Olympiakulta ja maailmanmestaruus tulivat jo liki puolen metrin marginaalilla. Portugaliin loikannut hyppääjä voi murskata kilpakumppaninsa Münch" /> Olympiakulta ja maailmanmestaruus tulivat jo liki puolen metrin marginaalilla. Portugaliin loikannut hyppääjä voi murskata kilpakumppaninsa Münch" />

YLE


Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.-21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Viisi vuotta sitten joukko kuubalaisia yleisurheilijoita matkusti Saksaan valmistautuakseen MM-kisoihin.

Yöllä yksi heistä katosi vaivihkaa ulkona odottaneeseen autoon. Pedro Pichardon isä ja tämän ystävä olivat ajaneet Ruotsista 30 tuntia hakeakseen huippulupaavan kolmiloikkaajan pois synnyinmaansa lonkeroiden ulottuvilta.

Hotelliin jäivät avonainen huoneenovi ja vastaanottoon viety avain. Joukkuetoverit näkivät Pichardon viimeisen kerran illallisella. Sen jälkeen hän hyppäsi takapenkille ja 30 tunnin matka alkoi välittömästi, kenellekään hiiskumatta.

Lahjakas Pichardo koki, ettei Kuubassa ollut riittäviä edellytyksiä hänen potentiaalinsa saavuttamiseen. Mitta tuli täyteen ja hän teki radikaalin ratkaisun.

Kotona vallitsi raivo, kun synnyinmaansa lajiliiton hylännyt Pichardo loikkasi Eurooppaan.

Kuubalainen piti matalaa profiilia, kunnes palasi ihmisten ilmoille hymy kasvoillaan Lissabonissa, jossa hän oli aloittanut uuden elämän.

Katoamisensa jälkeen hän esittäytyi median edessä kertoakseen oman versionsa tarinasta, jota kuubalainen media ei ollut saanut paljastaa. Hän kertoi edustavansa jatkossa Portugalia ja tavoittelevansa yli 18 kilometrin loikkaa.

- Kuubassa ei ole vaihtoehtoja. Jos et ole osa Havannassa harjoittelevaa maajoukkuetta, et voi olla huippu-urheilija. Jos ei harjoittele heidän kanssaan ja heidän valmentajiensa alaisuudessa, ei ole tarpeeksi hyvä, ei matkusta, eikä kilpaile, Pichardo selitti portugalilaismedialle.

Tänä kesänä kuubalaiset seurasivat harmain mielin, kun 29-vuotias Pichardo loikkasi kunniaa uuden kotimaansa väreissä. Maailmanmestaruus irtosi peräti 40 sentin erolla hopeamitalistiin, kun taas Kuuban joukkue jäi kokonaan ilman mitaleja ensimmäistä kertaa MM-kisojen historiassa.

- Tämä mitali kuuluu Portugalille, Pichardo julisti uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Halusimme tehdä hommia yhdessä"

Loikkarit eivät ole Kuuballe tuore ilmiö. Sosialistisessa valtiossa ammattiurheilu on pannassa, joten parhaiden urheilijoiden lähtö ei sinänsä ole yllätys.

Pelkästään baseball-pelaajien keskuudessa loikkaajia on kymmeniä. Heinäkuun lopussa kerrottiin, että yleisurheilun MM-kisajoukkueesta kolme jäsentä loikkasi kisojen yhteydessä. Vuoden 2022 alkupuoliskon aikana loikanneita urheilijoita oli jo yli 20.

Pichardon kohdalla kyse oli suuremmasta sotkusta. Loikkaaja oli riidellyt liiton kanssa jo vuosia aiemmin, eikä ollut saanut haluamaansa. Kuubalaisten tarjoama valmennus ei miellyttänyt, eivät myöskään harjoitteluolosuhteet.

- Kuubassa ei elätellä suuria haaveita, vaan eletään tavallista elämää. Jos kuitenkin unelmoi, aina tulee joku joka yrittää hyötyä menestyksestäsi - tai ennemminkin olla aina osa unelmaasi, Pichardo sanoi viime vuonna portugalilaislehti Tribuna Expresson haastattelussa.

