Ilta Sanoma

Pörssisähkö on taas yhtä halpaa kuin heinäkuun lopussa. Mistä tämä johtuu ja tuleeko tukkuhintojen heilahtelu jatkumaan? Energiavirasto ja Fingrid vastaavat.

Kantaverkkoyhtiö Fingridistä arvellaan, että sähkön tukkuhintojen heilahtelu voi jatkua.

Kantaverkkoyhtiö Fingridistä arvellaan, että sähkön tukkuhintojen heilahtelu voi jatkua. Kuva: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Pörssisähkön hinta on liikkunut tänä kesänä korkeilla tasoilla. Väliin mahtuu kuitenkin jaksoja, jolloin sähkön hinta käy hyvinkin alhaalla, kuten esimerkiksi tänään.

Pohjoismaisessa sähköpörssi Nordpoolissa pörssisähkön tuntihinta liikkui tänään aamuyöllä alimmillaan noin 0,15 sentissä kilowattitunnilta. Puolenpäivän jälkeen on liikuttu korkeammalla eli noin neljässä sentissä.

Tukkumarkkinoilla sähkön spot-hinnat voivat vaihdella jyrkästikin tunneittain kysyntä- ja tarjontatilanteen mukaan.

Tämä hyödyttää niitä kuluttajia, joilla on vuorokausimarkkinan muuttuvaan hintaan perustuva pörssisähkösopimus. Niissä spot-hintaan lisätään sähköyhtiön perimä marginaali ja usein myös kiinteä kuukausihinta.

Suuret hintavaihtelut sähkön tukkuhinnoissa ovat olleet tälle kesälle tyypillisiä.

Merkittävä tekijä on tuulivoiman tarjonta. Tänään tuulivoimatuotanto on ollut hyvin korkealla tasolla myös Suomessa, jolloin Suomen aluehinta laskee Pohjois-Ruotsin hinta-alueen tasolle.

Hinta-alueiden hinnanmuodostukseen vaikuttavat tuotanto ja kulutus hinta-alueiden sisällä sekä hinta-alueiden välisten siirtoyhteyksien tuonnit ja viennit.

Markkinat toimivat siten, että sähkö tuotetaan siellä, missä se on halvinta tuottaa ja siirtää siirtokapasiteetin puitteissa kalliimmille alueille. Jos siirtokapasiteetti olisi rajoittamatonta, tuottaisi se kaikille hinta-alueille saman hinnan.

Energiaviraston johtajan Antti Paanasen mukaan suuret hintavaihtelut näyttävät tulleen jäädäkseen.

-?Pienemmän kulutuksen aikana tuulivoiman lisäys vaikuttaa aika herkästi. Tuotannon lisäyksellä tai vähenemisellä on suuri vaikutus sähkön hintaan. Tyynempänä päivänä hinnat taas nousevat, Paananen sanoo.

Heilahtelu voi näkyä myös vuorokauden sisällä, kun kulutus laskee yöllä.

-?Niinäkin päivinä, kun hinta on korkea, voidaan aamuyön tunteina nähdä todella matalia hintoja. Kun päivällä hinta voi olla 20-30 senttiä kilowattitunnilta, voi se yöllä olla vain muutaman sentin.

Suomen tuulivoimakapasiteetti on kasvanut jyrkästi. Viisi vuotta sitten tuulivoimakapasiteettia oli vain noin puolet nykyisestä.

Pelkästään viime vuoden aikana Suomeen rakennettiin 141 uutta tuulivoimalaa. Kaikkiaan Suomessa oli viime vuoden lopussa 962 tuulivoimalaa, ja ne vastasivat noin kymmeneksestä Suomen sähkönkulutuksesta, kertoo Motiva.

Suomen kasvanut tuulivoimakapasiteetti näkyy tuulisina päivinä Suomen aluehinnan laskuna. Kun tuuli tyyntyy, hinnat menevät ylös. Paanasen mukaan Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa, missä on paljon halpaa vesivoimaa, tukkuhinnat eivät ole kivunneet niin korkeiksi kuin Suomessa.

