Ilta Sanoma

Viestinnän professori Pekka Isotaluksen mukaan Marin muovaa toiminnallaan käyttäytymisnormeja, joita pääministerin odotetaan noudattavan.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva, Ossi Ahola

Torstaina uutisvirtaa on hallinnut pääministeri Sanna Marinista (sd) myöhään keskiviikkona levinneet videot, joissa pääministeri juhlii ystäviensä kanssa.

Marin ennätti kommentoimaan asiaa lyhyesti torstaiaamuna.

- Olen harmissani, että nämä ovat levinneet julkisuuteen, pääministeri kertoi reaktiostaan.

Marin kertoi luottaneensa, ettei videoita julkaista. Hänen mukaansa kyseessä ovat yksityiset videot, jotka on kuvattu yksityisissä tiloissa.

Lue lisää: Sanna Marin kommentoi netissä leviäviä videoita: "Itse en ole käyttänyt huumeita"

VideoIlla esiintyy useita julkisuudesta tunnettuja henkilöitä ja vaikuttajia. Marinin puoluetoverin Ilmari Nurmisen (sd) lisäksi seurueeseen on videoiden perusteella kuulunut valokuvaaja ja vaikuttaja Janita Autio, juontajat Tinni Wickström ja Karoliina Tuominen sekä laulaja, lauluntekijä Alma ja hänen siskonsa Anna.

Tutkija Johanna Vuorelma kirjoittaa Twitterissä, että videossa relevanttia on myös kysymys siitä, kuka pääsee poliittisen vallan lähelle.

- Näyttää siltä, että uudenlaisilla ryhmillä -?somevaikuttajat, laulajat, tosi-tv-tähdet -?on poikkeuksellinen väylä vallan liepeille, Vuorelma kirjoittaa.

Median ja politiikan keskinäissuhteita sekä politiikan viihteellistymistä ja henkilöitymistä tutkinut viestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta kertoo, että Vuorelman näkökulma on hänestä mielenkiintoinen.

- Mielestäni se kertoo ehkä laajemminkin siitä, ketkä ovat kiinnostavia henkilöitä, joilla on vaikutusvaltaa etenkin nuorempiin ihmisiin.

Viestinnän professori Pekka Isotalus sanoo, että Marinin olisi pitänyt tiedostaa, että videot voivat päätyä sosiaaliseen mediaan hyvin helposti.

Viestinnän professori Pekka Isotalus sanoo, että Marinin olisi pitänyt tiedostaa, että videot voivat päätyä sosiaaliseen mediaan hyvin helposti. Kuva: Ossi Ahola

Isotaluksen mukaan poliittisten vaikuttajien ympärille tulee uudenlaisia ihmisiä, jotka vaikuttavat yhteiskunnassa muutenkin enemmän kuin ennen.

Professori näkee pääministerin ja sosiaalisen median vaikuttajien vuorovaikutuksen myönteisenä asiana. Sen sijaan, että poliitikot ja vaikuttajat eläisivät erillisissä maailmoissaan, on vuorovaikutuksesta ryhmien välillä hyötyä.

Esimerkiksi korona-aikana sosiaalisen median vaikuttajia on pystytty rekrytoimaan koronakriisistä viestimiseen, Isotalus sanoo. Näin mielipidevaikuttamista on pystytty siirtämään siitä perinteisesti vastanneilta poliitikoilta ja virkamiehiltä muille tahoille.

Siinä missä sosiaalinen media antaa alustan vallan käytölle ja vaikuttamiselle, on sillä myös nurjat puolensa. Marin kertoi olevansa harmissaan siitä, että joku on katsonut haluavansa levittää yksityisiä videoita. Videoiden vuotaja ei ole hänen tiedossaan.

Isotaluksen mukaan Marinin olisi pitänyt tiedostaa, että jos videoita kuvataan, ne päätyvät sosiaaliseen mediaan hyvin helposti.

- Siinä mielessä ehkä varomatonta toimintaa.

Isotalus ei näe videossa kuitenkaan mitään pääministerin kannalta vaarallista tai esimerkiksi rikkomuksia. Marinin maineenkin kannalta asiassa on kaksi puolta.

