Ilta Sanoma

Jyrkästi heiluva sähkön hinta on tehnyt aiemmin tuottoisasta sähkön myynnistä riskialtista bisnestä.

Sähkön myyntiyhtiöille sähkön hinta voi tuottaa pahoja ongelmia. Tänä kesänä pörssisähkö on ollut epätavallisen kallista.

Sähkön myyntiyhtiöille sähkön hinta voi tuottaa pahoja ongelmia. Tänä kesänä pörssisähkö on ollut epätavallisen kallista. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sähkön hinnan nopea kallistuminen on aiheuttanut ongelmia monelle sähköä myyvälle yhtiölle.

Ongelmissa ovat etenkin sellaiset yhtiöt, joilla ei ole omaa sähköntuotantoa ja myytävä sähkö on hankittu tukkumarkkinoilta.

Suomessa toimii nykyisin seitsemisenkymmentä sähkön vähittäismyyjää, joista suurella osalla on omaa sähköntuotantoa, mutta ei kaikilla.

Kun sähkön markkinahinnat ovat kovan kilpailun takia lähellä tukkuhintaa, pysyvät myyntiyhtiöiden tuotot alhaisia. Tässä yhteydessä korostuvat sähkönmyyntiyhtiön hankkimat suojaukset. Jos ne puuttuvat tai epäonnistuvat, ovat seuraukset vakavia.

Muutama vuosi sitten suomalainen sähkömyyntiyhtiö Werel irtisanoi sähkönmyyntisopimuksia juuri epäonnisten suojausten takia.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan markkinoiden keinunta tekee suojausten hankkimisesta nyt erityisen vaativaa ja hankalaa.

-?Markkina suurine epävarmuuksineen ja vaihtelevine hintoineen on todella hankala. Sähkö myydään usein eteenpäin kiinteällä hinnalla eikä täydellinen suojaaminen onnistu, koska myyjä voi vain arvailla, mihin kellonaikaan ja kuinka paljon asiakas sähköä käyttää.

Sähkönmyyjä ei voi suojata jokaisen tunnin sähköä, ja sähkön hinta voi nousta yksittäisenä tuntina monikymmenkertaiseksi.

-?Nämä ovat juuri näitä tunteja, joina esimerkiksi sähkölämmittäjät kuluttavat eniten sähköä. Tällöin sähkönmyyjät joutuvat hankkimaan sähköä markkinahinnalla ja myymään sitä eteenpäin sopimuksen kiinteällä hinnalla.

Sähkön pohjoismaisen systeemihinnan ja Suomen aluehinnan välinen ero on nyt hyvin suuri, mikä Leskelän mukaan kuvaa hyvin muun muassa Olkiluoto 3:n käynnistymiseen liittyvää epävarmuutta. Tämä nostaa suojauskustannuksia.

Sähkön myyntiyhtiö Lumo Energia ilmoitti heinäkuun lopussa, ettei se tee enää uusia sähkösopimuksia. Sähkönmyynti loppuu syyskuun alussa.

Lumo on myynyt pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin kautta ostettua sähköenergiaa. Markkinoiden viimeaikainen keinunta teki kuitenkin toiminnan mahdottomaksi.

Ilmoitus tuli monelle Lumon asiakkaalle nurkan takaa.

"Olimme lomamatkalla, kun Lumo-energia yllätti meidät sähkösopimuksen irtisanomisella. Nyt haemme uutta yhtiötä, ja näyttää siltä, että sähkön hinta ainakin nousee 2,5-kertaiseksi".

"Meidän omakotitaloon ja mökille tehtiin marraskuussa 2 vuoden sähkösopimus Lumo-yhtiön kanssa hintaan kuusi senttiä kilowattitunnilta ja nyt tämä yhtiö meni konkurssiin.."