Kun pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla Suomessa on vain yksi hinta-alue, on niitä Ruotsissa ja Norjassa useita. Esimerkiksi Ruotsissa Etelä-Ruotsin hinta-alueen ja Pohjois-Ruotsin hintataso voi poiketa selvästikin. Tämä johtuu lähinnä Ruotsin kantaverkon siirtokyvyn rajallisuudesta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinakehityspäällikkö Juha Hiekkalan mukaan kehitys on menossa siihen suuntaan, että sähkön tuntispot-hinnan heilunta tulee lisääntymään.

-?Vielä 5-10 vuotta sitten sähkön kivihiilituotanto eli kivihiilen lauhdetuotanto oli se, joka määritteli paljon sähkön hintaa. Nyt sen merkitys Pohjoismaissa on paljon pienempi, olkoonkin, että se näkyy edelleen Keski-Euroopassa ja sitä kautta myös pohjoismaisilla markkinoilla, Hiekkala sanoo.

Tänä kesänä tukkusähkön hintaa on ohjannut etenkin kallistunut maakaasu, jota käytetään edelleen paljon sähkön tuotantoon Keski-Euroopassa sekä toisaalta tuulivoima.

-?Silloin kun tuulee, se näkyy selkeästi sähkön hinnassa. Silloin kun ei tuule, hintaa määrittävät enemmän muut tuotantomuodot ja sähkö kallistuu. Jatkossa tuulivoiman vaikutus tulee olemaan vielä suurempi.

Muita vaikuttavia tekijöitä ovat myös vesivoimatilanne ja ydinvoimaloiden huollot.

Hiekkala uskoo, että tulevaisuudessa tuulivoiman avulla tuotettua sähköä pystytään varastoimaan energiaksi joko vetynä tai lämpönä, jolloin hintaheilahtelu saattaa vähetä.

Suomen spot-hinnat näyttävät poikkeavan ajoittain voimakkaastikin esimerkiksi Tanskan aluehinnoista. Tähän vaikuttavat keskeisesti käytettävissä olevat siirtoyhteydet eri maiden välillä.

-?Esimerkiksi Tanskan ja Etelä-Ruotsin välillä hintaero on ollut tyypillisesti suuri, mikä johtuu siitä, että alueiden välillä siirtoyhteydet ovat markkinatilanteeseen nähden liian heikkoja, Hiekkala sanoo.

Sama ilmiö vaikuttaa hintaeroon Ruotsin ja Suomen välillä. Tulevaisuudessa tilanne voi helpottua, sillä Fingrid sai vuosi sitten hankeluvan uuden rajayhdysjohdon rakentamiseksi. Sen on tarkoitus valmistua vuoden 2025 loppupuolella.

Uuden siirtoyhteyden myötä sähkönhintojen on arvioitu tasaantuvan Suomen ja Pohjois-Ruotsin välillä. Käytännössä tämä merkitsee hintojen laskua Suomessa - siis jos kaikki menee suunnitellusti.

-?Pohjois-Ruotsissa aluehinta on ollut hyvin vakaa ja edullinen Suomen hintaan nähden. Markkinoilla odotetaan nyt tätä yhteyttä. Toisaalta Pohjois-Ruotsiin on tulossa sähköintensiiviä investointeja, jotka voivat tulevaisuudessa hyötyä Suomen kapasiteetista.

Suomen tukkuhintojen lähiaikojen näkymät Suomessa riippuvat paljon sähköä tuottavan Olkiluoto 3 -reaktorin koekäytön jatkumisesta. TVO on luvannut sen alkavan uudelleen tällä viikolla.

Ensi talvena kriittistä on myös se, miten sähköntuotanto pystytään turvaamaan Keski-Euroopassa, missä kärsitään maakaasun heikentyneestä saatavuudesta ja kalliista hinnasta.

Ilta Sanoma
mercredi 3 août 2022 18:16:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.