Ilta Sanoma

Romanian kuningatar Marien lukuiset syrjähypyt aiheuttivat aikanaan spekulaatiota kuningasparin lasten todellisista biologisista isistä.

Romanian viimeinen kuningatar Marie oli aikansa kuuluisimpia kuninkaallisia

Romanian viimeinen kuningatar Marie oli aikansa kuuluisimpia kuninkaallisia Kuva: Zuma / MVPhotos

Romanian viimeinen kuningatar Marie aiheutti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alulla kohua pariinkin otteeseen kärähtäessään useista salasuhteistaan. Ensimmäisen maailmansodan ajan yhtenä kuuluisimpana kuninkaallisena tunnetun Marien huhuttiin pettävän aviomiestään, kruununprinssi ja myöhemmin kuningas Ferdinandia, useiden eri miesten kanssa.

Alun perin Edinburghin prinsessan titteliä kantanut Marie syntyi Britanniassa vuonna 1875. Hänen isovanhempiaan olivat Britannian ja Irlannin kuningatar Victoria sekä Venäjän tuolloinen tsaari Aleksanteri II.

Nuorelle prinsessalle oli tarjolla kilpakosijoita jonoksi asti. Ehdokkaisiin kerrotaan kuuluneen esimerkiksi Britannian pääministerinä tutuksi tulleen Winston Churchillin. Itse Marie olisi halunnut useiden aikansa brittikuninkaallisten tapaan naida läheisen serkkunsa, tulevan kuningas George V:n. Prinsessan äiti oli kuitenkin liittoa vastaan.

Marie oli vain 17-vuotias tavatessaan tulevan aviomiehensä, Romanian kruununprinssi Ferdinandin.

Marie oli vain 17-vuotias tavatessaan tulevan aviomiehensä, Romanian kruununprinssi Ferdinandin. Kuva: Eduard Uhlenhuth

Lopulta Marien vanhemmat tekivät Romanian kuningas Kaarle I:n kanssa sopimuksen, että tyttö menisi naimisiin itseään kymmenen vuotta vanhemman Romanian kruununprinssi Ferdinandin kanssa. Pari avioituikin nykyisen Saksan alueella vuonna 1893, kun Marie oli vielä 17-vuotias.

Ensimmäisen salasuhteensa Marie aloitti tiedetysti vuonna 1897, nelisen vuotta avioitumisensa jälkeen. Tällöin hän tapasi itseään yli neljäkymmentä vuotta vanhemman romanialaisen ruhtinaan ja poliitikon, Gheorghe Cantacuzinon. Paria yhdisti muun muassa into ratsastamiseen ja hevosiin, mikä oli jo miltei enemmän yhteistä kuin mitä Mariella oli oman aviomiehensä kanssa. Ollessaan Marien kanssa suhteessa Cantacuzino toimi Romanian pääministerinä kahteen otteeseen.

Marien sivusuhde Cantacuzinoon kesti useamman vuoden ajan ja loppui vasta, kun pari jäi suhteestaan julkisesti kiinni. Prinsessan huhuttiin saaneen Cantacuzinon kanssa lapsen, joka kuitenkin joko syntyi kuolleena tai luovutettiin heti syntymän jälkeen orpokotiin. Myös Marien ja Ferdinandin kuudesta lapsesta kolmannen spekuloitiin olevan todellisuudessa Cantacuzinon.

Kuningatar Marie toimi Romaniassa poliittisena vaikuttajana.

Kuningatar Marie toimi Romaniassa poliittisena vaikuttajana. Kuva: Library of Congress

Sivusuhde pääministeriin ei suinkaan jäänyt prinsessan viimeiseksi, koska omapäisenä ja vapaana sieluna tunnettu Marie koki tiukkasääntöisen ja rajoitetun elämän aviomiehensä kanssa vaikeaksi.

Yksi naisen tunnetuimmista syrjähypyistä oli romanialainen poliitikko Barbu ?tirbey, joka oli kruununprinssi Ferdinandin läheinen apuri poliittisessa päätöksenteossa. ?tirbey tapasi Marien vuonna 1907, ja heidän suhteensa eteni nopeasti romanttiseksi. Salasuhteen on spekuloitu kestäneen jopa parikymmentä vuotta.

Marien ja ?tirbeyn välisen suhteen paljastuminen oli erityisen kutkuttava uutinen siksi, että ?tirbey tunnettiin Marien aviomiehen uskollisena apurina. Hiljaisena ja nöyränä pidetyn miehen suhde tulevan kuninkaan vaimoon oli suorastaan shokeeraava.

Lisäkohua aiheuttivat spekulaatiot siitä, että Ferdinandin ja Marien nuorimman lapsen isä olisi todellisuudessa ?tirbey. Myös kuningasparin toiseksi nuorimman lapsen on spekuloitu olevan seurausta prinsessan lukuisista salasuhteista, mutta siitä ei ole varmuutta, kuka lapsen isä voisi lukuisista vaihtoehdoista olla. Melko rankoiksi yltyneistä huhuista huolimatta Ferdinand tunnusti jokaisen pariskunnan lapsista omakseen.

