutsetti. Sen idea oli, että panimo myi etukäteen olutsetin tulevalle vuodelle. Setti käsitti joka kuukaudelle jotakin olutta. Nyt sijoittajat miettivät, mitä tapahtuu jo ostetuille vuoden 2022 oluille.

-?Kasvu oli suunnittelematonta, tuotteita liikaa, kehitys poukkoilevaa, johtaminen olematonta tai kaoottista. Tämä kävi minulle aika nopeasti selväksi, ja 2018 jälkeen en enää firmaan sijoittanut. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. Yhtiö oli käytännössä konkurssikypsä jo silloin, Ylitalo lataa.

Osakeannit ja sijoittajien kukkarolla käynnit alkoivat ärsyttää monia ihmisiä sijoittajaryhmissä.

Pirkanmaan osakeliiton puheenjohtaja Matti Hirvonen on seurannut Pyynikin taivalta. Hänkin kiinnitti huomiota suunnitelmiin, joista osa liikkui melko ohuessa yläpilvessä. Oli ajatuksia ostaa peltotilaa oman humalan kasvatukseen ja valmistukseen.

-?Tuntui, että anteja oli melkein joka vuosi. Sai merkata B-osakkeita, mutta samalla oli suunnattu anti A-osakkaille. Antiesitteet olivat alkuun hyvin ylimalkaisia, tilinpäätöslukuja ei näytetty ja kasvuennusteet perustuivat pelkkiin tulevaisuuden odotuksiin, Hirvonen sanoo.

Toisaalta kyllä pääomalla saatiin vuosien varrella paljon aikaan. Isoja nopeita, epäonnisiakin investointeja, kun panimon piti saada nopeasti lisää laitteita ja kapasiteettia. Pere korostaa, että tänä vuonna yhtiöön tehdyn erityistarkastuksen yhteydessä todettiin, että antirahat menivät sinne sinne minne luvattiin.

Keväällä 2021 nousi iso kohu, kun panimo alkoi valmistella toimintansa siirtämistä Viroon. Hanketta oli määrä rahoittaa muun muassa maaliskuussa avautuneella yleisellä osakeannilla, josta myöskin nousi kohu.

Annin mainosteksti lupasi suuria. Osakesäästäjien jäsenlehti uutisoi huolia aiheuttaneesta osakkeiden yhdistämisestä. Lopulta suunnitelmat peruttiin, ja Pyynikin käsityöläispanimo päätyi virolaistiloihin vain vuokralaiseksi.

-?"Omaan kotiin" -annissa esitetyillä summilla ei mitenkään olisi voinut mitään omaa ostaa tai rakentaa enkä siihen enää osallistunut. Ja viimeisin anti oli paniikissa tehty kassan paikkaus, Ylitalo sanoo.

Hän oli tehnyt ensimmäisen sijoituksen vuoden 2017 esittelytilaisuuden jälkeen. Ylitalo oletti, että yhtiö lähtee nousuun kolmen vuoden ikäisten firmojen tavallisesta "kuolemanlaaksosta". Silloin on periaatteessa hyvä hetki sijoittaa.

Ylitalo myöntää tienneensä, että riski oli suuri - kuten aina kasvuyhtiöissä.

-?Uskoin liikaa hyvään tarinaan ja esitettyihin tulevaisuuden kuviin.

Lue lisää: AL: Kriisiin ajautuneen tamperelaispanimon hallitus eroaa - uusi valitaan ensi viikolla

Ilta Sanoma
samedi 17 septembre 2022 21:30:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.