Analyysi: Itsevarmempi Orbán ajaa Unkaria yhä kauemmas muusta EU:sta, kirjoittaa EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen." /> Analyysi: Itsevarmempi Orbán ajaa Unkaria yhä kauemmas muusta EU:sta, kirjoittaa EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen." />

YLE


EU:lla on ongelma: Unkari.

Vielä viime vuonna yhteisiä arvoja koskevissa asioissa oli usein kaksi vastarannankiiskeä: Puola ja Unkari. Venäjän hyökkäyksen alettua Puola on lähentynyt muuta EU:ta ja Unkari on jäänyt yksin.

Pääministeri Viktor Orbán on johtanut maansa tilanteeseen, jossa se on yksinäinen peluri.

Orbánin saldoa viime viikoilta:

  • Unkari harasi viikkoja EU:n Venäjälle kaavailemia öljypakotteita vastaan ja hyväksyi ne vasta, kun sai poikkeuksen jatkaa omaa öljyntuontiaan Venäjältä putkea pitkin.
  • Unkari esti Venäjän ortodoksista kirkkoa johtavan, sotaa tukevan patriarkka Kirillin asettamisen EU:n pakotelistalle.
  • Unkari vastusti ainoana kansainvälisen yritysveron minimitason säätämistä EU:ssa, vaikka oli aiemmin hyväksynyt asian.
  • Unkari vastusti ainoana kaasunsäästöä, jolla EU yrittää yhdessä varautua siihen että Moskova katkaisee toimitukset.
  • "EU on pakotteilla ampunut itseään keuhkoihin", Orbán sanoi kaksi viikkoa sitten.

EU:n luonteeseen kuuluu, ettei kaikki sovi kaikille maille. Mutta Unkari on asettunut räikeästi muuta EU:ta vastaan.

Kun muu EU väänsi säästösuunnitelmaa venäläisen maakaasun käytön vähentämiseksi, Orbán lähetti ulkoministerinsä Péter Szijjártón Moskovaan anomaan Venäjältä lisää halpaa kaasua.

"Riikinkukkotanssia"

Unkarin politiikkaa pitkään tutkinut yliopistonlehtori Heino Nyyssönen Turun yliopistosta kutsuu Orbánin toimintaa käsitteellä "riikinkukkotanssi", unkariksi pávatánc.

Sillä tarkoitetaan politiikanteossa torjunnan, suostumuksen ja vastarinnan yhdistelemistä näyttävästi, pyrstösulat pystyssä.

- Orbán on epäilemättä useita kertoja onnistunut saavuttamaan tavoitteensa provokatiivisella käytöksellä ja hyvin korkealla profiililla, Nyyssönen sanoo.

Taustalla on kansansuosio, joka on niin vankka ettei sitä muualla Euroopassa oikein vieläkään ymmärretä.

Huhtikuussa Orbán otti maan parlamenttivaaleissa murskavoiton ja jo neljännen peräkkäisen jatkokautensa. Unkari oli täynnä länsimaisia vaalitarkkailijoita, mutta erityistä vilppiä ei havaittu.

Orbán on tosin muuttanut maan vaalijärjestelmää sellaiseksi, että voittaja saa helposti avokätisen paikkaenemmistön parlamenttiin. Nyt hänellä on yli kahden kolmasosan enemmistö, mikä tarkoittaa ettei oppositiolla ole maassa juuri merkitystä.

Nyyssönen uskoo, että Orbánin itseluottamus on murskavoiton myötä kasvanut entisestään.

Orbán on ehkä EU:ssa yksin, mutta on myös laajentanut vaikutusvaltaansa. Hän näkyy ja kuuluu. Hänen mielipiteensä on otettava huomioon.

Vain yksi huoli, mutta sitäkin isompi

Orbánilla on juuri nyt vain yksi asia, josta hän joutuu olemaan aidosti huolissaan.

Se on talous.