Pedro Pichardo kolmiloikkaa Kuuban edustusasussa.
Pedro Pichardo kilpaili aikanaan Kuuban edustusasussa myös yleisurheilun Timanttiliigassa. Kuva vuodelta 2015 Brysselistä.Getty Images

Vuoden 2014 kiistan seurauksena Pichardo määrättiin kuuden kuukauden harjoittelukieltoon, jota seurasi vielä puolen vuoden kilpailukielto. Niillä Kuuban lajiliitto yritti kitkeä kapinan, jonka aikana urheilija oli harjoitellut isänsä kanssa salaa.

Tauolta hän palasi huippukunnossa, joten toiveet nousivat Rion olympialaisten lähestyessä, mutta nilkkavamma vesitti kisahaaveet. Pichardo sai hoitoa rasitusmurtumaan italialaisilta lääkäreiltä, mutta samaan aikaan kuubalaiset painostivat häntä kilpailemaan kivuista huolimatta.

Siihen Pichardo ei suostunut, ja komennus lähteä kotiin tuli jo samana päivänä, kahdeksan kuukautta ennen kuin kolmiloikkaaja teki oman ratkaisunsa.

- Halusimme [isän kanssa] Eurooppaan. Mitään tiettyä maata ei ollut mielessä. Selvää oli vain se, että halusimme tehdä hommia yhdessä, maassa kuin maassa, hän jatkoi portugalilaismediassa.

Edellisten MM-kisojen aikaan Pichardo oli vielä vasta tuloillaan. Dohan kuumuudessa hän oli karsinnan paras, mutta lähti kotiin tyhjin käsin jäätyään finaalissa neljänneksi. Silloinen hyppy - 17,62 metriä - olisi riittänyt heinäkuussa Eugenessa pronssimitaliin, mutta Pichardo on ottanut viimeisten parin vuoden aikana valtavia kehitysaskelia ja noussut omille kymmenluvuilleen.

Siltä osin hänen vuosien mittainen taistelunsa on todistettu oikeaksi. Suuri kynnyskysymys oli vapaus harjoitella. Pichardo halusi valmentajakseen oman isänsä, eikä Kuuban maajoukkuevalmentajaa. Sen vuoksi hän oli valmis uhraamaan vielä pari vuotta lisää urheilu-urastaan, sillä loikkaus Portugaliin tarkoitti kahden vuoden odotusta ennen kuin hänelle myönnettiin edustuskelpoisuus juuri ennen Dohan MM-kisoja 2019.

Pedro Pichardo valmentaja-isänsä Jorge Pichardon kanssa EM-kisoissa 2021.
Pedro Pichardon valmennuksesta on vastannut hänen isänsä Jorge Pichardo (vas.)Getty Images for European Athletics

Pichardo ja Jorge-isä ovat olleet tiivis tiimi jo pienestä pitäen. Isä oli itsekin urheilija, yli kaksimetrinen korkeushyppääjä, jonka oma ura päättyi polvivammaan. Äidillä oli balettitausta, joten kuubalaisurheilijoille tyypillinen äidinmaidosta alkanut urheilukasvatus oli Pichardonkin polku.

Isäänsä Pichardo on kuvaillut täydellisyyden tavoittelijaksi, joka keskeyttää poikansa konsolipelit katsoakseen hyppyjä videolta. Muistiinpanoja hän tekee omiin vihkoihinsa, jotka ovat täynnä erinäisiä piirrustuksia tikku-ukoista ja hyppykulmista.

Yhteistyö on selvästi kantanut hedelmää, vaikka kuvaukset siitä ovatkin epämääräisiä. Pichardon mukaan hänen hyppytekniikkansa tulee isän kansainvälisistä vaikutteista, joihin on ammennettu oppia aiemmista 18 metrin ylittäjistä: venäläistä, amerikkalaista ja brittiläistä tyyliä.