- On niitä, jotka paheksuvat ja pyrkivät nostattamaan tästä kohua ja pitävät tätä todella huonona käyttäytymisenä. Mutta sitten on aika paljon kansalaisia, ja nimenomaan Marinin omissa äänestäjissä ja kannattajissa niitä, jotka pitävät [sitä] myönteisenä perinteisen poliitikon odotusten rikkomisena.

Marin toimii niin kuin hänen ikäisensä henkilö saattaisi muutenkin toimia, eikä anna Isotaluksen mukaan poliitikon perinteisen roolin vaikuttaa liikaa käyttäytymiseensä.

Mariniin kohdistunut julkisuus, kuten Ruisrock-festivaalilla otettu kuva, on herättänyt kansainvälisesti myönteisiäkin reaktioita, Isotalus muistuttaa. Myös Flow-festivaalilla otettua kuvaa on ihailtu maailmalla.

Lue lisää: Näin Sanna Marinin Ruisrock-kuva syntyi - nyt puhuu kuvaaja

Lue lisää: Sanna Marin poseerasi yhteiskuvissa festareilla: nautti juhlahumusta kimaltavassa kierrätystopissa

Esimerkiksi saksalainen Bild-lehti hehkutti hiljattain Marinia sanomalla häntä "maailman cooleimmaksi poliitikoksi".

Lue lisää: Euroopan suurin lehti hehkuttaa Sanna Marinia - "Pää­ministeri, joka osaa juhlia"

Sosiaalisessa mediassa jaettu sisältö muuttaa käsityksiä siitä, millainen pääministeri on ja millaista käytöstä häneltä odotetaan.

- Siksihän näistä nousee kohuja, siksihän nämä on uutisia ja siksihän media on näistä kiinnostunut, Isotalus sanoo.

Professori esittää vastaavana esimerkkinä entisen pääministerin Alexander Stubbin. Stubb kohautti Suomea 2014 käyttämällä tilaisuudessa shortseja.

- Sehän oli hirveä kohu viikkokausia, että voiko pääministeri käyttää shortseja virallisessa tilaisuudessa tai pääministerin roolissa.

Isotalus sanoo, että Stubb rikkoi tilanteessa pukeutumisnormia.

- Luulen, että jos seuraava miespuolinen pääministeri käyttää shortseja, ei se enää olisi sellainen kohu.

- Marin on nimenomaan rikkonut näitä perinteisiä pääministerin roolioletuksia hyvin monta kertaa ja sen takia niistä tulee pieniä kohuja.

Normit elävät ajassa, ja kun niitä rikotaan, niistä saattaa tulla arkipäivää, Isotalus sanoo.

Marin kommentoi videoita medialle torstaiaamuna. Hän kertoi luottaneensa siihen, ettei videoita julkaista.

Marin kommentoi videoita medialle torstaiaamuna. Hän kertoi luottaneensa siihen, ettei videoita julkaista. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Isotalus sanoo, että Marin on hyvin tietoinen imagonsa rakentamisessa. Muutokset siinä, millaisena toimijana pääministeri nähdään, ovat hänen mukaansa "tarpeen ja paikallaan".

- Entisajan keski-ikäinen miespoliitikko puvussa ei kyllä enää pystyisi kauheasti innostamaan nuoria äänestäjiä.

Professori katsoo, että Marinin nuorella iällä ja sukupuolella on videoihin kohdistuneissa reaktioissa vaikutusta. Hän muistuttaa, että nainen pääministerinä on Suomessa verrattain uusi asia.

Marin on ollut suomalaisista naispääministereistä myös pisimpään tehtävässään. Anneli Jäätteenmäen ura pääministerinä jäi noin kahden kuukauden mittaiseksi, Mari Kiviniemi edusti pääministerinä vuoden ajan.

Koska pääministeripuolue Sdp henkilöityy vahvasti Mariniin, on videokohulla siihenkin Isotaluksen mukaan kahdenlaisia vaikutuksia.

Perinteisesti puolueen haasteena on ollut ikääntyneet kannattajat, jotka eivät välttämättä pidä puolueen puheenjohtajan toimintaa suotavana.

- Mutta toisaalta Sdp:n ehkä suurin haaste on juuri saada nuoria äänestäjiä ja kannattajia. Näkisin, että tällä voi olla myönteisiä vaikutuksia. Se voi nuorentaa Sdp:n imagoa, Isotalus arvioi.

Ilta Sanoma
vendredi 19 août 2022 00:25:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.