Gina Lückenkemper tarjosi todellisen loppuhuipennuksen ja 10-ottelu oli kuin täydellisesti käsikirjoitettu kotiyleisölle, sanoo Yle Urheilun asia" /> Gina Lückenkemper tarjosi todellisen loppuhuipennuksen ja 10-ottelu oli kuin täydellisesti käsikirjoitettu kotiyleisölle, sanoo Yle Urheilun asia" />

YLE

Yle Urheilun asiantuntijan Jaakko Ojaniemen kolme poimintaa yleisurheilun EM-kisoista. Ojaniemen poiminnat ovat luettavissa joka aamu Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Münchenin olympiastadionilla nähtiin toisena kisapäivänä huikeaa tunnelmaa, joka alkoi heti aamusta 10-ottelusta ja jatkui aivan viimeiseen lajiin, naisten 100 metrin finaaliin asti. Jos tuntui siltä, että katsojat olisivat huutaneet äänijänteensä käheäksi jo 10-ottelun loppuratkaisussa, löytyi heiltä vielä desibelejä, kun Gina Lückenkemper syöksyi Euroopan nopeimmaksi naiseksi.

- Se oli todellinen illan loppuhuipennus. Lückenkemper yllätti kaikki, Jaakko Ojaniemi kertoi ja hehkutti stadionin tunnelmaa, jossa katsojat seisoivat ja lauloivat riemusta.

- Se oli ihan jäätävää! Kukaan ei oikeasti odottanut, että saksalainen olisi noin korkealla tuloksissa ja sitten, kun Lückenkemper tuli puskista ja ratkaisi kullan, tunnelma oli mahtava.

25-vuotias Lückenkemper oli jo neljä vuotta sitten EM-kisoissa hopealla ja oli mukana MM-kisoissa 4x100 metrin viestipronssia saaneessa Saksan joukkueessa.

Täydellisesti käsikirjoitettu tarina

Se, mikä alkoi maanantaina, jatkui tiistaina. Saksalaisyleisö osoitti olevansa ottelukansaa ja 10-ottelun toinen päivä oli täydellisesti käsikirjoitettu tarina täynnä tunnetta. Ensin hallitseva mestari Arthur Abele diskattiin vilppilähdön takia 110 metrin aidoissa, mutta diskaus kumottiin ja hän sai uuden yrityksen heti kiekkokisan jälkeen.

Sitten kaikki huipentui päätöslajiin, 1 500 metriin, jossa kotiyleisön suosikki Niklas Kaul juoksi ennätysajan ja nousi mestariksi.

- 10-ottelu vei show'ta myös toisena päivänä ja se vei eniten huomiota. Tunnelma oli ihan älytön vielä kisan jälkeenkin, kun uransa päättänytttä Abelea muistettiin, Ojaniemi kertoi.

Ojaniemi hämmästeli Abelen kovia kilpailuhermoja ja kuntoa, sillä aitojen uusinta oli kaikkea muuta kuin optimaalinen.

- Hän aloitti uudelleen verryttelemään aitoihin jo kesken kiekkokisan, Ojaniemi hämmästeli.

Ojaniemi oli kallistunut voittoveikkailuissa Kaulin puolelle jo ennen päätöslajia, mutta silti 27 sekunnin etumatkan kurominen oli huippusuoritus. Erityisesti Ojaniemeä lämmitti tiukka mitalitaisto.

- Se oli hyvin käsikirjoitettu, sillä usein mestaruus on ratkennut jo ennen viimeistä lajia.

Suomalaisten superpäivä - aukeaako mitalitili?

Keskiviikko on Suomen joukkueelle ensimmäinen todella iso päivä, sillä illalla neljä suomalaisnaista taistelee finaaleissa mitaleista. Wilma Murto ja Elina Lampela ovat mukana seipään finaalissa sekä Silja Kosonen ja Krista Tervo moukarin finaalissa. Joko suomalaisnaisten 20 vuotta kestänyt mitaliton putki ulkoratojen arvokisoissa katkeaa ja Suomen mitalitili aukeaa?

- Kyllä mitalitili aukeaa. Pidän Wilmaa kovimpana mitalitoivona ja luotan häneen, Jaakko Ojaniemi sanoi.

Murto on osoittanut jo aikaisemmissa kisoissa olevansa kova arvokisakilpailija, joten hän kantaa mitalipaineet. Lampela taas voi olla hyvä jokerikortti, jolle pistesija on Ojaniemen mukaan mahdollinen.

- Luulen, että mitaliin riittää 465 tai 470 puhtaalla pelillä, mutta se riippuu paljon myös olosuhteista.

Kosonen ja Tervo pääsivät finaaliin rimaa hipoen. Molemmilla on tältä kesältä kokemusta jo finaalista, sillä kumpikin pääsi myös MM-kisoissa loppukilpailuun.

- Moukarinaiset olivat vaisu karsinnassa, mutta karsinta on aina ihan eri kuin finaali. Jotkut alisuorittavat, jotkut venyvät, Ojaniemi sanoi.

- Toivottavasti Krista saa pyörähdykset kulkemaan ja neljä pyörähdystä heittoihinsa, sillä sitä se vaatii, jos hän haluaa taistella mitaleista.

Finaalien lisäksi suomalaisia nähdään miesten moukarin karsinnassa, miesten ja naisten 400 metrin aitojen alkuerässä, naisten 7-ottelussa, 110 metrin aitojen välierässä sekä naisten kolmiloikkakarsinnassa. Ojaniemi odottaa finaalipaikkaa etenkin Kristiina Mäkelältä ja Senni Salmiselta.

- En usko että kummallakaan on vaikeuksia. Kristiina on aina vahva karsinnassa, ja toivottavasti Sennikin pääsee nyt finaaliin näyttämään osaamistaan.

Ke 17.8.

TV2 ja Yle Areena klo 10.30-15.30 ja klo 20.30-23.30
Yle Puhe klo 11.20-14.30 ja klo 21.00-23.30

klo 10.35 M moukari, karsinta, ryhmä A Yle Areena Aaron Kangas, Henri Liipola, Tuomas Seppänen
klo 11.30 N 100 m aj, 7-ottelu Saga Vanninen
klo 11.50 M moukari, karsinta, ryhmä B Yle Areena Aaron Kangas, Henri Liipola, Tuomas Seppänen