Ilta Sanoma

Markkinoilla uuden asiakkaan kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus voi kohta olla poikkeus. Sähköyhtiöt näkevät kiinteän hinnoittelun liian riskialttiina.

Kohonnut sähkön hinta tuottaa päänvaivaa myös kuluttajille.

Kohonnut sähkön hinta tuottaa päänvaivaa myös kuluttajille. Kuva: Mikko Stig/Lehtikuva

Sähkön hinnan hurja heilunta vaikeuttaa sähköntuottajien ja -myyjien asemaa. Niinpä osa sähköyhtiöistä on jättänyt uudet määräaikaiset sähkösopimukset toistaiseksi pois valikoimastaan. Tarjolla on vain pörssisähkösopimuksia.

Aamulehden mukaan näin ovat tehneet ainakin Tampereen sähkölaitos ja Oomi.

Tampereen sähkölaitos vetoaa suureen markkinariskiin pörssisähkön hinnan hintaheilahtelujen johdosta. Tässä tilanteessa kunnollisten hintasuojausten tekeminen on vaikeaa.

-?Sähkönmyyjien kannalta tilanne on hankala, koska tukkumarkkina ei tällä hetkellä toimi, toteaa asiakkuusjohtaja Mikko Erma Taloussanomille.

Pörssisähkön hintojen heilahtelu on ollut hurjaa. Sähköpörssi Nord Poolin heinäkuun halvin tuntispot-hinta Suomessa oli 0,04 senttiä kilowattitunnilta yöllä 8. heinäkuuta. Kallein hinta oli puolestaan 55 senttiä aamupäivällä 11. heinäkuuta.

Turku Energian toimitusjohtajan Timo Honkasen mukaan yhtiö on tehnyt samanlaisen päätöksen kuin tamperelaiset.

-?Nykyisille asiakkaille tehdään määräaikaisia sopimuksia, mutta niitä ei tarjota enää uusille asiakkaille, Honkanen mukaan.

Riskit sähkömarkkinoilla ovat Honkasen mukaan nyt "uskomattomat".

-?Tässä tilanteessa ei ole järjen häivää. Tai itse asiassa logiikka ja järki on, mutta tilanne on erittäin haastava ja jopa paha, Honkanen sanoo.

Hänen mukaansa suojausten tekeminen on nyt sähköyhtiöille vaikeaa ja suojausten hinnat ovat erittäin korkealla.

-?Toiveena on, että tilanne vakautuisi, mutta jos katsoo johdannaismarkkinoita, tämä tapahtuu aikaisintaan ensi vuoden keväällä.

Jos uusi määräaikainen asiakas sattuisi esimerkiksi ensi talven paukkupakkasien hintapiikin aikaan käyttämään enemmän sähköä kuin sähköyhtiö on pystynyt suojaamaan, jouduttaisiin sähkö hankkimaan kalliiseen markkinahintaan.

-?Tähän sisältyy hirmuinen riski. Asiakkaan sähkön hinta on kiinteä, mutta meidän hintamme on kiinteä vain suojausten osalta, Honkanen sanoo.

Hänen mukaansa toiveena on tilanteen normalisoituminen, mutta johdannaismarkkinoiden hinnoittelun perusteella tämä tapahtuu aikaisintaan ensi keväänä.

Oomin sähkökauppapäällikön Marko Rinta-Korhosen mukaan myös Oomi jatkaa edelleen vanhojen asiakkaidensa määräaikaisia sopimuksia, mutta ei tee niitä uusille asiakkaille.

-?Johdannaismarkkinoilla saatavuus on heikentynyt. Meidän täytyisi pystyä suojaamaan oma myyntimme, ja siinä on haasteita, Rinta-Korhonen sanoo.

-?Tilanne ei ole viime aikoina ainakaan helpottunut.

Oomin pitäisi pystyä tekemään suojaus määräaikaisissa sopimuksissa kahden vuoden jaksolle. Tämä on hintaheilahtelujen takia aikaisempaa vaikeampaa.

Suojauksiin vaikuttaa Rinta-Korhosen mukaan myös se, että ero sähkön pohjoismaisen systeemihinnan ja Suomen aluehinnan välillä on kesän aikana kasvanut.

Energiayhtiö Väreen toimitusjohtajan Juha Keski-Karhun mukaan yhtiö on tarjonnut vanhoille asiakkailleen rajoitetusti uusia määräaikaisia sopimuksia, mutta tämä todennäköisesti loppuu lähitulevaisuudessa.

-?Uusille asiakkaille perinteistä kiinteähintaista määräaikaista sopimusta ei enää tarjota, Keski-Karhu sanoo.

Väre on myynyt keväästä lähtien uudenlaista määräaikaista sähkösopimusta, jossa on sähkönlaskun suuruuteen vaikuttava muuttuva kulutusvaikutus.

-?Perushinta on kiinteä, mutta sopimuksessa on asiakkaan omasta kulutuksesta riippuva osuus. Jos asiakas onnistuu käyttämään kuukauden aikana sähköä keskimääräistä edullisemman tuntihinnoittelun jaksolla, hän saa sopimukseen hinta-alennuksen, Keski-Karhu sanoo.

Jos taas asiakas käyttää sähköä enemmän keskimääräistä kalliimpien tuntispot-hintojen aikaan, siitä tulee lisämaksu. Keski-Karhun mukaan saatu asiakaspalaute on ollut myönteistä.

-?Meidän näkemyksemme on, että tällaiset sopimukset edustavat tulevaisuutta, koska sähkön hinta näyttää jatkossakin vaihtelevan hyvin paljon. Tämän takia asiakkaiden kannattaa osallistua kysyntäjoustoon, koska sitä tarvitaan nyt Suomen sähkömarkkinoilla ja koko Euroopassa, Keski-Karhu sanoo.

Keski-Euroopassa on jo ollut sopimusmalleja, joissa hinta porrastuu, kun kulutus tai tukkuhinta kasvaa.

Kuluttajaliitto kehottaa kuluttajia tarkistamaan oman sähkösopimuksensa ennen talven tuloa ja mahdollisesti kilpailuttamaan sen.

Tämä entistä tärkeämpää nyt, kun uusien sopimusten hinnat ovat kohonneet ja sähkön hintaerot ovat suuria.

Mikäli ei ole sitoutunut määräaikaiseen sopimukseen, voi kilpailuttamisella saada selvää säästöä. Hintoja voi vertailla Energiaviraston sivustolla sahkonhinta.fi.

Ilta Sanoma
mardi 9 août 2022 21:15:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.