Kenian vaaleissa raha on aina läsnä. Presidenttiehdokkaat lupaavat kitkeä korruption, joka vie jopa kolmanneksen valtion budjetista. Samaan aikaa" /> Kenian vaaleissa raha on aina läsnä. Presidenttiehdokkaat lupaavat kitkeä korruption, joka vie jopa kolmanneksen valtion budjetista. Samaan aikaa" />

YLE


MATANGI, KENIA Wanjiku Thigan, 31, tavoite ei ole helppo. 31 000 asukkaan Thetan piirikunnasta valitaan vain yksi edustaja alueparlamenttiin. Hän ei monen mielestä voi olla nuori, nainen, naimaton tai köyhästä perheestä.

Wanjiku Thiga on kaikkea tätä.

- Saan jatkuvasti kuulla, että minusta ei voi olla kantamaan poliittista vastuuta ikäni ja sukupuoleni takia. Perheeni on köyhä, eikä minulla ole rikkaita tukijoita. Monen mielestä jo se osoittaa, että en ole kelvollinen hoitamaan yhteisiä asioita, hän kertoo.

Kuusi kenialaista nuorta sisarusta poseeraa hymyillen kotitalonsa ikkunalla
Wanjiku Thigan isä kuoli kaksitoista vuotta sitten. Perhe on köyhä, mutta yksinhuoltajaäiti on onnistunut kouluttamaan ja kasvattamaan kaikki seitsemän lasta. Luke Dray / Yle

Yhden julisteen vaalikampanja

Ajamme Wanjiku Thigan luokse aamuvarhaisella lauantaina, Kenian vaalien viimeisenä kampanjapäivänä. Matkaa Nairobin keskustasta on vain reilut parikymmentä kilometriä, mutta navigaattori ohjaa meidät umpikujaan, väärälle puolelle Athijokea.

Wanjiku neuvoo puhelimessa oikean reitin: kuhmuraisia katuja pitkin takaisin päätielle, joen jälkeen oikealle.

- Kun näette talon seinässä ison julisteen, jossa on minun kuvani, olette melkein perillä.

Komea vaalijuliste kotikadun varrella symboloi hyvin sitoutumattomana ehdokkaana alueparlamenttiin pyrkivän Wanjikun kampanjaa. Se on hänen ainoa iso julisteensa.

Kenialaisen vaaliehdokkaan tukiryhmä koolla afrikkalaisessa pihapiirissä, nuoria ihmisiä muovituolilla puoliympyrässä.
Wanjiku Thigan vaaliavustajat kuuluvat kaikki kenialaisten suureen enemmistöön: 75 prosenttia kenialaisista on alle 35-vuotiaita. Luke Dray / Yle

Wanjiku Thigan vaaliprojekti oli katketa rahan puutteeseen jo alkuvaiheessaan. Hän oli painattanut vaalihuppareita, koska uskoi pääsevänsä Chama Cha Kazi -puolueen ehdokkaaksi Thetan piirikunnassa. Mutta juuri ennen nimitystä puolue vaati häntä maksamaan 300 000 Kenian shillingin eli noin 2 400 euron kynnysrahan.

- Minulla ei ollut siihen varaa. Kun sitten näin sosiaalisesta mediasta, että vähemmän suosittu vanhempi mies oli valittu ehdokkaaksi, erosin puolueesta ja päätin aloittaa oman kampanjan.

Äänestäjät haluavat "oman varkaan"

Kenian vaaleissa raha ja korruptio ovat läsnä kaikilla tasoilla. Korkeimmat poliitikotkin myöntävät, että korruptio läpäisee koko yhteiskunnan. Arviot korruption vuoksi menetetyistä julkisista varoista vaihtelevat, mutta suuruusluokaksi on arvioitu noin kolmasosa maan budjetista.

William Ruto näyttää peukkua kannattajilleen.
Keniassa valitaan tänään presidentti, senaattorit, kansanedustajat, parlamentin naiskiintiön edustajat, kuvernöörit ja alueparlamenttien edustajat. William Ruto on toinen presidentinvaalien pääehdokkaista. Daniel Irungu / AOP

Kaikki kenialaiset tuntevat käsitteen Mwizi wetu, meidän varkaamme. Ihmiset olettavat, että valitut poliittiset edustajat vetävät välistä julkisia varoja, oman perheen, suvun tai heimon hyväksi.

- Jos poliitikko joutuu korruptioskandaalin vuoksi oikeuteen, lähtevät hänen kannattajansa kaduille puolustamaan "omaa poikaansa", Wanjiku Thiga sanoo.

- Kenialaiset sanovat haluavansa hyviä johtajia, mutta se ei ole totta. He haluavat rahaa, oman osansa poliitikon varastamista varoista.

