Huijausviestit tulevat usein samaan viestiketjuun pankkien tai verottajan oikeiden viestien kanssa. " /> Huijausviestit tulevat usein samaan viestiketjuun pankkien tai verottajan oikeiden viestien kanssa. " />

YLE


Puhelimeen kilahtaa tekstiviesti pankin nimissä. Viesti kehottaa klikkaamaan linkkiä. Linkin takaa paljastuva sivu näyttää pankin kirjautumissivulta, mutta onkin huijarin käsialaa. Huijari koettaa kalastella sen avulla pankkitunnuksia, jotta pääsisi tyhjentämään tilin.

Erityisesti S-Pankin nimissä on lähetelty runsaasti tällaisia huijausviestejä tällä viikolla. Asiasta kertoo erityisasiantuntija Juha Tretjakov Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Huijarit ovat lähetelleet viime päivinä viestejä myös verottajan nimissä. Viestit kertovat esimerkiksi, että vastaanottaja on saanut veronpalautuksia. Linkki vie sivustolle, jonne pitäisi syöttää pankkitunnukset.

Huijausviestit tulevat usein samaan ketjuun kuin pankkien tai verottajan oikeatkin viestit, mikä vaikeuttaa tunnistamista.

Pankkien ja verottajan nimissä saapuneista huijausviesteistä on ilmoitettu Kyberturvallisuuskeskukselle noin viidesti päivässä tällä viikolla. Se kertoo vain murto-osan todellisuudesta. Todellinen huijausviestien määrä liikkunee kymmenissä tuhansissa.

Pakettiviestit houkuttelevat tilausansoihin

Myös Postin ja erilaisten kuriiripalveluiden, kuten DHL:n, nimissä lähetetyt huijausviestit ovat Tretjakovin mukaan tavallisia. Niitä voi saada tekstiviestitse ja sähköpostitse.

Viestissä saatetaan kertoa vaikkapa, että sinulle on paketti, josta pitäisi maksaa tullausmaksu. Viestin linkki väittää vievänsä kuriiripalvelun sivulle.

Linkin takana kerrotaankin usein arvonnan voitosta tai mahdollisuudesta ostaa Iphone eurolla. Sen jälkeen sivusto pyytää luottokortin numeroa.

- Hälytyskellon pitäisi soida, että enhän minä ollut menossa arvontaan. Nämä ovat tyypillisesti tilausansoja, Tretjakov sanoo.

Tilausansa tarkoittaa sitä, että luottokortin numeron näpytellessään sitoutuu tilaamaan palvelun, joka maksaa muutamia kymppejä kuussa.

Parasta kirjautua pankin sovelluksella

Huijausviestit tunnistaa Tretjakovin mukaan helpoiten linkistä, joka ei ole pankin tai muun toimijan oikea osoite.

Hän ohjeistaa kirjautumaan pankin palveluun aina selaimen kirjanmerkin kautta tai mieluiten pankin omalla sovelluksella.

Jos on antanut luottokorttinsa numeron tai pankkitunnuksensa huijaussivustolle, tulee ottaa yhteyttä omaan pankkiin mahdollisimman nopeasti.

- Pankki pystyy estämään tehdyt tilisiirrotkin, jos on heti liikkeellä.

Tretjakov ohjeistaa myös tekemään rikosilmoituksen poliisille.

- Tämä ei ole ihan pieni ilmiö. Rikoshyöty on kymmeniä miljoonia euroja vuosittain.

Oletko saanut huijausviestejä? Voit keskustella aiheesta 29. heinäkuuta kello 23.00 asti.

vendredi 29 juillet 2022 00:30:00 Categories: YLE huijaus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.