Ilta Sanoma

Kuva: Maalaukset: Alexander Roslin, Francis Cotes, Piirrokset: Tekijä tuntematon, Bildagentur-online / Alamy / MVPhotos

Tanskaa hallinnut kuningas Kristian VII nautti seksistä ja väkivallasta. Hallitsija kylvi kauhua riehumalla bordelleissa.

Vuosina 1766-1808 Tanskaa hallitsi mies, joka vaelsi yön pimeinä tunteina Kööpenhaminan kaduilla ja hakkasi ihmisiä piikkinuijalla. Kauhutyöt jatkuivat bordelleissa, joissa hän pieksi prostituoituja rakastajattarensa kanssa.

Mies oli Tanskan kuningas Kristian VII ja satunnaiset pahoinpitelyt olivat yksi kuninkaan niin sanotuista "harrastuksista". Kuningas Kristian VII on jäänyt historiaan eräänä Euroopan omalaatuisimmista hallitsijoista. Kuningas muistetaan myös pakonomaisesta tarpeestaan masturboida.

Vuonna 1749 syntyneen Kristianin elämä oli alusta asti täynnä haasteita. Hänen äitinsä kuningatar Louise kuoli keskenmenon aiheuttamiin komplikaatioihin, kun Kristian oli 2-vuotias.

Lastenkasvatus ei kiinnostanut Kristianin isää kuningas Frederik V:tä, joka ryyppäsi ja hurvitteli päivät pitkät rakastajattariensa kanssa Christiansborgin linnassa. Kuninkaan uusi vaimo Juliana Maria ei ollut sen parempi. Hän suhtautui kylmäkiskoisesti kruununprinssiin ja lelli kuninkaan kanssa saamaansa Frederik-poikaa.

Vastuu nuoren kruununprinssin kasvatuksesta lankesi pahamaineiselle kreivi Reventlow'lle, josta tuli Kristianin opettaja. Kreivi oli sadistinen mies, joka pieksi ja nöyryytti Kristiania. Kreivin hoivissa ujoksi ja araksi kuvaillusta lapsesta kasvoi epävakaa hallitsija, joka jatkoi oppimaansa väkivallan kierrettä.

Vuonna 1766 Kristian VII seurasi isäänsä valtaistuimelle vain muutama viikko ennen 17-vuotissyntymäpäiväänsä. Mieleltään sairas Kristian ei kyennyt hallitsemaan, joten todellinen valta oli virkamiehillä.

Historioitsijat uskovat Kristian VII:n sairastaneen skitsofreniaa. Kuninkaan kuvaillaan olleen hurmaavaa seuraa parempina päivinään. Synkimpinä hetkinä Kristian tuijotti nurkkaa ja hakkasi päätään seinään.

Historioitsijat uskovat Kristian VII:n sairastaneen skitsofreniaa. Kuninkaan kuvaillaan olleen hurmaavaa seuraa parempina päivinään. Synkimpinä hetkinä Kristian tuijotti nurkkaa ja hakkasi päätään seinään. Kuva: Alexander Roslin

Hovissa elettiin jatkuvasti varpaisillaan kuninkaan rajujen mielialanvaihteluiden takia. Välillä Kristian vaikutti selväjärkiseltä, mutta hetken päästä hän saattoikin lyödä diplomaattia kasvoihin tai pomppia kumartavien virkamiesten yli kuin sammakko.

- Pääni sisällä on melua, Kristian kuvaili vointiaan.

Hovin lääkärit olivat erityisen huolissaan Kristianin masturboinnista. Jatkuvan onanoinnin pelättiin aiheuttavan lapsettomuutta. Hänen kerrotaan tyydyttäneen itseään pakkomielteisesti jatkuvasti ajasta ja paikasta riippumatta. Kerran kuningas ilmestyi juhlaillalliselle kirjaimellisesti housut kintuissa.

Vuosi vuodelta Kristianin selvät hetket vähenivät entisestään. Yksi Kristianin suosikkiharrastuksista olivat julkiset teloitukset, joiden seuraamisesta hän nautti suuresti. Paremman puutteessa hän järjesti itse hovissa leikkiteloituksia.

Avioliiton toivottiin rauhoittavan kuningasta, joten 17-vuotiaan Kristianin vaimoksi valittiin hänen serkkunsa, englantilaisprinsessa Karoliina Matilda. 15-vuotias tyttö oli autuaan tietämätön Kristianin monista ongelmista.