Sodan laineet lyövät ja inflaatio jyllää. Forintin kurssi suhteessa euroon on syöksynyt halki Orbánin 2010- ja 2020-lukujen valtakauden ja painunut viime viikkoina hälyttävänä pidetylle 400:n rajalle.

Orbán pitää kynsin hampain kiinni halvasta venäläisestä energiasta, koska se on hänen valtansa tae.

- Jos Unkari joutuisi luopumaan venäläisestä öljystä ja kaasusta, Orbánin asema romahtaisi. Hän on voittanut useat vaalit perustelemalla valintaansa halvalla energian hinnalla, Nyyssönen sanoo.

Toinen kriittinen asia ovat Unkarin saamat EU-tuet. Vuosina 2014-2020 Unkari sai yhteisestä EU-potista 31 miljardia euroa enemmän kuin siihen maksoi.

Ilman EU-rahaa Orbánin hallitus joutuisi ankaralle laihdutuskuurille.

Ja nyt EU ja Unkari ovat tuista ilmiriidassa. EU-komissio on jäädyttänyt Unkarin osuuden koronaelvytystuista, noin kuusi miljardia euroa, ja vienyt Unkarin myös EU:n tuomioistuimeen.

Erityisesti EU:ta hiertävät Unkarin korruptio, oikeusjärjestelmän aukot ja Orbánin säätämä laki, joka estää homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa ja mediassa "propagandana".

Euroopan parlamentin pääneuvottelijana Unkarin oikeusvaltiokehitystä seurannut kokoomusmeppi Petri Sarvamaa sanoo, että EU:n on korkea aika laittaa Orbán tilille. Yhteisen rahan saaminen edellyttää yhteisten periaatteiden noudattamista.

- Unkari on omilla poluillaan. Se rikkoo täysin tietoisesti yhteisiä periaatteita, eikä Orbánilla ole aikomustakaan pelata peliä samoilla ehdoilla kuin muut jäsenvaltiot, Sarvamaa sanoo.

Itsevarma Orbán maalaa maataan nurkkaan

Kun Orbán tuntuu haraavan vastaan kaikessa, Brysselissä on kysytty miksi Unkari ylipäätään haluaa olla EU:n jäsen.

Orbánin "riikinkukkotanssista" huolimatta EU-ero eli Huxit on vielä kaukana. Unkari on historiallista Keski-Eurooppaa ja unkarilaiset vankasti EU-jäsenyyden puolella. Orbán ei halua erota, jos raha virtaa edes osittain Brysselistä Budapestiin.

Mutta mitä viime viikonlopun puheet aiheuttavat?

Orbán pöyristytti sanomalla, ettei halua Unkarista tulevan "sekarotuista kansaa".

Orbán on tiukasti maahanmuuttoa vastaan, mutta on aiemmin välttänyt rotu-sanan käyttöä. Nyt hänen neuvonantajanaan 20 vuotta toiminut Zsuzsa Hegedüs erosi ja vertasi puhetta Natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbelsin retoriikkaan.

Vaalivoittajan itsevarmuus tuntuu yltyvän.

1930-luvun kaikuja henkivät lausunnot takaavat Orbánille yhä hyisemmän vastaanoton Brysselissä, eivätkä helpota rahariidan ratkeamista.

Kun muu EU jää nyt kesälomalle, Orbán suuntaa Texasiin. Siellä hän puhuu Yhdysvaltaisen konservatiivisen oikeiston CPAC:in tilaisuudessa, johon osallistuu myös Orbánia aiemmin ylistänyt Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump.

Orbán näyttää valinneen puolensa. Lännessä läheisin liittolainen on Trump, idässä hyökkäyssotaa käyvä Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Tanssi on tuottanut pikavoittoja, mutta EU-tiellä Orbán maalaa Unkaria nurkkaan.

Kuuluuko Unkari EU:hun? Voit keskustella aiheesta. Keskustelu on avoinna kello 23:een asti.

vendredi 29 juillet 2022 14:23:39 Categories: Unkari YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.