Nancy Pelosin mahdollinen Taiwanin-vierailu on kiristänyt Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä. Kyseessä olisi ensimmäinen edustajainhuoneen puhemiehen tekemä vierailu Taiwaniin sitten vuoden 1997." /> Nancy Pelosin mahdollinen Taiwanin-vierailu on kiristänyt Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä. Kyseessä olisi ensimmäinen edustajainhuoneen puhemiehen tekemä vierailu Taiwaniin sitten vuoden 1997." />

YLE


Taiwan on ollut pitkään Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten suhteiden kiistakapula.

Keskustelu Taiwanista on noussut nyt pinnalle sen takia, että Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin on uutisoitu Aasian matkallaan vierailevan myös Taiwanissa. Vierailua ei ole virallisesti vahvistettu, mutta Pelosin odotetaan saapuvan Taiwanin pääkaupunki Taipeihin vielä tiistain aikana.

Kiina vastustaa vierailua ja on varoittanut Yhdysvaltoja sen mahdollisista seurauksista.

Mikä Taiwanista tekee niin merkittävän ja miksi se vaikuttaa juuri Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteeseen? Yle etsi vastaukset seuraaviin kysymyksiin.

1. Miksi Taiwan hiertää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä?

Kiinan kommunistinen puolue on Kiinan sisällissodan päättymisestä lähtien pitänyt Taiwania kapinoivana maakuntanaan. Käytännössä Taiwan on kuitenkin itsenäinen saarivaltio ilman laajaa kansainvälistä tunnustusta hieman yli 150 kilometrin päässä Manner-Kiinan rannikolta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Mikael Mattlinin mukaan Kiinalle Taiwanin olemassaolo on jatkuva muistutus siitä, ettei Kiinan kommunistisella puolueella ole täyttä valtaa alueesta, jonka se katsoo kuuluvan Kiinaan.

Yhdysvallat on tukenut Taiwania pitkään. Se ei ole virallisesti tunnustanut Taiwania itsenäiseksi valtioksi, mutta vuonna 1979 säädetty Taiwan Relations Act -laki velvoittaa Yhdysvaltoja auttamaan ylläpitämään Taiwanin kykyä puolustaa itseään. Tämä on toteutunut esimerkiksi aseapuna.

Yhdysvallat on monin tavoin tiivistänyt suhteitaan Taiwaniin Donald Trumpin hallintokaudelta lähtien. Kiinan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että Yhdysvallat on hämärtämässä niin sanottua yhden Kiinan politiikkaa.

Kartalla Kiina ja Taiwan.
Kiinan asevoimat ovat lisänneet viime aikoina uhkauksia Taiwania kohtaan, ja Taiwanissa on lisätty ilmahälytysharjoituksia Kiinan hyökkäyksen varalta. Viimeksi eilen maanantaina pääkaupunki Taipeissa harjoiteltiin ilmapommituksen varalta.Lasse Isokangas / Yle

2. Miksi Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa on juuri nyt niin merkittävä asia?

Puhemiehellä on Yhdysvaltain hallinnon hierarkiassa kolmanneksi korkein asema presidentin ja varapresidentin jälkeen.

Yhtä korkean tason vierailu Taiwanissa on nähty viimeksi vuonna 1997. Ero 25 vuoden takaiseen vierailuun on merkittävä, sillä Kiina on nykyisin paljon vahvempi sotilaallisesti, poliittisesti ja taloudellisesti. Myös ajankohta on hankala.

- Vierailu tapahtuu ennen Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokousta, jossa presidentti Xi Jinpingin jatkokausi puolueen johdossa on tulossa eteen. Jatkokauden kannalta presidentti tuskin haluaa, että tällaisissa suvereniteetin ja puolueen legitimiteetin kannalta ydinkysymyksissä tulee niin sanotusti lunta tupaan, Mikael Mattlin selventää.

Nancy Pelosi on tunnettu Kiina-kriitikko. Mattlin arvelee, ettei hän ole välttämättä aluksi sisäistänyt, kuinka suurena asiana Kiinan johto vierailua pitää.

- Myöhemmin vierailua on ollut enää hankala perua, sillä se näyttäisi Yhdysvaltojen kannalta siltä, että Kiinan johto sanelee, kenet Yhdysvaltojen johto saa tavata, Mattlin sanoo.

Taiwanissa matkan peruminen taas herättäisi kysymyksen siitä, kuinka sitoutunut Yhdysvallat ylipäätään Taiwaniin on.

Edustajainhuoneen demokraatti puhemies Nancy Pelosi.
Yhdysvaltain kongressin alahuoneen puhemiehenä 2007-2011 ja uudelleen vuodesta 2019 lähtien toiminut Pelosi suunnitteli vierailua Taiwaniin jo huhtikuussa, mutta matkan suunnittelu peruuntui hänen saatuaan koronatartunnan.Jim Lo Scalzo / EPA

3. Kiina on uhannut Yhdysvaltoja erilaisilla toimilla, jos Pelosin vierailu toteutuu. Mitä nämä toimet voisivat olla ja pitääkö niistä olla huolissaan?

Kiinan retoriikka on ollut aiemminkin hyvin samantyyppistä, eli enemmän sanallista uhkailua kuin konkreettisia toimia.

Tällä kertaa vaikuttaa siltä, että Kiina ottaa tämän vierailun vakavammin kuin aiemmat vierailut, Mikael Mattlin sanoo.

- Kiina on viestinyt sekä julkisuudessa että yksityisiä kanavia pitkin Yhdysvalloille, että toteutuessaan vierailu on niin iso asia, että sen on pakko ryhtyä toimenpiteisiin.

Mahdollisia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi sotilaallisen kaluston siirtäminen lähemmäs, kyberhyökkäykset ja lennot myös Taiwaninsalmen keskilinjan yli.

On myös spekuloitu, että kiinalaiset hävittäjät tulisivat saattamaan Pelosin konetta. Saattamaan ovat tulossa myös amerikkalaiset hävittäjät, joten tämä voisi aiheuttaa hankalan tilanteen.

- Kaikkein äärimmäisin toimi olisi jokin rajattu sotatoimi. Sellaisessa riskit olisivat kuitenkin suuria, eikä sitä pidetä tällä hetkellä kovin todennäköisenä, Mattlin sanoo.

Lue myös:

Laskeutuuko kongressijohtaja Pelosin kone Taiwaniin vai ei? Tämä Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä kiristävästä vierailusta tiedetään nyt

mardi 2 août 2022 19:31:58 Categories: Taiwan YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.