Kristian VII kohteli vaimoaan julmasti. Hän nälvi Karoliina Matildaa ja kieltäytyi panemasta avioliittoa täytäntöön. Kristian pakeni aviovuoteesta Kööpenhaminan bordelleihin nuorten miesystäviensä kanssa.

-?Ei ole muodikasta rakastaa vaimoaan, kuningas lausui.

Kuningas Kristian sätti puolisoaan Karoliina Matildaa ja huomautteli esimerkiksi vaimonsa painosta. Liitto oli alusta asti tuhoon tuomittu.

Kuningas Kristian sätti puolisoaan Karoliina Matildaa ja huomautteli esimerkiksi vaimonsa painosta. Liitto oli alusta asti tuhoon tuomittu. Kuva: Francis Cotes

Bordellissa hän kohtasi lempinimellä "Kalossi-Katriina" tunnetun kurtisaanin Anna Katriina Benthagenin, josta tuli kuninkaan rakastajatar. Parivaljakkoa yhdisti heidän mieltymyksensä väkivaltaan ja alistamiseen. Kuningas oli pitkänhuiskean ja rotevan naisen sylissä kuin sulaa vahaa.

Hovissa kohistiin, kun kuningas porhalsi teatteriin Katriina ja koira mukanaan. Kristian kierteli tanssiaisissa kurtisaani käsipuolessaan ja ilmoitti naisen olevan "universumin valtiatar".

Kristianin suuri rakkaus oli Tanskan tunnetuin kurtisaani Katriina. Suhde oli lyhyt, mutta rakastajattarella oli suuri vaikutusvalta kuninkaaseen.

Kristianin suuri rakkaus oli Tanskan tunnetuin kurtisaani Katriina. Suhde oli lyhyt, mutta rakastajattarella oli suuri vaikutusvalta kuninkaaseen.

Koska Kristian kieltäytyi seksistä vaimonsa kanssa, hovissa epäiltiin hänen olevan kiinnostuneempi miehistä kuin naisista. Virkamiehet anelivat Kristiania siittämään kruununperillisen. Kristian suostui pitkin hampain, ja prinssi Frederik syntyi vuonna 1768.

Aviollisten velvollisuuksien täytyttyä Kristian otti hatkat.

-?Aion riehua kaksi vuotta! kuningas julisti ja suuntasi rymyjenginsä kanssa Euroopan-kiertueelle.

Hovissa toivottiin, että maisemanvaihdos tekisi kuninkaalle hyvää. Todellisuudessa Kristian jatkoi tien päällä samaa irstailun ja väkivallan täyteistä elämäntyyliään bordelleissa riehuen.

Kristianin ja kurtisaani Katriinan suhde oli lyhyt ja kiihkeä. Neuvonantajat pelkäsivät rakastajattaren aiheuttavan valtavan skandaalin ja käskivät kuningasta heittämään Katriinan pihalle. Kristian kuunteli neuvoja ja rakastajatar sai kenkää. Katriina passitettiin Saksaan ja häntä kiellettiin palaamasta Kööpenhaminaan.

Reissuillaan kuningas tapasi saksalaislääkäri Johann Friedrich Struenseen, joka ymmärsi heti, että Kristian oli sairas eikä millään muotoa tehtäviensä tasalla.

Kuningas mieltyi Struenseehen niin paljon, että toi saksalaisen mukanaan Tanskaan ja nimitti tämän henkilääkärikseen. Struensee ryhtyi hoitamaan Kristianin pakkomielteistä itsetyydytystä kylmillä suihkuilla. Hovin suureksi iloksi Struenseella oli tyynnyttävä vaikutus kuninkaaseen ja Kristianin vointi koheni hieman.

Saksalaislääkäri Johann Friedrich Struensee pyrki hoitamaan kuningas Kristiania ja valloitti töidensä ohessa kuningatar Karoliina Matildan sydämen.

Saksalaislääkäri Johann Friedrich Struensee pyrki hoitamaan kuningas Kristiania ja valloitti töidensä ohessa kuningatar Karoliina Matildan sydämen. Kuva: Historical image collection by Bildagentur-online / Alamy / MVPhotos

Struensee hurmasi myös kuningatar Karoliina Matildan, joka oli kiitollinen, että henkilääkäri oli kannustanut Kristiania olemaan kiltimpi vaimolleen. Vähitellen saksalaislääkärin ja kuningattaren tunteet syvenivät. Keväällä 1770 Struenseen ja Karoliina Matildan salasuhde oli hovissa jo yleistä tietoa.

