Ilta Sanoma

Vuosina 1702-1714 Britanniaa hallinnut kuningatar Anna oli keskellä melkoista suhteiden pyörremyrskyä.

Kuningatar Annalla väitetään olleen suhde kamarineitoonsa Sarahiin, vaikka oli naimisissa Tanskan prinssi Yrjön kanssa.

Kuningatar Annalla väitetään olleen suhde kamarineitoonsa Sarahiin, vaikka oli naimisissa Tanskan prinssi Yrjön kanssa. Kuva: Charles Jervas, Willem Wissing and Jan van der Vaardt, Charles Boit

Vuonna 1702 Britannian valtaistuimelle nousi 37-vuotias kuningatar Anna hänen edeltäjänsä kuningas Vilhelm III:n menehdyttyä. Anne hallitsi Englantia, Skotlantia ja Irlantia kuolemaansa asti vuoteen 1714.

Annen elämä oli omaa luokkaansa niin kuningattarena kuin rakkausrintamallakin. Kolmiodraama hänen sekä kahden kamarineidon, Sarah Churchillin ja Abigail Mashamin, välillä on kiehtova tarina pakkomielteestä, petoksesta ja kostosta.

Anna syntyi vuonna 1665 Kaarle II:n hallituskaudella Stuartin sukuun kuninkaan nuoremmalle veljelle Jaakko II:lle ja hänen vaimolleen Anne Hydelle. Jaakon uskotaan olleen roomalaiskatolinen, mikä oli epäsuosittua Englannissa. Kaarlen ohjeiden mukaan Anna ja hänen vanhempi sisarensa Mary kasvatettiin enemmistön mukana anglikaaneiksi.

Kaarlen kuoltua vuonna 1685 Jaakko nousi veljensä valtaistuimelle, mutta vain kolme vuotta myöhemmin Vilhelm III syrjäytti hänet. Vilhelmistä ja hänen vaimostaan Marysta tuli Englannin kuningas ja kuningatar.

Vilhelmillä ja Marylla ei ollut lapsia, joten Anna nousi Maryn pikkusiskona kruununperimysjärjestyksessä seuraavaksi. Maryn poismenon jälkeen Vilhelm hallitsi maata yksin kuolemaansa saakka vuonna 1702, jolloin Anna nousi valtaan.

Kuningatar Anna ei sopinut fyysisiltä saatikka henkisiltä ominaisuuksiltaan hallitsijaksi, ja hänen valtakautensa jäikin lyhyeksi.

Kuningatar Anna ei sopinut fyysisiltä saatikka henkisiltä ominaisuuksiltaan hallitsijaksi, ja hänen valtakautensa jäikin lyhyeksi. Kuva: Willem Wissing and Jan van der Vaardt

Historioitsijoiden mielestä Anna sopi huonosti valtaistuimelle. Hän oli ujo ja kärsi alinomaa huonosta terveydestä, kuten kihdistä ja runsaasta ylipainosta. Anna halusi hallita kuningaskuntaa itsenäisesti, mutta hänen älylliset rajoitteensa ja krooninen sairautensa saivat hänet luottamaan voimakkaasti neuvonantajiinsa ja vierittämään suurimman osan vastuusta heille.

Täysi-ikäistyttyään Anna meni naimisiin Tanskan prinssi Yrjön kanssa. Avioliitto ei ollut kovin onnellinen, mutta Anna tuli kuitenkin raskaaksi peräti 18 kertaa terveysongelmistaan huolimatta. Yhtä raskautta lukuun ottamatta kaikki päättyivät epäonnisesti keskenmenoon tai jo syntyneen vauvan kuolemaan. Ainoastaan Vilhelm, Gloucesterin herttua, selvisi hengissä, mutta kärsi vesipäästä ja kuoli vain yhdentoista vuoden iässä.

Brittien kuningatar Anna meni naimisiin Tanskan prinssi Yrjön kanssa juuri täytettyään 18 vuotta.

Brittien kuningatar Anna meni naimisiin Tanskan prinssi Yrjön kanssa juuri täytettyään 18 vuotta. Kuva: Charles Boit

Poikansa kuoleman myötä Annan toiveet perillisestä karisivat lopullisesti. Siksi hän suostui vuoden 1701 sovintolakiin, jossa hänen seuraajakseen nimettiin Englannin kuningas Jaakko I:n hannoverilaiset jälkeläiset.

Fyysisistä ongelmistaan huolimatta Anna eli pidempään kuin aviomies, joka kuoli krooniseen keuhkosairauteen vuonna 1708. Kolmekymppisenä Annakin sairastui entisestään ja menehtyi lopulta aivohalvaukseen 49 vuoden iässä.

Annalla oli avioliittonsa sivussa erikoinen suhde kamarineitoonsa Sarahiin, jonka epäillään olleen kaikkea neuvonantajasta rakastajattareen.

Anna tapasi Sarahin ensi kerran setänsä kuningas Kaarlen hovissa, kun hän oli kahdeksanvuotias ja Sarah kolmetoista. Kaksikon välisestä ystävyydestä on säilynyt paljon dokumentteja. Historioitsijoiden mukaan Sarahin itsevarmuus ja eloisuus vetivät sisäänpäinkääntynyttä ja ujoa Annaa puoleensa. He olivat lapsesta asti erottamattomia ja kävivät kirjeenvaihtoa kekseliäillä nimillä, sillä Anna halusi heidän olevan tasa-arvoisia. Sarah oli rouva Freeman ja Anna rouva Morley.

