Ilta Sanoma

Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää mahdollisena, että kaikki Nato-maat ratifioisivat Suomen aikaisintaan lokakuun aikana. Hän on ollut kesän aikana yhteydessä Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun kanssa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Schengen-järjestelmä rajoittaa maahantulon kieltämisen kansallisuuden perusteella.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Schengen-järjestelmä rajoittaa maahantulon kieltämisen kansallisuuden perusteella. Kuva: Lassi Rinne

Ratkaisu venäläisten turistiviisumeita koskien löydetään elokuun aikana, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo.

Hallitus kokoontui torstaina Kultarantaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

Turistiviisumeista ei tapaamisessa tehty päätöksiä. Hallitus kokoontui keskustelemaan asiasta aamupäivällä ja presidentti osallistui keskusteluun myöhemmin.

Ulkoministeriön virkamiehet ovat keskeyttäneet kesälomiaan ja tehneet intensiivisesti töitä vaihtoehtojen etsimiseksi, Haavisto sanoo.

Haavisto nosti hallituksen neuvotteluissa esiin kaksi asiaa.

- Suomella on tarkoitus nostaa ylimääräisessä ulkoministerien kokouksessa elokuun lopulla tämä viisumiasia esiin, koska haluttaisiin järjestelmä, jossa kaikki EU-maat reagoisivat tilanteeseen samalla tavalla.

Ministeri kertoo, että Suomea enemmän viisumeita venäläisille myöntävät Kreikka, Italia ja Espanja.

- Myös näiden maiden viisumeilla tullaan Suomen läpi, eli tässä ei pelkästään yhden maan ratkaisu vähennä läpikulkua.

Toinen Haaviston esiin nostama asia on Suomen omat ratkaisut.

- Yksi laillinen tapa, kun viisumit ovat eri kategorioissa, on rajoittaa viisuminmyöntöaikoja. Meillähän on ajanvaraussysteemi, ja sitä voidaan hallita. Silloin saataisiin etusijalle ne viisuminhakijat, jotka esimerkiksi perhesuhteiden ja työn vuoksi tarvitsevat viisumia.

Vastaavasti turistiviisumihakemuksia voitaisiin ottaa vastaan vähemmän.

Ulkoministerin mukaan Suomen ratkaisua on jouduttu odottamaan, koska Schengen-järjestelmä, johon Suomi kuuluu, ei tunne kansallisuuteen perustuvia maahantulorajoituksia.

- Laillisuuskysymykset täytyy ottaa esiin senkin vuoksi, että olemme oikeusvaltio ja näissä täytyy noudattaa näitä Schengen-määräyksiä.

Aiemmin on uutisoitu, että esimerkiksi Viro on päättänyt rajoittaa venäläisten tuloa maahan. Haavisto ei pysty kommentoimaan maan päätöksentekojärjestelmää, mutta sanoo, että Viro voi esimerkiksi asettaa sellaisia kansallisia sanktioita, joita Suomi ei voi.

Haavisto uskoo, että hallitus luottaa ulkoministeriön arvioon tilanteesta. Asia on ministeriössä edelleen käsittelyssä. Hallituksen keskusteluissa korostettiin, että kaikkien toimien täytyy olla lain ja määräyksien mukaisia.

- Odotamme edelleen, että ulkoministeriön esitykset tulevat, ja samaan aikaan katsomme, saataisiinko EU-tasolla aikaan nyt jo elokuun aikana jotakin yhteistä ratkaisua.

Viisumiasiaa ei ole alettu valmistella aiemmin, sillä se nousi esiin vasta koronarajoitusten purkauduttua heinäkuussa, Haavisto sanoo.

Haavisto uskoo, että aktiivinen yhteydenpito Yhdysvaltoihin auttoi maan ratifiointipäätöksen tekemisessä.

Haavisto uskoo, että aktiivinen yhteydenpito Yhdysvaltoihin auttoi maan ratifiointipäätöksen tekemisessä. Kuva: Lassi Rinne

Haavisto kertoo, että presidentin esittelyn lisäksi Kultarannassa keskusteltiin kesän poliittisista tapahtumista, kuten Ukrainan viljakuljetuksista.

- Olen seurannut tapahtumia hyvin tarkkaan ja ollut myös Turkin ulkoministeriin Mevlut Cavusogluun yhteydessä. Kun Venäjä iski Odessaan, pelättiin, että tämä viljakuljetus ei toteutuisi, mutta nyt näyttää siltä, että viime päivinä ensimmäinen lasti on saatu sieltä ulos, joka tietysti hyvä asia näiden kauheuksien keskellä.

Ulkoministeri ottaa ilolla vastaan Yhdysvaltain päätöksen ratifioida Suomen Nato-jäsenyys ennen senaatin istuntotaukoa. Myös senaatin lähes yksimielinen päätös oli hänelle myönteinen uutinen. Ratifiointi tapahtui äänin 95-1.

- Varmasti se yhteydenpito, mitä Yhdysvaltoihin on pidetty hyvin intensiivisesti on auttanut tässä, Haavisto arvioi.

Yhdysvaltalaisia delegaatioita on käynyt Suomessa enemmän kuin koskaan. Tämän lisäksi Yhdysvallat on osallistunut sotilaalliseen harjoitustoimintaan aktiivisesti.

Haavisto uskoo, että nyt myös muiden maiden paine ratifioida Suomen hakemus kasvaa.

- Toivon tietenkin, että Turkki ei olisi viimeinen maa tässä ketjussa.

Haavisto ei kommentoinut, onko Turkista esitetty Suomelle kesän aikana uusia vaatimuksia.

- Edelleen maiden välillä pätee se, mitä sovittiin Madridissa kesäkuussa, ja tämän sopimuksen toteuttaminen.

Ministeri uskoo, että Suomen hakemus olisi ratifioitu kaikissa Naton jäsenmaissa tämän vuoden puolella.

- Veikkaaminen on aina vaikeaa, koska puhutaan maiden kansallisista prosesseista ja joillakin voi olla hitaampia poliittisia prosesseja.

Haaviston mukaan aikaisin mahdollisin ajankohta voisi olla lokakuu.

- Varmaan kaikki ehtisivät mukaan, mutta kuinka paljon aikaa sen jälkeen menee -?saa nähdä.

Ilta Sanoma
jeudi 4 août 2022 18:09:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.