Kuningas Kristian ei enää selvinnyt niistä vähäisistäkään hallitsijan velvollisuuksista, joita hänellä oli. Struensee teki päätöksiä kuninkaan puolesta ja toimi Tanskan todellisena hallitsijana vuosina 1770-1772.

Uudistusmielinen Struensee hankki lakiuudistuksillaan lukuisia vihamiehiä. Kuningatar Karoliina Matilda puolestaan hehkui onnea ja synnytti pienen tyttövauvan Louise Augustan heinäkuussa 1771. Henkilääkärin ja tytön yhdennäköisyys ei jäänyt keneltäkään huomaamatta, vaikka Kristian tunnustikin lapsen omakseen.

Pian lapsen syntymän jälkeen kuiskuteltiin vallankaappauksesta. Silmukka Struenseen ja Karoliina Matildan kaulojen ympärillä kiristyi.

Rakastavaiset haluttiin oikeuden eteen aviorikoksesta ja juonittelusta.

Keväällä 1772 Stuensee ja Karoliina Matilda pidätettiin. Pitkissä kuulusteluissa molemmat myönsivät suhteen. Karoliina Matildan ja kuningas Kristianin liitto mitätöitiin, Struensee mestattiin.

Kuningatar erotettiin lapsistaan ja lähetettiin Saksaan Cellen linnaan. Hän kuoli tulirokkoon vain 23-vuotiaana vuonna 1775.

Henkilääkärin ja kuningattaren salaisesta suhteesta tehtiin vuonna 2012 Alicia Vikanderin ja Mads Mikkelsenin tähtittämä elokuva Kuningatar ja henkilääkäri.

Henkilääkärin ja kuningattaren salaisesta suhteesta tehtiin vuonna 2012 Alicia Vikanderin ja Mads Mikkelsenin tähtittämä elokuva Kuningatar ja henkilääkäri. Kuva: Magnolia Pictures / Everett / MVPhotos

Kuninkaan mielenterveysongelmista tietämättömät kansalaiset riemuitsivat, että kuningas oli vapautunut vallanhimoisen lääkärin vallasta ja eronnut petturikuningattaresta.

Todellisuudessa Kristian oli taas pelkkä nukkehallitsija ja nyt lankoja pitelivät leskikuningatar Juliana Maria ja kuninkaan velipuoli. Vuonna 1784 Kristianin pojasta Frederik VI:stä tuli isänsä sijaishallitsija.

Kristian eli viimeiset vuotensa yksinäisenä ja eristyksissä hoitajan kanssa. Välillä hänen eteensä kiikutettiin virallisia asiakirjoja, joihin tarvittiin kuninkaan allekirjoitus.

Kuningas ei kantanut kaunaa vaimolleen ja henkilääkärilleen, vaan suri heidän kohtaloaan. Muutama vuosi Struenseen teloituksen jälkeen kuningas raapusti paperille tämän lauseen:

-?Ich hätte gern beide gerettet (suom. "olisin halunnut pelastaa heidät molemmat").

Kristian ei myöskään unohtanut entistä rakastajatartaan Katriinaa. Struenseen vankeusaikanaan kirjoittamista papereista paljastui, että kuningas uneksi Katriinasta.

-?Hän kertoi unelmiensa naisesta, jonka kanssa he juoksevat kaduilla. Hän antaa naisen lyödä itseään ja he juovat itsensä humalaan, Struensee kuvaili Kristianin sepustuksia.

Kristianin unelmien nainen "Kalossi-Katriina" palasi Tanskaan Struenseen teloituksen jälkeen ja avioitui kalastajan kanssa. Hän menehtyi 60-vuotiaana vuonna 1805.

Tanskan "hulluksi kuninkaaksi" kutsuttu Kristian kuoli Saksan Rendsburgissa vuonna 1808. Tarinoiden mukaan 59-vuotias Kristian olisi säikähtänyt ja saanut sydänkohtauksen nähdessään viholliseksi luulemiaan espanjalaisia sotilaita.

Kristianin oireiden syytä ei täysin tiedetä. Hänen uskotaan kärsineen todennäköisesti skitsofreniasta, jota ei vielä 1700-luvulla ollut määritelty omaksi sairaudekseen. Historioitsijat ovat myös arvuutelleet, järkkyikö kuninkaan mieli lapsena julman kreivin hoivissa.

Lähteet: Jaatinen, Satu: Paremmissakin piireissä, Shaw, Karl: Royal Babylon, Norsk Biografisk Leksikon

Ilta Sanoma
mercredi 17 août 2022 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kuninkaalliset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.