Marien syrjähyppyjen tahtia ei hidastanut edes hänen tittelinsä vaihtuminen prinsessasta kuningattareksi, kun maata siihen asti hallinnut Ferdinandin setä, kuningas Kaarle I, menehtyi vuonna 1914, ja kruununprinssi Ferdinand nousi kuninkaaksi. Tällöin Marie oli suhteessa ainakin ?tirbeyn kanssa, ja suhde jatkui samanlaisena kruunajaisten jälkeenkin.

Kolmen kuningasparin kuudesta lapsesta spekuloitiin olevan tulosta Marien syrjähypyistä.

Kolmen kuningasparin kuudesta lapsesta spekuloitiin olevan tulosta Marien syrjähypyistä. Kuva: JT Vintage

Kuningattaren syrjähypyt kohauttivat kansaa sekä hovia myös siksi, että Marie oli hallitsijana poikkeuksellisen pidetty. Jälkeenpäin häntä on tituleerattu aikansa prinsessa Dianaksi, ihmisten prinsessaksi. Ensimmäisinä vuosinaan Romaniassa nainen nousi tunnetuksi yhtenä maailman parhaimmista naispuolisista ratsastajista, vaikka naisilla ei vielä tuohon aikaan ollutkaan mahdollisuutta kilpailla lajissa.

Romanian hovissa Marie onnistui myös vaikuttamaan poliittisesti sekä muuttamaan joitain maansa käytäntöjä, erityisesti naisten hyväksi. Marie sai esimerkiksi aikaan sen muutoksen, että myös naiset kykenivät toimimaan auttavina käsinä sotatilassa. Nainen itse kiersi Balkanin sodan sekä ensimmäisen maailmansodan aikaan sairaaloissa auttaen hoitohenkilökuntaa ja tarjoten loukkaantuneille sekä koleratartunnasta kärsiville muun muassa ruokaa. Lisäksi Marie osallistui useisiin poliittisiin päätöksentekotilaisuuksiin, mikä ei ensimmäisen maailmansodan aikaan ollut naispuolisille kuninkaallisille itsestäänselvyys.

Useissa kuningattaren lukuisista suhteista ainakin yhtenä motiivina oli poliittinen vaikuttaminen. Nainen käytti vetovoimaansa muun muassa ensimmäisessä maailmansodassa neuvotellakseen Romanialle lisää maita, minkä myötä Romanian kuningaskunnan väkiluku kasvoi miljoonilla.

Marie oli aikanaan maailmanlaajuisesti tunnettu muoti-ikoni.

Marie oli aikanaan maailmanlaajuisesti tunnettu muoti-ikoni. Kuva: Time-lehti

Marie onnistui ironisesti tavaramerkikseen muodostuneilla syrjähypyillään hankkimaan myös paljon kansainvälistä julkisuutta, lähinnä positiivista sellaista. Nainen matkusteli paljon ympäri Eurooppaa, ja muun muassa salasuhteellaan amerikkalaiseen liikemieheen, Samuel Hilliin, hän onnistui lähentämään Romanian välejä myös Yhdysvaltoihin. Marie olikin ensimmäinen eurooppalainen, joka kutsuttiin juhlaillalliselle Valkoiseen taloon. Marien saapuessa Yhdysvaltoihin häntä kohdeltiin kuin julkisuuden henkilöä.

Erikoista kuningatar Marien syrjähypyissä on se, ettei kuningattaren maine ottanut suhdekohuista vastaan ainakaan peruuttamattomia kolhuja. Lukuisista syrjähypyistä huolimatta Marie tunnettiin maailmalla lähinnä poliittisena vaikuttajana, esikuvana sekä muoti- ja tyyli-ikonina.

Kuningattaren asema muuttui vuonna 1927, kun kuningas Ferdinand kuoli. Kuningasparin vanhin poika kieltäytyi aluksi kruunusta, mutta nousi lopulta valtaan vuonna 1930. Marie vetäytyi miehensä kuoleman myötä useiksi kuukausiksi kokonaan pois julkisuudesta ja pysyttelikin hiljaiselossa siihen asti, kun kuoli vuonna 1938 maksakirroosiin. Kuningatar Marie jäi Romanian historian viimeiseksi kuningattareksi.

Lähteet: Unofficial Royalty: Prinsessa Marie, Unofficial Royalty: Kuningas Ferdinand, History Undressed -blogi, Queen Marie of Romania: 40 Fascinating Facts About the Avant-Garde Royal, Study Romanian: Marie - Queen of Romania, Study Romanian: Barbu Stirbey, the Perfect Grey Eminence, Marie of Edinburgh, Queen of Romania, Royal Splendor -blogi

Ilta Sanoma
lundi 1 août 2022 10:01:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.