Salolaisella Mikkolan tilalla on saatu hyviä kokemuksia laamojen työskentelystä. Nyt nähdään, mitä laitumella oikeasti tapahtuu, ja yrittävätkö s" /> Salolaisella Mikkolan tilalla on saatu hyviä kokemuksia laamojen työskentelystä. Nyt nähdään, mitä laitumella oikeasti tapahtuu, ja yrittävätkö s" />

YLE


Salossa tutkitaan laamojen kykyä suojella lampaita susilta ja muilta pedoilta.

Samalla halutaan suojella perinnemaisemia. Laiduntavat lampaat hoitavat niitä ja tarvitsevat suojelua.

Mikkolan lammastilalla työskentelee kaksi laamaa jo toista kesää: 11-vuotias Jingo-isä ja poikansa 7-vuotias Timotei.

Kaksikko tarkkailee uteliaasti laitumella hyöriviä WWF:n työntekijöitä ja tilan pitäjiä Peppi ja Marko Lainetta. Laamat suostuvat myös kuvattaviksi ja ojentelevat vienosti kaulojaan kameraa kohden. Pian ne etsivät puun alta varjoisan paikan ja jatkavat tarkkailuaan.

Tästä päivästä alkaen Jingo ja Timotei esiintyvät myös WWF:n luontolivessä.

  • Seuraamme luontoliven alkamista suorassa lähetyksessä kello 9 alkaen. Voit katsoa lähetystä tässä artikkelissa tai Yle Areenassa. Toimittajana paikalla on Minna Rosvall ja kuvaajana Kalle Mäkelä. Lähetyksessä Peppi Laine esittelee laamat sekä kertoo niiden ja lampaiden yhteiselämästä. Saamme kuulla myös, miten tilalla muutoin torjutaan susien ja muiden petojen hyökkäyksiä. Lähetys on katsottavissa myös jälkikäteen.
Kaksi laamaa salolaisella Mikkolan tilan laitumella.
Jingo on laamoista vaalempi ja Timotei tummempi väriltään.Minna Rosvall / Yle
WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela nojaa luontolive-kameraan.
Suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela kannustaa yleisöä lähettämään havintoja, joita laitumella olevista kameroista näkyy.Minna Rosvall / Yle

Ulkomailla laamat yleisiä vartijoita

Laamoja on käytetty lauman vartijoina ulkomailla jo pidempään. Laamoista on jopa jalostettu linjoja, joissa on vartijalaamoja erikseen, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela. Hän painottaa, että salolaispellolla toivotaan rauhanomaista yhteiseloa.

- Susi saattaa ihmetellä, mikä on tämä korkeakaulainen ja iso eläin. On toivottava vaikutus, että susi väistää eikä tule laitumelle. Emme toivo suoria kohtaamisia.

Tositilanteessakin laamoista olisi todennäköisesti apua.

- Uroksilla on isot taisteluhampaat, ja laama osaa potkia eteen ja taaksepäin. Laamat pyrkisivät varmasti suojaamaan lampaita, jos susi tulisi laitumelle lampaiden ja niiden väliin, kertoo Korpela.

WWF:n luontolivessä nähdään, mitä laitumella oikeasti tapahtuu. Laamoja ja lampaita kuvataan useilla kameroilla, pääkameran lisäksi riistakameroilla.

WWF toivoo havaintoja myös yleisöltä.

Laamat seuraavat lammaslauman liikkeitä puun alta varjosta.
Noin 30 asteen elokuinen helle sai laamat jäämään varjoon, puun alle, tarkkailemaan lampaita.Minna Rosvall / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 18. elokuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Laama on lammasvahtina lauhkea, mutta ärhäkkä lauman puolustaja petojen hyökätessä - aseena kuusi terävää taisteluhammasta

Tätä et tiennyt laamasta - 5 outoa faktaa Andeilta Suomeen kotoutuneesta vartijaeläimestä

mercredi 17 août 2022 11:45:00 Categories: WWF Luontolive YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.