Raila Odinga puhuuu mikrofoniin.
Raila Odinga on toinen pääehdokas Kenian presidentinvaaleissa. Hän on 77-vuotias ja ehdolla jo viidettä kertaa. Odingan perhe on ollut mukana Kenian politiikassa koko maan itsenäisyyden ajan, vuodesta 1963 alkaen. Boniface Muthoni / AOP

Politiikan huipulla Keniassa olevat ihmiset ovat järjestään rikkaita. Presidentinvaalien pääehdokkaat ovat Raila Odinga, 77, ja William Ruto, 56. Odinga on poliittisesta mahtisuvusta ja syntymästään varakas. Ruto puolestaan korostaa olevansa köyhistä oloista lähtöisin - mutta hänkin on ollut jo pitkään politiikassa mukana ja kerännyt siinä sivussa mittavan omaisuuden.

Humalaisten äänestäjien armoilla

Yksittäinen alueparlamenttiin edustajaksi pyrkivä ehdokas kohtaa saman pienessä mittakaavassa.

Wanjiku Thiga on käyttänyt vaaleihin noin 5 000 euron edestä shillinkejä. Jokainen niistä on joko omia tai ystäviltä kerättyjä. Iso osa on mennyt suoraan äänestäjille.

- Kun menen puhumaan ihmisille, he olettavat, että en lähde pois antamatta heille jotakin pientä. Jotkut tyytyvät kampanjalippikseen tai t-paitaan, useimmat odottavat rahaa.

Nuori afrikkalainen vaaliehdokas (nainen) juttelee äänestäjiensä kanssa kadulla.
Äänestäjät odottavat niin suurilta kuin pieniltä poliitikoilta lahjoja tai rahaa. "He sanovat, että ethän sinä voi lähteä noin vain pois, jättämättä meille mitään." Luke Dray / Yle

Lähdemme Wanjiku Thigan tiimin kanssa viimeisen päivän vaalityöhön. Kampanjakävely Ngoma Tupun korttelissa alkaa rauhallisesti, mutta pian Wanjiku joutuu humalaisen miesjoukon ympäröimäksi.

Hän päätyy miesten mukana suljetun oven taakse pieneen baariin. Siellä hän pitää lyhyen kampanjapuheen, ja baarin asiakkaat juhlivat häntä ehdokkaanaan.

Mutta ulos Wanjiku ei pääse ennen kuin on jättänyt rahaa seuraavia juomakierroksia varten.

"Terveyteni on ollut koetuksella"

Suomalaisin silmin tapaaminen humalaisten äänestäjien kanssa oli turvaton ja täynnä seksuaalista häirintää. Wanjiku Thiga vakuuttaa, että kohtaaminen oli silti hyödyllinen.

- Välillä tämä käy liian kiihkeäksi, minua tönitään ja kouritaan. Mutta nämäkin ihmiset ovat äänestäjiä. Toivon, että he muistavat tämän tapaamisen ja äänestävät minua tiistaina, Wanjiku sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että kampanja on ollut raskas.

- Sekä fyysinen että henkinen terveyteni on ollut koetuksella. Olen laihtunut, ihoni on muuttunut tummemmaksi ja olen saanut paniikkikohtauksia.

Netin keskusteluryhmissä vihapuhe on ollut kaikkein kovinta. Siksi Wanjiku jättäytyi kampanjan loppuvaiheessa pois kaikista niistä, vaikka ne ovat myös tärkeä vaalityön väylä.

Kenialainen nuori naisehdokas hymyilee valkoisessa autossa istuvalle miehelle.
Wanjiku Thiga lupaa äänestäjilleen parempia teitä, tasa-arvoista koulutusta ja parempia palveluja vanhuksille, vammaisille ja nuorille. Luke Dray / Yle

Seuraamme Wanjiku Thigan pieniä vaalivankkureita Magomanon kaupunginosan puolelle. Wanjiku jakaa viimeisiä vaalimateriaaleja ovelta ovelle. Hän juttelee nuorten tanssijoiden kanssa heidän harrastuksensa tukemisesta, nuorten miesten kanssa työttömyydestä ja lasten kanssa siitä, että köyhäkin voi päästä tärkeisiin tehtäviin.

- Juuri tätä ihmiset täällä kaipaavat. Että joku on läsnä, kuulee heidän huolensa ja on valmis tekemään jotain asioiden eteen. Uskon että moni heistä äänestää minua tiistaina.

Kenian vaaleissa on totuttu väkivaltaan. Syvimmät arvet jäivät vuoden 2007 vaalien jälkeisistä kahakoista, joissa kuoli yli tuhat ihmistä, ja ilmapiiri on jälleen jännittynyt. Vaikka heimojaot ei juuri näy kenialaisessa arjessa, politiikassa niiden merkitys korostuu.

Kenian demokratian kypsyyden kertoo se, hyväksyykö vaalien häviäjä vaalituloksen.

Lue lisää

Eläimet ovat kuolleet ja Kenian paimentolaiset pakenevat pääteiden varsille - "Lapsille en pysty antamaan kuin maissipuuroa ja teetä"

Ukrainan sota on ajanut Kenian Uber-kuljettajat ahdinkoon - Elizabeth Wanjiru ryhtyi taksikuskiksi pakon edessä, kun mies kuoli koronaan

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen jakaa sisältöä arjestaan ja työstään myös Instagramissa @toivonenpasi

mardi 9 août 2022 09:09:00 Categories: Kenia YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.