Ilta Sanoma

Nyt kannattaa nauttia parhaimmillaan olevista kotimaisista vihanneksista, jotka ovat nyt myös usein edullisempia kuin muuna aikana.

Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Kesän kasvikset ja marjat ovat parhaimmillaan toki aina tuoreina, mutta jos satoa saa reilummin, niitä kannattaa ehdottomasti säilöä myös syksyyn.

Tuoreessa, Risto Mikkolan, Henry Lepistin, Mika Tuomosen ja Roni Lehden kirjassa Säilöntä (Readme) kerrotaan hyviä vinkkejä erilaisiin tapoihin säilöä kesän herkkuja. Kenties nyt ruoan kallistuessa entisaikojen säilömistapojen opettelu ei olisi ollenkaan huono idea.

Kirjassa on ohjeita erilaisiin säilöntätekniikoihin, kuten esimerkiksi fermentoimiseen, etikkaan, öljyyn, suolaan sekä alkoholiin säilömiseen.

Kirjassa on myös muun muassa herkullinen ohje kirsikkatomaattien säilömiseen. Ohjetta kannattaa kokeilla, jos vaikka omasta kasvihuoneesta tai parvekkeelta on onnistunut saamaan runsaan sadon, tai jos haluaa säilöä nyt talveen verrattuna edullisempia tomaatteja syksyn varalle.

Kirjan tekijät muistuttavat, että kaikessa säilönnässä puhtaus on ensimmäinen ja tärkein asia. Käytettävät lasipurkit tulee desinfioida esimerkiksi keittämällä niitä kiehuvassa vedessä viisi minuuttia. Purkit saa desinfioitua myös kuumentamalla niitä 125-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Kirsikkatomaattien ohje kuuluu lukuun, joka käsittelee öljysäilöntää.

- Öljysäilönnässä raaka-aine laitetaan astiaan ja kaadetaan öljy päälle - näin saadaan hapeton tila, joka on öljysäilönnän peruste, kirjassa kuvaillaan.

- Öljysäilöntä on erinomainen tapa saada pellon antimia talveksi säilöön. Samalla saadaan käyttöön kaksi hyvää raaka-ainetta, hyvänmakuinen öljy ja säilötty tuote jatkokäyttöön, kirjassa kuvaillaan myös.

Henry Lepist arvioi, että kuivatut ja öljyyn säilötyt tomaatit säilyvät avaamattomassa pakkauksessa jääkaapissa kuukausia. Tämän edellytys toki on se, että säilöntäastia on desinfioitu huolella.

Jos purkki avataan useiden kuukausien jälkeen, aistinvarainen tutkiminen kertoo kyllä, onko tuote vielä hyvä.

500 g kirsikkatomaatteja

20 g timjamia

5 dl rypsiöljyä

suolaa, mustapippuria

Leikkaa tomaatit pituussuunnassa puoliksi ja mauste ne suolalla ja pippurilla.

Laita tomaatinpuolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivaa ne joko kuivurissa tai 60-asteisessa uunissa yön yli uunin luukku hieman raollaan.

Laita tomaatit ja yrtit desinfioituun lasipurkkiin, kaada päälle rypsiöljy ja sulje purkki.

Anna marinoitua vähintään kuukauden ajan ennen säilykepakkauksen avaamista.

Säilytä jääkaapissa.

Ohje: Risto Mikkola, Henry Lepist, Mika Tuomonen, Roni Lehti: Säilöntä! Readme 2022

Jos kirsikkatomaatit haluaa käyttää heti tuoreeltaan, yksi toimiva vaihtoehto on käyttää niitä esimerkiksi mozzarellasalaatissa.

Ruokalan reseptiarkistosta löytyy Vappu Pimiän maukas resepti.

2 palloa puhvelimozzarellaa

1 rasia kirsikkatomaatteja

1 pieni valkosipulinkynsi

ruukku tuoretta basilikaa

hyppysellinen suolaa

mustapippuria

½ dl oliiviöljyä

4 rkl balsamicoviinietikkaa

Huuhtele tomaatit ja puolita ne. Silppua valkosipuli ja basilika pieneksi, sekoita silput tomaattien joukkoon.

Lisää suola, sokeri ja pippuri. Lisää öljy ja etikka. Anna tekeytyä hetki. Revi mozzarellapallot käsin kahtia.

Aseta lautaselle ja lisää viereen marinoituja tomaatteja. Valuta tomaattien marinadia myös juustojen päälle.

Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Ilta Sanoma
jeudi 28 juillet 2022 21:30:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.