Yhdessä kirjeessä Anna kirjoitti Sarahille: "Asuisin mieluummin kanssasi mökissä kuin olisin hallitsija ilman sinua". Toisessa kirjeessä luki: "Haluan olla kanssasi uudelleen, ja on mahdotonta uskoa, kuinka paljon rakastan sinua".

Kun Anna astui valtaistuimelle vuonna 1702, kamarineito Sarahista tuli Marlboroughin herttuatar ja hänen aviomiehestään John Churchillista Marlboroughin herttua.

1700-luvun alussa Englanti kävi sotaa Ranskaa vastaan. Samaan aikaan maan kaksi poliittista puoluetta, liberaalit whigit ja konservatiiviset toryt ottivat katkerasti yhteen. Annan ollessa hauras Sarah hallitsi maata hänen puolestaan, huolehtien samalla kuningattaren terveydestä ja oikuista. Sarahista tuli yksi Annan vaikutusvaltaisimmista neuvonantajista.

Anna oli läheinen ystävä Marlboroughin herttuattaren Sarah Churchillin kanssa, joka oli myös hänen kamarineitonsa.

Anna oli läheinen ystävä Marlboroughin herttuattaren Sarah Churchillin kanssa, joka oli myös hänen kamarineitonsa. Kuva: Charles Jervas

Myöhemmin kuningatar Anna nimitti myös Sarahin serkun Abigailin toiseksi kamarineidokseen, tarkemmin pukijakseen. Ajan kuluessa Anna alkoi pitää Abigailin imartelevampaa ja lempeää lähestymistapaa Sarahin suorasukaisuutta miellyttävämpänä, ja kaksikosta tuli läheisiä. Lopulta Anna kyllästyi Sarahin kiivaaseen luonteeseen ja alkoi selkeästi suosia lempeämpää Abigailia.

Sarah oli niihin aikoihin paljon poissa hovista, ja sai tietää Annan ja Abigailin lähentymisestä kunnolla vasta vuonna 1707. Hän ei ollut enää Annan lähin uskottu.

Annan ja palvelijoidensa kolmiodraamaa on tehnyt viihteessä tunnetuksi vuoden 2018 elokuva The Favourite, jossa Annaa esittää huikea näyttelijä Olivia Colman, joka voitti elokuvasta parhaan naispääroolin Oscarin.

Lue lisää: Suuseksiä, lesbosuhteita ja kuukautis­verta - nämä kaksi Oscar-ehdokasta laittavat pukudraaman pelisäännöt uusiksi

Kun Sarah koki tulleensa hylätyksi, yritti hän epätoivoisesti saada takaisin suosionsa Annan silmissä syrjäyttämällä Abigailin. Sarahin väitetään uskoneen, että Abigailin imartelu oli pikemminkin strategia Annan manipuloimiseksi, eikä aitoa välittämistä.

Sarah yritti käskeä Annaa erottamaan Abigailin, tuloksetta. Hän kiristi Abigailia ja jopa levitti huhuja, että hän olisi seksisuhteessa kuningattaren kanssa. Hän toivoi, että tällainen syytös saisi Annan katkaisemaan siteet Abigailiin tai jopa luopumaan kruunustaan, mikä hyödyttäisi Sarahia myös poliittisesti.

Sarahin väitteiden lisäksi on kiertänyt huhuja, joiden mukaan Annalla olisi ollut seksuaalinen suhde sekä Sarahin että Abigailin kanssa. Historioitsijat kuitenkin uskovat, ettei naisten välinen kemia ollut fyysistä. Annan uskotaan olleen erittäin omistautunut aviomiehelleen. Naisten väliset tiiviit ystävyyssuhteet eivät olleet tavattomia, eikä rakkautta pelätty näyttää läheisille sukupuoleen katsomatta.

Annan ja Sarahin välinen ystävyys muuttui myrskyiseksi myös poliittisten erimielisyyksien seurauksena. Kun Anna tuki vahvasti toryja, Sarah oli whigien puolestapuhuja.

Abigail Masham nousi Annan suosioon hovissa. Sarah kamppaili Abigailin kanssa Annan huomiosta.

Abigail Masham nousi Annan suosioon hovissa. Sarah kamppaili Abigailin kanssa Annan huomiosta. Kuva: Art Collection 3 / Alamy

Kamarineitojen kiivas taistelu kuningattaren hyväksynnästä päättyi, kun Anna raivostui Sarahin syytöksistä ja heitti tämän ulos hovistaan vuonna 1711. Anna kirjoitti Sarahin aviomiehelle ja pyysi Sarahia lopettamaan hänen kiusaamisensa ja käyttäytymään säädyllisesti sekä ystäväänsä että kuningatartaan kohtaan.

Herttuatar Sarah, joka eli 84-vuotiaaksi, vaati katkeraa kostoa. Ensin hän syytti kuningatarta seksisuhteesta Abigailin kanssa, minkä jälkeen hän julkaisi muistelmissaan kostoksi epäimartelevan kuvauksen Annasta. Historioitsijat hyväksyivät tarinan laajalti, kunnes sitä arvioitiin uudelleen 1900-luvun lopulla.

Muistelmissaan Sarah paljasti myös hänen ja Annan väliset rakkauskirjeet. Intohimoiset kirjeet herättävät kiehtovia kysymyksiä kuningattaren ja Sarahin, sekä kuningattaren ja Abigailin suhteen luonteesta.

Lähteet: Vanity Fair, Daily Mail, Elle, Historic UK ja Encyclopaedia Britannica

Ilta Sanoma
mardi 9 août 2022 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kuninkaalliset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.