Ilta Sanoma

Porvariblokki on ottamassa kolme paikkaa punavihreää blokkia enemmän, kun äänistä on laskettu 94 prosenttia. Ääntenlaskenta jatkuu keskiviikolle.

Ruotsidemokraatit noussee maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Ruotsidemokraatit noussee maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Kuva: Uutistoimisto TT / Reuters

Ruotsin valtiopäivävaalit osoittautuivat oletusten mukaisesti tiukoiksi. Porvariblokki otti sunnuntai-iltana hienoisen johdon punavihreään blokkiin, muun muassa Ruotsin yleisradio SVT:n tulosseuranta kertoo. Se on saamassa 176 paikkaa, kun punavihreälle blokille on tulossa 173 paikkaa. Äänet on laskettu yli 6?200 vaalipiiristä, mikä vastaa 94 prosenttia äänistä.

Kisa on erittäin tiukka.

Sosiaalidemokraatit jatkaa suurimpana puolueena, ja on saamassa 30,5 prosenttia äänistä. Ruotsidemokraatit on nousemassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi 20,7 prosentin äänisaaliillaan. Molemmat puolueet ovat myös kasvattaneet ääniosuuttaan näissä vaaleissa.

Kolmanneksi eniten ääniä olisi saamassa maltillinen kokoomus 19,1 prosentin äänisaaliilla.

Punavihreään blokkiin luetaan Ruotsissa sosiaalidemokraattien lisäksi ympäristöpuolue, vasemmistopuolue ja keskustapuolue. Porvariblokki koostuu maltillisesta kokoomuksesta, ruotsidemokraateista, kristillisdemokraateista ja liberaaleista.

Molempien blokkien muiden puolueiden puoluekohtainen äänisaalis on jäämässä 4,6-6,7 prosentin välille. Kaikki kansanedustaja­puolueet ovat näillä näkymin ylittämässä 4,0 prosentin äänikynnyksen.

Vaaliviranomaisen mukaan tulos selviää aikaisintaan keskiviikkona, kun viimeiset ennakkoäänet ja ulkomailta annetut äänet saadaan laskettua.

Ruotsin pääministeri ja sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson juhlistamassa vaalivoittoaan.

Ruotsin pääministeri ja sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson juhlistamassa vaalivoittoaan. Kuva: TT NEWS AGENCY / Reuters

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson iloitsee siitä, että puolue on nyt maan toiseksi suurin.

Yksi ruotsidemokraattien kannatusta nostanut seikka oli vaalien suuri teema, eli jengiväkivalta ja ampumiset, joiden lisääntymisestä puolue on syyttänyt maahanmuuttoa. Elokuun puoliväliin mennessä Ruotsissa oli ammuttu 43 ihmistä kuoliaaksi. Koko viime vuonna vastaava luku oli 45.

Åkesson sanoi Ruotsin yleisradio STV:n mukaan puolueen vaalivalvojaisissa pitämässään puheessaan, ettei hän aio vielä kommentoida blokkikisaa.

Hän kuitenkin lisäsi tilanteen vaikuttavan yöllä siltä, että Ruotsissa nähdään vallanvaihdos.

-?Jos valta vaihtuu, meillä on keskeinen asema uuteen hallitukseen pääsyssä. Tavoitteenamme on olla hallituksessa, Åkesson sanoi.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson kertoi olevansa valmiina johtamaan hallitusta.

-?Olen valmis muodostamaan uuden ja toimintakykyisen hallituksen Ruotsille ja kaikille kansalaisille, Kristersson sanoi puolueensa vaalivalvojaisissa.

Kristersson kehotti kärsivällisyyteen lopullisen vaalituloksen odottamisessa.

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Anderssonin mukaan puolue kävi hyvät vaalit, vaikka vaalitulos on vielä epävarma. Hän kehotti kärsivällisyyteen valmiin vaalituloksen odottamisessa.

Kun äänistä oli laskettu yli 94 prosenttia, sosiaalidemokraattien kannatus oli 2,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vaaleissa.

-?Kannatuksemme on kasvanut, ja on selvää, että ruotsalaisen sosiaalidemokratian asema on vahva, Andersson kertoi puolueensa vaalivalvojaisissa.

Kolmanneksi sijoittuneen maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson kertoi olevansa valmiina johtamaan hallitusta.

Kolmanneksi sijoittuneen maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson kertoi olevansa valmiina johtamaan hallitusta. Kuva: TT NEWS AGENCY / Reuters

SVT:n ja TV4:n aiemmin julkistamissa ovensuukyselyissä blokit olivat lähes tasoissa. Ero kyselyissä oli käytännössä niin pieni, että sitä ei voi pitää varmana ennusteena lopullisesta vaalituloksesta.

Varsinaisen ääntenlaskun käynnistymistä jouduttiin Ruotsissa odottamaan yliajalle. Syynä oli se, että kello 21 Suomen aikaa vaalihuoneistojen sulkeutuessa jonossa olevat aiottiin vielä päästää äänestämään. Esimerkiksi Tukholman keskustassa jonotettiin vielä kello 23:n jälkeenkin.

Jonoutuminen johtui ilmeisesti siitä, että äänestäjät käyvät uuden järjestelyn mukaan noutamassa eri vaalilipukkeet sermin takaa vaalisalaisuuden säilyttämiseksi. Valtiopäivävaalien lisäksi Ruotsissa äänestettiin sunnuntaina samalla kertaa kunnallis- ja aluevaalien tuloksista.

Vaaliviranomainen kertoo varoittaneensa jo ennen vaaleja, että järjestely hidastuttaa äänestyksen sujumista.

Myös Nackassa Tukholman kupeessa äänestänyt pääministeri Magdalena Andersson kertoi seisoneensa itsekin jonossa hyvän aikaa ennen kuin pääsi antamaan äänensä.

Äänestysaktiivisuus on ollut Ruotsissa perinteisesti paljon Suomea korkeampi, edellisissä vuoden 2018 vaaleissa se nousi yli 87 prosenttiin.

SVT:n mukaan Lomman kunnassa äänestysaktiivisuus nousi tällä kertaa huimaan 89,1 prosenttiin. Vähiten äänestettiin Södertäljessä, jossa vain 68,6 prosenttia äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla.

Ilta Sanoma
lundi 12 septembre 2022 08:07:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.