Ilta Sanoma

Ruokalan viisi simppeliä ja herkullista arkiruokaohjetta pelastavat viikon ruokapulmasi.

Tässä kalakeitossa käytetään kantarelleja.

Tässä kalakeitossa käytetään kantarelleja. Kuva: Jukka Lehtinen

Kesällä arkiruoassa kannattaa käyttää tuoreita kasviksia, sillä monet niistä ovat nyt edullisempia kuin talvella.

Yksi hyvä esimerkki on kalakeitto, johon lisää ihanaa makua saadaan muun muassa nyt sesongissa olevista kantarelleista. Lisäksi uudet perunat ja kesäsipuli tekevät sopasta erityisen herkullisen.

Kaalikääryleet ja punajuurisotto ovat myös maukkaita ja täyttäviä arkiruokia.

Kuva: Jukka Lehtinen

1 kg painoinen keräkaali

1 sipuli

1 rkl voita

400 g sika-nautajauhelihaa

2 munaa

1 dl kermaa

suolaa, pippuria ja valkopippuria

2 tl meiramia

2 dl keitettyä riisiä tai ohraa

siirappia

Koverra kaalin kanta pois ja nosta isoon kattilaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrota lehtiä sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Jäähdytä lehdet kylmässä vedessä ja kuivata ne pyyhkeen päällä. Säästä liemi.

Kuullota hienonnettua sipulia voissa. Sekoita täytteen ainekset. Hienonna mukaan muutama pieni kaalinlehti.

Leikkaa käärylelehtien ruotia ohuemmaksi tarvittaessa. Lusikoi täytettä lehdelle keoksi, taita reunat ylös ja kääri paketiksi.

Asettele kaalikääryleet vuokaan ja valuta päälle siirappia. Kypsennä uunissa 200 asteessa. Valele kypsymisen aikana kaalin keitinliemellä tai sulalla voilla.

Kun kaalikääryleet ovat hiukan ruskistuneet, laske lämpö 150 asteeseen ja hauduta 1 tunti. Pannulle jääneestä liemestä voit tehdä kastikkeen.

Valmistusaika: 3 tunti

Annoksia: noin 18 kappaletta

Kuva: Jukka Lehtinen

400 g pastaa

1 sitruuna

1-2 valkosipulinkynttä

8-10 sardellifileetä öljyssä

50 g parmesaania raastettuna

1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

kourallinen lehtipersiljaa

kourallinen ruohosipulia

mustapippuria myllystä

suolaa

Keitä pasta. Valmista sillä aikaa kastike. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Soseuta kastikkeen aineet sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku.

Säästä keitinvettä. Sekoita kastike keitetyn ja valutetun pastan joukkoon. Lisää halutessasi vähän pastan keitinvettä.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 4

Kuva: Jukka Lehtinen

1 rkl öljyä

2 rkl voita

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 punajuurta

3 dl risottoriisiä

2 dl valkoviiniä

8-10 dl kasvislientä

100 g sinihomejuustomurua

Kuumenna öljy ja voi pannulla. Silppua sipuli, murskaa valkosipulinkynnet ja raasta punajuuret. Kuullota viitisen minuuttia. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä hetki. Halutessasi lisää viini ja anna imeytyä.

Lisää kasvislientä pienissä erissä ja keitä hiljalleen. Anna nesteen imeytyä ennen kuin lisäät lientä. Sekoita koko ajan. Kun riisi on lähes kypsää, lisää sinihomejuusto. Risoton kuuluu olla löysää.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Kuva: JUKKA LEHTINEN

1 litra kantarelleja

3 rkl voita

8 uutta perunaa

1 kalalientä

3 kesäsipulia varsineen

2 dl kermaa

1 sitruunan raastettu kuori

loraus sitruunamehua

600 g lämminsavulohta isoina paloina

tuoretta tilliä

Kuullota kantarelleja hetki pinnoitetulla pannulla, kunnes nesteet haihtuvat. Sulata kattilassa voita ja lisää kantarellit ja perunat. Kuullota hetki. Lisää kalaliemi ja anna kiehua, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

Lisää hienonnettu kesäsipuli, lorauta kermaa ja lisää sitruunan kuori ja loraus mehua. Mausta tarvittaessa suolalla. Kuumenna. Lämmitä kalapalat ja lusikoi keittoa päälle. Ripottele päälle tilliä.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4

Kuva: JUKKA LEHTINEN

500 g lenkkimakkaraa

1 punasipuli

2 rkl öljyä

250 g kirsikkatomaatteja

3 tl yrttiseosta

10 vihreää oliivia

200 g sinihomejuustoa

Leikkaa makkarat neljään osaan pitkittäin. Nosta voideltuun uunivuokaan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Kuutioi kirsikkatomaatit ja lisää ne pannulle. Lisää yrttiseos ja hienonnetut oliivit. Lusikoi täytettä makkaroiden päälle. Ripottele sinihomejuustoa kuorrutukseksi makkaran päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile perunamuusin kanssa.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4

Ilta Sanoma
lundi 1 août 2022 14:40:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.