- Olen sekoitus niitä kolmea, jotka hyppäsivät 18 metriä ennen minua. Jonathan Edwardsin nopeus vauhdinotossa, hyppytekniikka joka yhdistelee Kenny Harrisonin ja Teddy Tamghon tyylejä, Pichardo on kuvaillut kansainvälisen yleisurheiluliiton sivuilla.

Britti Edwards hyppäsi edelleen voimassa olevan maailmanennätyksen 18,29 Göteborgissa vuonna 1995. Amerikkalainen Harrison ponnisti parhaimmillaan 18,09 metriin vuonna 1996 ja ranskalainen Tamgho ylsi 18,04 metriin vuonna 2013.

Pichardo on toistaiseksi yltänyt parhaimmillaan 18,06 metriin vuonna 2015. Kaikkien aikojen 25 parhaan tuloksen joukossa on kuitenkin peräti kahdeksan hänen loikkaansa, enemmän kuin kenenkään muun. Silti hänen ennätyksensäkin on "vasta" sijalla viisi.

Matkaa maailmanennätykseen on vielä 21 senttiä, mutta se ei tunnu hänestä lainkaan ylitsepääsemättömältä ajatukselta. Joskus Pichardo on sanonut, että 19 metriäkin menee vielä rikki, mutta lennokkaita puheita on korjattu sentään vähän alaspäin.

- Voisin ylittää 18,40. Sen pitäisi olla saavutettavissa. Sitä on vaikea sanoa, teenkö sen. Jos parannan tiettyjä yksityiskohtia, voin lopettaa urani 40 tai 50 senttiä nykyistä paremmalla ennätyksellä, hän maalaili viime vuonna.

Pedro Pichardo makaa mittataulun päällä.
Pedro Pichardo on villeimmissä kommenteissaan väittänyt vievänsä kolmiloikan uusille metriluvuille.Getty Images

Karkotettu kotisaarelta

Pichardo on ollut mukana urheiluseuratoiminnassa kuusivuotiaasta asti ja aloitti kovemman harjoittelun vuotta myöhemmin. 14-vuotiaana hän valikoi lajikseen kolmiloikan ja muutamaa vuotta myöhemmin tuli kutsu pääkaupunki Havannaan, huippujen joukkoon.

Siihen asti hän oli kasvanut neljästä pojasta nuorimpana kotona, tyypillisen vaatimattomissa oloissa. Isä työskenteli urheiluvalmentajana, äiti myi kaduilla vaatteita ja hedelmiä. Ruokavalio koostui pääasiassa leivästä, riisistä ja kananmunista. Tuttavapiiristä monet yrittivät uskaliasta pakoa Yhdysvaltoihin, kun taas Pichardo haaveili paremmasta elämästä urheilulahjojensa avulla.

Kotikaupungissaan Santiagossa hän juoksi ilman kenkiä, ja harjoitteli baseball-kentillä ja muilla nurmilla, joten Havannassa tarjolla oli valtava mahdollisuus.

Samalla se koetteli jaksamista, sillä perhe asui Kuuban eteläkärjessä. Havanna ei ollut kaukana aivan saarivaltion vastakkaisesta kärjestä. Matkaa oli noin 900 kilometriä ja junamatka kesti 18 tuntia. Pichardo on kertonut keventäneensä taivalta nukkumalla stadionien katsomoissa tai lattialla syöden mitä käsiinsä sai. Isä auttoi parhaansa mukaan, samoin muut urheilijat jotka olivat maajoukkueen jäseninä saaneet järjestettyä itselleen paremmat olosuhteet.

Selviytyminen vaati tahtoa, mutta juuri muuta sijaa omalle tahdolle ei ollut. Siitä alkoi turhautuminen, joka lopulta johti lähtöön. Loikkauksensa jälkeen Pichardo erotettiin maajoukkueesta ja vuoden 2015 MM-kisat Stuttgartissa jäivät väliin. Lisäksi urheilija karkotettiin kotisaareltaan ainakin kahdeksan vuoden ajaksi.

