Ilta Sanoma

Vladimir Putin kertoi sunnuntaina uusista satsauksista Venäjän laivastoon. Yliopistonlehtori Heino Nyyssönen sanoo, että Putin samaistaa itseään Pietari Suureen, joka kehitti Venäjän laivastoa ja "palautti" maalle alueita.

Yliopistonlehtori Heino Nyyssönen sanoo, että näyttävät sotilasparaatit kuuluvat osaksi Venäjän poliittista retoriikkaa.

Yliopistonlehtori Heino Nyyssönen sanoo, että näyttävät sotilasparaatit kuuluvat osaksi Venäjän poliittista retoriikkaa. Kuva: MAXIM SHEMETOV / Reuters, HS

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti sunnuntaina lyhyen puheen Venäjän laivaston päivän paraatissa.

Puheessaan hän kertoi, että laivasto saa uusia hypersoonisia ohjuksia.

-?Tärkeintä on Venäjän laivaston kyky... Se pystyy vastaamaan salamannopeasti kaikille, jotka päättävät loukata suvereniteettiamme ja vapauttamme.

Lue lisää: Putin ylisti Pietari Suurta puheessaan - Sevastopolissa laivaston päivän juhlallisuudet peruttiin väitetyn drone­iskun takia

Ukrainaa Putin ei puheessaan maininnut. Turun yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Heino Nyyssönen arvioi, että kyseessä voi olla täysin satunnainen teko tai harkittu valinta.

- Saattaa olla, että Putinilla on monikärkistrategia. Silloin, kun yhdellä suunnalla ei mene hyvin, pyritään kääntämään huomiota jonnekin toisaalle, se on tietysti hyvin mahdollista.

Lauantaina Britannian MI6-tiedustelupalvelun päällikkö Richard Moore kirjoitti Twitterissä, että "Venäjältä loppuvat voimat" Ukrainassa.

Sunnuntaisen laivaston paraatin pitäminen on Nyyssösen mukaan osa maan poliittista retoriikkaa. Venäjä haluaa osoittaa paraateilla näyttävyytensä ja näkyvyytensä. Tällainen toimintalogiikka oli myös Neuvostoliiton aikana.

Jos maassa ei pidettäisi paraateja, voisi se välittää viestin, että heikkoudet muualla hyväksytään, Nyyssönen arvioi. Toisin sanoen niiden pois jättäminen herättäisi jopa enemmän kysymyksiä.

Putin myös ylisti tsaari Pietari Suurta, joka hänen mukaansa teki Venäjästä suuren merivallan.

Nyyssösen mukaan samaistuminen entisiin hallitsijoihin ei liity pelkästään Venäjän poliittiseen kulttuuriin.

- Luin juuri Angela Merkelistä kirjan, ja hän piti ihanteena saksalaislähtöistä prinsessaa, eli Venäjän Katariina Suurta.

Yhdysvaltain entisen presidentin Richard Nixonin elämäkertaelokuvassa Nixon yhdistetään Yhdysvaltain perustajaisään George Washingtoniin. Eräs esimerkki on myös Adolf Hitler ja Preussin kuningas Frederik Suuri. Venezuelan presidentti Hugo Chávezkin on kuvauttanut itsensä vallankumousjohtaja Simón Bolívarin kuvan edessä, Nyyssönen luettelee.

Pietari Suuri on esiintynyt Putinin puheissa aiemminkin tänä kesänä. Kesäkuussa Putinin arvioitiin verranneen itseään tsaariin.

Lue lisää: Putinilta hyytävä puhe - vertasi itseään Pietari Suureen: "Hän palautti ja vahvisti näitä maita"

Nyyssönen huomauttaa, että Pietari Suuri oli nimenomaan Venäjän laivaston kehittäjä.

Tsaari myös teki maan laivaston kannalta tärkeitä aluevaltauksia Itämereltä 1700-luvulla käydyssä Suuressa Pohjan sodassa, jolloin Ruotsi joutui esimerkiksi luovuttamaan Venäjälle Vanhan Suomen alueen.

Putinin mukaan tsaari "palautti" alueet Venäjälle.

- Putin on nyt vähän samassa tilanteessa ja samaistaa Pietari Suuren itseensä, että hän palauttaisi Venäjälle kuuluvia alueita, Nyyssönen sanoo.

Vertauksessa kaikki ei kuitenkaan täsmää, Nyyssönen huomauttaa. Vaikka laivaston kehittäminen sopii hyvin hyökkäyssotaa käyvän maan laivastoparaatin aiheeksi, Pietari Suuri tunnetaan myös työstään Venäjän länsimaistamiseksi. Putinista samaa ei voi sanoa.

- Lähden niiltä linjoilta, että historia ei kuitenkaan toista itseään. On kiinnostavaa kysyä, mikä nykyhetkessä on erilaista.

Lue lisää: Ukrainan puolustusministeriö: 200 venäläissotilasta kieltäytyi palaamasta taisteluihin Ukrainassa

Lupaukset laivastoon satsaamisesta kertovat ainakin sen, että Venäjä tavoittelee suurempaa kansainvälistä asema.

- Pietari on käytännössä jäämässä pussiin. Itämerellä on oikeastaan vain niin sanotusti vähemmän ystävällisiä valtioita paikalla. Itämerestä puhutaan jo Nato-merenä, Nyyssönen sanoo.

Venäjä on tutkijan mukaan historian saatossa aina pyrkinyt merille. Nyyssönen kääntää geopolitiikan oppi-isän Halford Mackinderin teorian ylösalaisin.

Mackinderin mukaan juuri Venäjän alueella olevan sydänmaan hallitsija voisi hallita maailmaa. Ennen rautateiden syntymistä valta-asemassa korkeimmalla nähtiin merivallat, kuten Britannia tai Alankomaat.

- Ei ajatellakaan, että Venäjä on se Euraasian supervalta, vaan tässä haetaan taas sitä, että merivallat ovat ne keskeisimmät toimijat.

Ilta Sanoma
lundi 1 août 2022 10:00:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.