Ilta Sanoma

Huijarit lupaavat rikkauksia 250 euron sijoitusta vastaan. Rahojen lisäksi menevät luottokortin tiedot.

Lupaukset nopeista voitoista kannattaa sivuuttaa suosiolla heti kättelyssä.

Lupaukset nopeista voitoista kannattaa sivuuttaa suosiolla heti kättelyssä. Kuva: Colourbox

Euroopasta löytyi jopa yli 11?000 verkkosivua käsittävä sijoitushuijaus, jossa ihmisiä houkutellaan sijoittamaan kryptovaluuttoihin kuten bitcoiniin. Tietoturvayhtiö Group-IB listasi huijauksen päävaiheet.

Huijari julkaisee sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa tai YouTubessa, viestin sijoitusmahdollisuudesta, johon pääsee mukaan maksamalla vähintään 250 euroa.

Joku kiinnostuu viestistä ja klikkaa itsensä joko kuuluisia ihmisiä, kuten Elon Muskia, keulakuvinaan käyttävälle mainossivulle tai suoraan petolliselle sijoitussivulle. Tunnettuja ihmisiä käytetään hyväksi ilman heidän lupaansa ja heidän väitetään olevan mukana palvelussa.

Sivulla vieraileva saa eteensä lomakkeen, joka kyselee yhteystietoja. Niiden lähettämisen jälkeen oikea ihminen soittaa vierailijalle ja yrittää vakuuttaa hänet sijoitusalustan aitoudesta.

Maksettuaan 250 euroa tai enemmän, uhri pääsee kirjautumaan sijoitusnäkymään, joka esittää tekaistuja voittoja. Niiden perusteella huijarit pyytävät lisää rahaa, mutta alustalla ei todellisuudessa käydä kauppaa ollenkaan.

Huijarit jatkavat lisäsijoitusten vaatimista. Jos uhri suostuu siihen, hän palaa olemattomia voittoja esittävään näkymään. Jos hän kieltäytyy, konnat esittävät viimeisen vaatimuksen uudesta maksusta, jotta olemattomat voitot voidaan maksaa hänelle.

Jos uhri maksaa taas lisää rahaa, hänet palautetaan samaan sijoitusnäkymään. Jos hän kieltäytyy viimeisen kerran, hän ymmärtää pian tulleensa huijatuksi ja menettäneen rahansa.

Lue lisää: Saat silmillesi huijauksen saman tien, kun haet tietoa bitcoin-sijoittamisesta - poliisilta tiukka ohje

Group-IB:n mukaan kampanja kohdistuu seuraaviin maihin Euroopassa:

Britannia

Belgia

Alankomaat

Saksa

Puola

Portugali

Norja

Ruotsi

Tsekki

Suomi ei ole mukana, mutta tilanne voi muuttua ja suomalaiset ovat aikaisemmin olleet vastaavien vedätysten kohteena. Niiden keulakuvina on käytetty muun muassa Sanna Marinia, Antti Herliniä, Matti Rönkää ja Björn Wahlroosia.

Lue lisää: Sanna Marin vedettiin bitcoin-huijauksen kasvoiksi - näin vedätys toimii

Lue lisää: Nettihuijarit kauppaavat kryptovaluuttaa Matti Röngän ja Antti Herlinin nimissä

Lue lisää: Härski huijaus Facebookissa Björn Wahlroosin nimissä: "Paljastaa salaisuuden, jota eliitti ei haluaisi suomalaisten tietävän"

Vastaavia huijauksia on nähty useiden vuosien ajan, mutta nyt löydetyn kampanjan laajuus viittaa siihen, että rikolliset edelleen luottavat löytävänsä aina vain lisää uhreja.

Älä mene verkkopalveluun hakukoneen tai vaikkapa sähköpostiin tai tekstiviestinä tulleen verkkolinkin kautta.

Etsi sähköposteista tai tekstiviesteistä epäilyttäviä yksityiskohtia, kuten väärin kirjoitettuja verkkotunnuksia, kirjoitusvirheitä, vääriä päivämääriä ja muita virheellisiä tietoja.

Kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville ja huolehdi, että siinä ei ole kirjoitusvirheitä. Tallenna osoite selaimen kirjanmerkkeihin. Näin vältyt naputtelemasta sitä seuraavalla kerralla.

Jos mahdollista, käytä virallista mobiilisovellusta selaimessa toimivan verkkopalvelun sijaan. Esimerkiksi pankeilla ja Suomi.fi-palvelulla on tällaiset.

Pidä tunnukset omana tietonasi, äläkä syötä niitä sivustolle, jonka aitoudesta et voi varmistua.

Älä avaa pankin tai muun tahon nimissä lähetettyjä liitteitä, vaan varmista niiden aitous soittamalla nimetyn tahon asiakaspalveluun.

Jos jokin yllättävä taho pyytää sinua asentamaan laitteellesi ohjelman, älä tee niin. Käytä vain mobiililaitteesi virallista sovelluskauppaa.

Älä vahvista tapahtumia, joita et tunnista ja tiedä tekeväsi juuri sillä hetkellä. Lue vahvistuspyynnöt aina huolella ja kiinnitä huomiota etenkin siirrettävään rahasummaan - jos jokin ei täsmää, älä vahvista mitään.

Jos epäilet verkkopankkitunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje tunnukset viipymättä soittamalla pankkiin. Tee rikosilmoitus poliisille vasta sen jälkeen. Tällä tavalla maksimoit mahdollisuutesi saada rahasi takaisin.

Varoita tuttujasi huijauksesta, vaikka et itse olisi joutunut uhriksi. Jos olet, on nimissäsi saatettu lähettää huijausviestejä esimerkiksi sähköpostistasi löytyville kontakteille.

Ilta Sanoma
lundi 1 août 2022 14:38:00 Categories: Ilta Sanoma Tietoturva

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.