"Lumo ilmoitti, että nykyiset sopimukset päättyvät 1.9. alkaen eli joudutaan etsimään uusi sähköntoimittaja. Tällä hetkellä halvimmat hinnat pyörii siinä 23-30c/kwh, joten ensi talvena sähkö tulee olemaan meillä 4-5 kertaa kalliimpaa kuin viime talvena. Eli se viime talven 200 e lasku tulee olemaan nyt sen 800-1000e."

Lumo Energian pääomistaja on amerikkalainen pörssilistattu energiayhtiö Genie Energy, jolle Lumo on ollut jalansija Pohjoismaihin.

Pääomistaja sai markkinakeinunnasta tarpeekseen, ja nyt lappu on lyöty luukulle. Markkinoilla on niitä, joille Lumon kaatuminen ei tullut suurena yllätyksenä.

-?Ihmettelimme, kuinka he pystyivät myymään sähköään alle hankintahinnan, eräs kilpailija kommentoi.

Lumon mukaan neuvottelut Suomen liiketoiminnan myymisestä ovat edelleen kesken ja osa asiakkaista voi siirtyä mahdollisesti uudelle omistajalle. Ruotsin liiketoiminta on jo myyty.

Ennen Lumoa toimintansa ovat lopettaneet myyntiyhtiöt Fi-Nergy Voima ja Energia247.

Fi-Nergy Voima asetettiin konkurssiin heinäkuun lopulla. Kuluttajaviranomaisten mukaan monilla kuluttajilla on yritykseltä useiden satojen eurojen saatavia, joiden taustalla ovat perityt ennakkomaksut.

Energia 247 keskeytti sähköntoimituksen talousvaikeuksiensa takia viime vuoden lopulla. Osa yhtiön asiakkaista ja sähkösopimuksista siirtyi Lumo Energialle. Näiden on nyt näillä näkymin etsittävä uusi sähköyhtiö jo toiseen kertaan vuoden sisällä.

Ennakkomaksut ovat olleet joillekin sähkönmyyntiyhtiöille tapa pitää toimintaa pystyssä. Viranomaiset ovat suhtautuneet niihin nyreästi.

Kuluttaja-asiamies teki jo viime vuonna työ- ja elinkeinoministeriölle aloitteen sähkön ennakkolaskutuksen kieltämiseksi. Ministeriössä onkin valmisteilla esitys sähkömarkkinalain muuttamisesta.

Ministeriön hallitusneuvoksen Arto Rajalan mukaan Venäjän pakotteet ja Ukrainan sodasta johtuva energiamarkkinoiden myllerrys ovat syöneet ministeriön resursseja, mutta nyt lakiesitys pyritään viemään eduskuntaan alkusyksystä.

-?Ennakkolaskutus on koskenut vain pientä määrää yrityksiä, mutta niillä on ollut tuhansia asiakkaita. Nämä yritykset ovat jo poistuneet viime vuonna markkinoilta, Rajala sanoo.

Hänen mukaansa lakiesitys on kuitenkin tarkoitettu ehkäisemään vastaava toiminta tulevaisuudessa.

Läpinäkyvyyttä sähkömarkkinoilla lisää myös helmikuussa käyttöön otettu tiedonvaihtojärjestelmä datahub. Kantaverkkoyhtiö Fingridin pyörittämään järjestelmään on tallennettu kaikkien sähkösopimusten ja sähköasiakkaiden tiedot koko maassa.

-?Jotta sähkönmyyjä pystyy toimimaan sähköjärjestelmässä, pitää sen rekisteröityä datahubin käyttäjäksi. Tässä yhteydessä tarkistetaan, että sähkönmyyjä täyttää sähköjärjestelmän vaatimat edellytykset ja että myytävän sähkön hankinta on järjestetty asianmukaisesti, Rajala sanoo.

Näin sähkösopimuksiin, sähkön käyttöpaikkaan ja asiakkaisiin liittyvät tiedot sijaitsevat yhdessä paikassa. Tämä edesauttaa myös sähkönmyyjien toiminnan valvontaa.

Ilta Sanoma
mardi 9 août 2022 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.