Viikin löytöeläintaloon on tänä vuonna tuotu 33 lemmikkilintua. Niistä vain neljä lintua on haettu takaisin kotiin omistajalle." /> Viikin löytöeläintaloon on tänä vuonna tuotu 33 lemmikkilintua. Niistä vain neljä lintua on haettu takaisin kotiin omistajalle." />

YLE


Koronavuosina otettuja lemmikkejä on hylätty tavallista enemmän. Hylättyjen koirien määrä on kasvussa, mutta erityisesti pienlemmikit jäävät usein heitteille.

Lemmikkilintuja auttavan Helpparrot ry:n vapaaehtoiset etsivät kadonneita tai hylättyjä lintuja ympäri Suomea lähes päivittäin.

Monet linnuista ovat todennäköisesti hylättyjä. Tähän viittaa se, että suurin osa irrallaan olevien lintujen havainnoista ei tule omistajilta vaan ulkopuolisilta.

- Ja usein, jos lintu saadaan kiinni ja toimitetaan alueen löytölään, kukaan ei välttämättä hae sitä, sanoo Helpparrot ry:n puheenjohtaja Jonna Tahvanainen.

Viikin löytöeläintaloon on tänä vuonna elokuun alkuun mennessä tuotu 33 lintua, joista vain neljän on omistaja hakenut kotiin.

Viime vuonna vain 22 prosenttia löytöeläintalon pieneläimistä haettiin, kun koirilla hakuprosentti oli 96 ja kissoilla noin 70.

Hesy: "Omistajien pahoinvointi heijastuu suoraan eläimeen"

Helpparrotille on tänä vuonna elokuun alkuun mennessä tullut jo 130 havaintoa luonnossa olevista lemmikkilinnuista. Koko viime vuoden saldo oli 215. Tänä vuonna 75 lintua on jo etsinyt uutta kotia, kun koko viime vuoden määrä oli 43.

Helpparrotilla on jatkuvasti 50-60 uutta kotia etsivää lemmikkilintua. Eniten on neitokakaduja, kanarialintuja, undulaatteja, kaijasia, naurukyyhkyjä ja peippoja.

- Juuri otimme kiinni kanarianlinnun, jolla oli jokin kasvain kyljessä. Eräällä undulaatilla taas oli jalat aivan vänkyrät. Järkyttävää, että sairaat linnut on jätetty luontoon, vaikka ne kuuluisivat eläinlääkäriin, Tahvanainen sanoo.

Jos lemmikkilintu saadaan pääkaupunkiseudulla kiinni, se kuljetetaan ensin Viikin löytöeläintaloon. Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesyn mukaan pieneläimet ovat jo vuosia olleet vakikärsijöitä. Viime vuonna 54:stä löytölinnusta haettiin 16.

Löytöeläintaloon tuodaan myös paljon kaneja, marsuja, hamstereita ja rottia. Myös pari käärmettä on tuotu taloon, mutta niiden omistajat ovat löytyneet pikaisesti.

- Hylkääminen on kasvussa. Oletuksemme on, että pieneläin on vain jätetty luontoon, eikä kukaan sitä kaipaa, sanoo Hesyn viestintäasiantuntija Mari Aro.

Korona-ajan vaikutukset näkyvät löytöeläintalossa myös niin, että taloon saapuvat eläimet ovat aiempaa huonommassa kunnossa.

- Omistajien pahoinvointi heijastuu suoraan eläimeen, Aro kertoo.

Yhteensä Viikin löytöeläintaloon tuotiin viime vuonna 1 150 eläintä. Niistä 71 prosenttia palautui omistajalleen.

Lemmikit eivät selviä luonnossa

Aron mukaan hylkääminen voi johtua siitä, että lemmikki on otettu hetken mielijohteesta. Kun ilmenee, että lemmikin pito vaatii hoitoa ja rahaa, on tultu toisiin aatoksiin.

Lemmikkilintu voi Aron mukaan selvitä Suomen luonnossa kesällä jonkin aikaa, jos se löytää hyvän ruoka-apajan. Se ei kuitenkaan pärjää karaistuneille luonnonlinnuille, jos niiden välille syntyy tappeluita.

Helpparrotin Jonna Tahvanaisen mukaan osa saattaa hylätä lemmikkilinnun myös siksi, että kokee sen kuuluvan vapauteen.

Lemmikkilinnut eivät kuitenkaan osaa etsiä ruokaa luonnosta yhtä tehokkaasti kuin luonnonlinnut, ja ovat alttiita esimerkiksi haukkojen hyökkäyksille.

Viimeistään talven kylmä ilma on eksoottisille linnuille liikaa.

- Pakkasaikana karanneet linnut ovat voineet selvitä parista päivästä yli viikkoon, tosin joskus on jouduttu amputoimaan linnulta varpaita, Tahvanainen sanoo.

Tahvanainen myös muistuttaa, että lemmikkilinnut voivat levittää luonnonlintuihin vieraita tauteja ja päinvastoin.

Lintu pyydystetään lakanalla

Kun Helpparrot saa puhelun havaitusta linnusta, he tekevät toimintasuunnitelman tilanteen mukaan. Usein he neuvovat soittajaa kokeilemaan linnun kiinniottoa itse.

- Jos lintu on väsynyt ja liikkuu maan tasalla, kiinniotto on helpompaa. Linnun voi yrittää napata lakanalla tai pyyhkeellä. Sitä ei kuulu heittää linnun päälle vaan ikään kuin poimia lintu lakanaan, Tahvanainen sanoo.

Haaviakin käytetään, mutta linnut pelästyvät sitä helposti. Haavin pitää myös olla oikeanlainen, jotta lintu ei vahingoitu.

Helpparrotin vapaaehtoiset käyttävät myös häkkiansoja. Toimintaohjeet riippuvat linnun lajista ja koosta.

Jos oma lemmikkilintu karkaa tai näkee sellaisen vapaana luonnossa, ohjeistaa Tahvanainen soittamaan joko heille tai paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen.

- Jos lintu karkaa, ei pidä heti luovuttaa sen etsinnän kanssa. Monet niistä kyllä löytyvät, Tahvanainen sanoo.

Ja jos omasta lemmikistään haluaa luopua, on omistajan itse etsittävä sille uutta kotia - tai pyydettävä Helpparrottia Lemmikkilinnut Kaijulia, tai eläinsuojeluyhdistystäauttamaan kodin etsinnässä.

Luontoon lemmikkiä ei pidä hylätä missään tilanteessa.

Voit keskustella aiheesta 4.8.2022 kello 23:een asti.

Lue myös:

Suomalaiset hylkäävät joka vuosi 20 000 kissaa - nyt eläinsuojelu ja Kennelliitto pelkäävät hylättyjen koirien sumaa

Kesäkissoja hylätään yhä paljon, kun taas kadonneet koirat löytävät lähes aina kotiin - vuosien valistus alkaa kuitenkin näkyä

Korona-ajan lemmikkibuumi näkyy jo eläinsuojeluilmoituksissa - Eläinsuojeluneuvoja: "Luopumiskynnys on hyvin pieni, kun eläin on otettu harkitsematta"

Korona-aikana hankittiin paljon koiria, joista halutaan nyt eroon - "Osa on huomannut, että koiran kasvattaminen ei onnistukaan"

mercredi 3 août 2022 18:25:00 Categories: YLE lemmikkieläimet

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.