Ilta Sanoma

Miehen asianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan oikeusapupyynnöt koskevat Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania moittivaa kuusi vuotta vanhaa Facebook-sivustoa, jonka mies kiistää laatineensa.

Asianomistajan avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus kertoo Ilta-Sanomille, että kaikki oikeusapupyynnöt vaikuttavat koskevan samoja jo vuonna 2016 tehtyjä Facebook-päivityksiä.

Asianomistajan avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus kertoo Ilta-Sanomille, että kaikki oikeusapupyynnöt vaikuttavat koskevan samoja jo vuonna 2016 tehtyjä Facebook-päivityksiä. Kuva: Umit Bektas / Reuters, Dado Ruvic / Reuters, Tuukka Välimäki / AL

Turkin viranomaiset pyytävät Suomelta oikeusapua jo kolmatta kertaa koskien tapausta, jossa Turkki syyttää suomenturkkilaisen tamperelaismiehen loukanneen maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin kunniaa. Asianomistajan avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus kertoo Ilta-Sanomille, että kaikki oikeusapupyynnöt vaikuttavat koskevan samoja jo vuonna 2016 tehtyjä Facebook-päivityksiä.

-?Olen saanut haltuuni alkuperäisiä asiakirjoja, joita Suomeen on lähetetty. Nyt tuomioistuin on kääntämässä asiakirjoja. Olen niitä alustavasti katsonut ja tässä vaiheessa ne vaikuttavat koskevan hyvin pitkälti samaa asiaa, Gummerus sanoo.

Ylen mukaan tuorein oikeusapupyyntö on päivätty Turkissa 23. toukokuuta, eli sen jälkeen, kun Turkki oli ilmoittanut vaativansa Suomelta ja Ruotsilta toimia ennen kuin maa hyväksyisi niiden Nato-jäsenyydet. Helsingin Sanomien mukaan tamperelaismiehen nimi on listassa, joka julkaistiin turkkilaisissa tiedotusvälineissä kesäkuun lopulla. Listassa lueteltiin henkilöitä, jotka tiedotusvälineiden mukaan Turkki haluaa Suomen ja Ruotsin luovuttavan Turkkiin.

Miehen avustajan mukaan Turkki ei nyt vireillä olevassa oikeusapupyynnössään vaadi Suomea luovuttamaan miestä Turkkiin.

-?Ymmärtääkseni kyse ei ole muusta kuin oikeusapupyynnöstä, jotta häntä voitaisiin kuulla Turkissa vireillä olevaan asiaan, Gummerus kertoo.

Tamperelaismies on sekä Suomen että Turkin kansalainen. Hän on asunut Suomessa pitkään ja puhuu sujuvaa suomea, Gummerus sanoo.

-?Päämieheni on koko ajan kiistänyt, ettei hän ole edes näitä Facebook-sivuja tai päivityksiä tehnyt. Kyse on moittivaan sävyyn kirjoitetuista Facebook-päivityksistä.

-?Jos asiaa käsiteltäisiin Suomessa, selvitettäisiin, onko kyse kunnianloukkauksesta vai poliittisesta arvostelusta, jota poliitikkojen tulee jossain määrin kestää enemmän kuin tavallisten kansalaisten.

Turkin oikeusapupyyntö osuu samaan ajankohtaan Nato-jäsenyyskeskustelun kanssa. Tamperelaismiehen asianajaja luottaa, että Suomen oikeusjärjestelmä hoitaa tapauksen omana asianaan.

-?Luotan siihen, ettei tämä saa minkäänlaisia kytköksiä mihinkään poliittisiin kysymyksiin.

Pirkanmaan käräjäoikeus arvioi vuonna 2021, ettei syytteen kohteena olleilla viidellä Facebook-kirjoituksella kuvineen voida katsoa aiheutetun kovin suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa Turkin presidentille. Käräjäoikeuden mukaan miehen julkaisemiksi väitettyihin teksteihin on liitetty Turkin presidenttiä esittäviä muunneltuja kuvia. Oikeuden mukaan kirjoittelu on alatyylistä, mutta julkaisuja voidaan pitää poliittisiin erimielisyyksiin liittyvänä provokatiivisena tuotoksena.

Ilta Sanoma
samedi 30 juillet 2022 15:56:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.