Ilta Sanoma

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) mukaan potilasturvallisuuslaki voi astua voimaan jo maanantai-iltana ja sitä voidaan soveltaa tiistaina Helsingissä alkavaan kotihoidon lakkoon.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi, ettei työtaistelutoimia ole koskaan aiemmin kohdistettu kaikkien haavoittuvimmassa asemassa oleviin, kuten tajuttomana hengityskoneessa oleviin potilaisiin. Lindén kuvaili hoitajajärjestöjen toimia

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi, ettei työtaistelutoimia ole koskaan aiemmin kohdistettu kaikkien haavoittuvimmassa asemassa oleviin, kuten tajuttomana hengityskoneessa oleviin potilaisiin. Lindén kuvaili hoitajajärjestöjen toimia "äärimmäisen kärkeviksi". Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) puolusti Ylen Ykkösaamussa lauantaina potilasturvallisuuslakia, jonka myötä hoitohenkilökuntaa voitaisiin määrätä töihin työtaistelun ollessa käynnissä.

- Tämä ei ole lakkojen rajoittamislaki, tämä ei ole lakon kieltolaki, tämä on hengenturvaamistoimenpide, Lindén sanoi ohjelmassa.

Eduskunnan ratkaiseva äänestys laista on maanantaina.

Lindénin mukaan potilasturvallisuuslaki voi astua voimaan jo maanantai-iltana ja sitä voidaan soveltaa tiistaina Helsingissä alkavaan kotihoidon lakkoon.

Aluehallintovirasto voi Lindénin mukaan tehdä lain nojalla päätöksen lakon siirtämisestä tai lakon keskeyttämisestä, jos lakko on päässyt alkamaan.

Avi voi siirtää lain nojalla lakkoja neljä kertaa viikon kerrallaan.

Lindénin mukaan laki on kirjoitettu sillä tavalla, että tilannetta voitaisiin hallita myös silloin, jos hoitajat toteuttaisivat joukkoirtisanoutumisuhkauksensa.

- Kun kyse on siitä, että on irtisanouduttu osana sitä työtaistelutoimea, niin silloin voidaan suhtautua siihen työntekijään ihan samalla tavalla kuin hän olisi yhä siellä työnantajan kirjoilla eli hänelle voidaan antaa työmääräyksiä, Lindén vahvisti.

Lindén pitää joukkoirtisanoutumista koskevaa uhkausta vielä voimakkaampana kuin aiempaa uhkausta lakkoilun ulottamisesta sairaaloiden teho-osastoille.

Helsingin käräjäoikeus kielsi Tehyä ja Superia uhkasakon uhalla järjestämästä teho-osastolakkoja, minkä jälkeen järjestöt ilmoittivat, ettei kyseisiä lakkoja toteuteta.

Lindén arvioi, että yleinen mielipide on ollut hoitajien työtaistelun puolella mutta muuttui, kun hoitajajärjestöt uhkasivat ulottaa lakkoilun teho-osastoihin.

- Kun ruvettiin puhumaan, vähän kärjistän, letkut irti -toimenpiteistä teho-osastoilla, niin se kääntyi niin, että itse saamieni galluptietojen mukaan 70 prosenttia väestöstä oli sitä mieltä, että tuolla tavalla nyt kuitenkaan ei saa menetellä.

Aluehallintovirasto voi määrätä lain nojalla työtaisteluun osallistuvan sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön töihin, mikäli henkilön tekemä työ katsotaan välttämättömäksi potilaan hengen ja terveyden kannalta.

Laissa listataan kymmenen kohtaa, jotka täyttävät välttämättömyyden edellytykset: välttämättömäksi määritellään muun muassa tehohoito, ensihoito, synnytykset sekä sellainen kotihoito, jota ilman asiakkaan henki tai terveys vaarantuu.

Laki voi koskea siis mitä tahansa erikoissairaanhoidon toimintaa.

Lindén korosti, että lakia sovellettaisiin vain siinä tilanteessa, kun potilas olisi hengenvaarassa tai potilaan terveys olisi vakavasti vaarantumassa.

Ilta Sanoma
samedi 17 septembre 2022 14:33:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.