Ilta Sanoma

Painonhallinnan hoitoa pyritään edistämään pääasiassa pitkäkestoisin muutoksin. Dieettikulttuuri on jäänyt taakse, ja aina ei välttämättä puhuta edes painon pudottamisesta.

Terveellisempien valintojen tekeminen pitkässä juoksussa on huomattavasti dieettejä hyödyllisempi keino painonhallintaan.

Terveellisempien valintojen tekeminen pitkässä juoksussa on huomattavasti dieettejä hyödyllisempi keino painonhallintaan. Kuva: Sirpa Räihä

Painonhallinta ei ole aina helppoa. Useimmiten painonhallinnan edistämiseksi tarvitaan huomattavia elintapamuutoksia, joista voi olla hankala pitää kiinni.

Oulun yliopiston sisätautiopin professorin Janne Hukkasen mukaan jo painon pudottaminen itsessään voi olla hankalaa, mutta saavutetun painonlaskun ylläpitäminen pitkäkestoisesti on vielä suurempi haaste.

Sekä elintapamuutoksin että lääkkeiden avulla saavutettuun painonlaskuun liittyy usein kilojen kertyminen uudelleen vuosien saatossa, joskus nopeastikin.

Hukkanen muistuttaa, että tämä ei tietenkään päde kaikkiin. Keskimäärin painolla on kuitenkin tapana pyrkiä palaamaan varsinkin, mitä suurempia elintapamuutokset ovat olleet.

- Mielestäni se on yksi suurimpia haasteita painonhallinta-asiassa.

Yhteiskunnalliset muutokset eivät helpota prosessia. Nykyään on tarjolla yhä enemmän energiatiheämpää ruokaa yhä halvemmalla. Samalla arkiliikunta on vähentynyt.

Painon palaamisen syyt johtavat yhteiskunnan kehityksen lisäksi juurensa ihmisen evoluutioon asti. Aikanaan kulman takana odotti seuraava nälänhätä tai pidempi jakso, jolloin ruokaa oli vähemmän tarjolla.

- Evoluutio on ihmiskehossa pyrkinyt varmistamaan sen, että kun ruokaa ja energiaa on paljon tarjolla, sitä otetaan varastoon mahdollisimman tehokkaasti, jotta tulossa olleesta huonosta kaudesta pääsee yli.

- Nimenomaan ne ovat jääneet henkiin, jotka ovat energiaa eniten pystyneet varastoimaan. Evoluutio on suosinut sitä, että energiaa kerrytetään, Hukkanen kertoo.

Ylipainossa on Hukkasen mukaan kyse biologisesta ja yhteiskunnallisesta ongelmasta, ei yksilön heikkoudesta.

Kuva: Oulun Yliopisto

Laillistettu ravitsemusterapeutti Kati Laine kertoo, että viime vuosina dieettien haitallisuus on ymmärretty entistä paremmin. Tutkimustyön kautta on ymmärretty, että pelkkä laihtumisen tavoittelu johtaa todennäköisemmin itseasiassa lihomiseen.

- Mitä tiukemmin ruokavaliotaan pyrkii säätelemään ja painoa laskemaan, niin sitä todennäköisemmin päätyy vain ylipainoiseksi, Laine sanoo.

Dieettikulttuuri aiheuttaa enemmänkin painon poukkoilua, kuin pysyviä tuloksia.

- Uuden dieetin aloittaminen aina syyskuussa tai tammikuussa johtaa siihen, että paino vain pidemmällä aikavälillä nousee.

Avain painonhallintaan on systemaattisten, hyvien valintojen tekeminen viikosta ja vuodesta toiseen. Kikka kolmosilla mutkia on hankala oikoa suoriksi.

Tärkeintä on pitää ruokailu samantyyppisenä päivästä toiseen. Ateriarytmi pysyy säännöllisenä ja marjat sekä kasvikset löytävät tiensä lautaselle automaattisesti. Eikä viikonlopun ja arjen tai arjen ja loman välille synny liian isoja eroja.

- Että ei ole sellaista ajatusmallia, että viikolla kiristellään ja viikonloppuna saa syödä sitten mitä vain. Se ei ole tie pysyvään painonhallinnassa onnistumiseen.

Rankan dieetin seuraus ei ole vain psykologinen vanhoihin tapoihin palaaminen, vaan nopea painonpudotus voi vaikuttaa myös fysiologian tasolla.

Esimerkiksi aineenvaihdunnan hidastuessa pitäisi syödä entistä vähemmän, jotta pysyy uudessa kevyemmässä painossa. Samalla nälän ja kylläisyyden säätelyyn osallistuvien hormonien tasapaino muuttuu ja nälän tunne yleistyy.

- Kun nämä yhdistetään, on todella vaikeaa pysyä siinä alemmassa painossa, jos painon on tiputtanut jollain pikakonstilla.

Nykyään ravitsemusterapiassa ei aina keskitytä pelkästään ruoan sisältöön ja sen määrään. Mukaan on tullut syömisen psykologiaa, sekä laaja-alaista pohdintaa siitä, miksi ja mitä ihminen syö.

Vastaanotolla saatetaan tarkastella esimerkiksi unen ja väsymyksen vaikutusta syömiskäyttäytymiseen. Tavoite on auttaa asiakasta löytämään itselle helppo tapa tehdä hyviä valintoja, jotka tukevat pysyvässä painonhallinnassa onnistumisessa.

- Läheskään aina ei puhuta pelkästään itse ruuasta. Saatetaan miettiä parisuhdetta, työstressiä tai väsymystä. Mitkä kaikki tekijät saavat syömään enemmän kuin olisi syytä?

Nykyään painonhallintaa lähestytään entistä kokonaisvaltaisemmin. Suhtautuminen ylipainoonkin on muuttunut.

- Onko elämän tarkoitus aina pysyä normaalipainossa, vai onko muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat terveyteen ja hyvinvointiin? Laine esittää.

Lähtökohtana voi olla ihan jo se, että saadaan elämäntapoja korjattua. Pyritään parantamaan asiakkaan kolesteroli- ja verenpainearvoja ruokavalion muutoksilla ilman, että se vaikuttaa painoon.

- Terveellinen syöminen ja riittävä liikunta ovat todella hyödyllisiä ihan kokoon katsomatta. Ymmärretään, että voi syödä terveellisesti, vaikka olisikin vähän ylimääräisiä kiloja.

Kehopositiivisuus on noussut keskusteluun mukaan erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana. Laine näkee tämän ainoastaan hyvänä asiana.

- Erittäin hyvä ja tervetullut näkökulma. Nähdään ihminen sen painon takana.

Ilta Sanoma
jeudi 11 août 2022 11:00:00 Categories: Ilta Sanoma Laihdutus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.