Pedro Pichardo hyppää Oregonin MM-kisoissa.
Pedro Pichardo voitti Oregonissa MM-kultaa 40 sentin erolla hopeamieheen, Burkina Fason Hugues Fabrice Zangoon.Getty Images

Ne vuodet alkavat kohta tulla täyteen, mutta uusportugalilainen ei ole antanut mitään viitteitä koti-ikävästä. Perhe jätti Kuuban hänen vanavedessään ja nyt Pichardo on asettunut Portugaliin urheilijavaimonsa sekä Portugalissa syntyneen kaksivuotiaan tyttärensä kanssa.

Ei sillä, että Portugalissakaan kaikki sujuisi mallikkaasti. Yleisurheilun heikko asema on harmittanut, samoin harjoitteluolosuhteiden hajanaisuus.

Omien sanojensa mukaan Pichardo on joutunut tekemään voimaharjoittelunsa yhdessä paikassa, tekniikkaharjoittelunsa toisessa ja rataharjoittelunsa kolmannessa. Viime vuoden maaliskuussa hän valitteli julkisesti taloudellisen tuen puutetta ja naureskeli tavanneensa Portugalin yleisurheiluliiton puheenjohtajan vain kerran - sattumalta huoltoasemalla tankatessaan autoaan.

Voi olla, että viimeisten puolentoista vuoden aikana tilanne lienee muuttunut, sillä Pichardo on voittanut kaiken, minkä on halunnut. Tokion olympialaisissa hän hyppäsi kultaan uudella Portugalin ennätyksellä.

Viime vuonna hän jo kertasi saavutuksiaan 18 metrin ylittäjänä, Portugalin ennätysmiehenä, olympiavoittajana, EM-hallimestarina ja kaksinkertaisena Timanttiliigan voittajana katsellessaan eteenpäin kauteen 2022.

- Jos ensi vuonna voitan sen, mitä tarjolla on, niin olen voittanut kaiken. Ei olisi enää oikeastaan mitään muuta voitettavaa, Pichardo totesi tuolloin.

Tokiossa hän oli voittanut parhaan kuubalaisen liki puolellatoista metrillä, hopeamitalistiin eroa kertyi 39 senttiä. Viime kuun MM-finaalissa marginaali kasvoi vielä aavistuksen.

Nyt hattutemppu on enää EM-kisoja vaille valmis. Siellä Pichardo voi onnistuessaan murskata kilpakumppaninsa, sillä Euroopan tämän vuoden parhaiden tulosten listalla kukaan ei pääse kuin 67 sentin päähän portugalilaisesta.

Miesten kolmiloikan loppukilpailu on ohjelmassa keksiviikkona kello 21.15. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa sekä radioaalloilla Yle Puheen taajuudella.

Lue myös:

Katso tästä yleisurheilun EM-kisojen ohjelma ja lähetysajat

Kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelä murskaa uraansa liitetyn myytin - "Totuus on, että hyppyjeni taso on koko ajan parantunut"

Yleisurheilun EM-kisoissa nähtiin kaksi hyvin tunteikasta tilannetta - Ylen asiantuntijalle tuli mieleen Juha Miedon "iso suomalainen koura"

Kiusallinen hetki yleisurheilun EM-kisoissa, järjestäjät seisottivat rajun urakan tehneitä urheilijoita minuuttikaupalla - "Onhan tämä noloa"

"Väärä suomalaismies" jatkoon 110 metrin aidoissa - debytantti Santeri Kuusiniemi oli ällikällä lyöty maaliviivan jälkeen: "Ihan mieletöntä!"

"Aika harvassa ovat ne paikat" - Ylen asiantuntija huomasi saksalaisyleisön poikkeuksellisen käytöksen yleisurheilun EM-kisoissa

mercredi 17 août 2022 10:30:27 Categories: EM-viikko YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.