Ilta Sanoma

Mestaruus on Englannin ensimmäinen.

Englanti on Euroopan mestari.

Englanti on Euroopan mestari. Kuva: Lisi Niesner / Reuters

Englanti on voittanut ensimmäistä kertaa historiassa jalkapallon EM-turnauksen. Englanti kukisti Lontoon Wembleyllä loppuottelussa kahdeksan kertaa naisten EM-kultaa juhlineen Saksan jatko-ottelun jälkeen 2-1.

Englannin naisten joukkue teki EM-lopputurnauksessa sen, missä maan miespelaajat eivät viime kesänä onnistuneet. Tuolloin englantilaiset taipuivat täpötäydellä Lontoon Wembleyllä Italialle rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Sunnuntain EM-finaalista tuli viime vuoden toisinto, kun Englanti huudatti kotiyleisöä johtomaalilla ja menetti johtonsa.

Miesten EM-kisoissa edettiin rankkareille, mutta Englannin naiset päästi piinasta vaihtopelaaja Chloe Kelly 111. minuutilla kulmapotkun jälkitilanteesta tuikkaamallaan maalilla. Kelly oli tullut kentälle 64. minuutilla, kun turnauksen maalipörssin voittaja Beth Mead oli jouduttu ottamaan vaihtoon loukkaantumisen takia.

Maalin merkitystä kuvasi Kellyn tuuletus: hän repi pelipaidan pois päältään.

Kuva: LISI NIESNER

Sunnuntai-iltana loppuunmyydyn Wembleyn 87?192 katsojaa huudatti ensimmäisenä 62. peliminuutilla vaihtopelaaja Ella Toone. Manchester Unitedin 22-vuotias hyökkääjä tuli kentälle vain kuusi minuuttia aiemmin tähtipelaaja Fran Kirbyn tilalle.

1-0-maaliin loistavan pitkän läpisyötön antoi keskikenttäpelaaja Keira Walsh. Toone otti pallon pehmeästi haltuunsa ja nosti läpiajosta pallon maaliin yli Saksan maalivahti Merle Frohmsin.

Saksan 1-1-tasoitus syntyi kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Lina Magull tuikkasi Tabea Wassmuthin syötöstä pallon lähietäisyydeltä Englannin maalin yläkulmaan.

Yksi juhlittu Englannin sankari oli valmentaja Sarina Wiegman. 52-vuotias hollantilainen aloitti Saksan päävalmentajana syyskuussa 2021.

Sen jälkeen Englanti on pelannut 20 ottelua tappiotta, joista se voitti 18. Maaliero noista peleistä on järkyttävä 106-5. Tässä EM-turnauksessa Englannin maaliero oli 22-2.

Sarina Wiegman on todellinen kultasormi.

Sarina Wiegman on todellinen kultasormi. Kuva: MOLLY DARLINGTON

Turnauksessa yhden ottelun positiivisen koronavirustuloksen takia missannut hollantilainen teki ensimmäisellä yrittämällä sen, mitä lukuisat valmentajat Englannin miesten ja naisten peräsimessä ovat ennen häntä tuloksetta yrittäneet.

Wiegman nosti paitsi Englannin korkeimmalle korokkeelle, myös itsensä suurten joukkoon. 2017 Hollannin EM-kultaan luotsannut valmentajavelho on ensimmäinen, joka on voittanut EM-turnauksen kahden eri joukkueen peräsimessä.

EM-turnauksessa rikottiin aiempien turnausten katsojaennätyksiä useaan kertaan. Englannin ja Saksan EM-finaalin yleisömäärä 87?192 oli suurin myös miesten EM-turnaukset mukaan lukien.

Vuonna 2017 Hollannin EM-kisoissa tehty 240?055 katsojan ennätys tuplattiin jo välierävaiheessa. Finaalin jälkeen uudeksi naisten EM-turnauksen katsojaennätykseksi kirjataan 574?875.