Ilta Sanoma

Jokaisen olisi hyvä olla jo parikymppisestä lähtien tietoinen omasta verenpainetasostaan.

Kohonnut verenpaine ei koske ainoastaan ikääntyneitä, vaikka näin usein mielletään.

Todellisuudessa jokaisen tulisi olla jo parikymppisestä lähtien tietoinen omasta verenpainetasostaan, kertoi aiemmassa jutussamme sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi Terveystalosta.

-?Tämä asia koskee myös nuorempia ihmisiä, ja siksi näkisin, että kaikissa perheissä tai suvuissa pitäisi olla vähintään yksi verenpainemittari, jota voidaan kierrättää perhepiirissä esimerkiksi viiden päivän mittausten ajaksi, Suomi sanoi.

Lue lisää: Kenen pitää hankkia verenpainemittari kotiin? Erikoislääkäri oikaisee sitkeän väärinkäsityksen

Lääkäri antoi kotimittaukseen yleisohjeen, jonka mukaan hyvää verenpainetta tarvitsee mitata harvoin ja kohonnutta tiheämmin.

-?Hyviä lukemia voi tarkkailla kerran kuukaudessa. Jos lukemat ovat koholla, mittaus kannattaa tehdä kaksi kertaa päivässä esimerkiksi viiden päivän ajan, ja sitten mennä ylös kirjattujen lukujen kanssa lääkäriin.

Verenpainetta ei mitata silloin, jos maailma harmittaa, päätä särkee tai on pahoinvoiva olo.

Verenpainetta ei mitata silloin, jos maailma harmittaa, päätä särkee tai on pahoinvoiva olo. Kuva: Colourbox

Ei ole kovin tavallista, että verenpaine olisi jo kaksikymppisenä korkea - mutta asian suhteen tulee olla valppaana etenkin silloin, jos suvussa on kohonnutta verenpainetta.

-?Jos kaksi- tai kolmikymppisen verenpaine on hyvä, jatkuvaan mittaukseen ei ole tarvetta, ja asian voi toistaiseksi "unohtaa" vuosiksikin. Mikäli taas lukemat ovat useammalla mittauskerralla koholla, nuorenkin ihmisen pitää hakeutua lääkäriin, Suomi totesi.

Lue lisää: 2 miljoonalla suomalaisella on tämä terveysongelma, eikä se koske vain iäkkäitä - 8 yleistä seurausta korkeasta verenpaineesta

Kardiologi Tapio Aalto Mehiläisen sydäntutkimusyksiköstä on muistuttanut, että verenpaineen mittaus on sen verran herkkä toimenpide, että luotettavan tuloksen saamiseksi on tärkeää noudattaa tarkkaan mittaukseen annettuja ohjeita.

Hän on huomannut, että yksi asia menee kotimittauksissa usein pieleen: moni mittaa verenpaineen juuri silloin, kun ei pitäisi.

- Törmään toistuvasti verenpaineen hoidossa siihen, että ihmiset rupeavat mittaamaan verenpainetta silloin, kun he kokevat erilaisia oireita ja tuntevat itsensä jollakin tavalla huonovointisiksi.

Aalto totesi, että ilman mittariakin tietää melko varmaksi, että huonovointisuuskohtauksen aikana verenpaine on koholla - johtuen siitä, että on huono olo.

Mittauksessa on kuitenkin tarkoitus mitata niin sanottua lepoverenpainetta. Tämä tarkoittaa, että mittaus tehdään rauhallisessa mielentilassa, kun ollaan istuttu aloillaan.

- Verenpainetta ei mitata silloin, jos maailma harmittaa, päätä särkee tai on pahoinvoiva olo, koska silloin verenpainekin vaihtelee, Joni Suomi tiivisti.

Lue lisää: 12 valintaa, jotka joka päivä vaikuttavat verenpaineeseen - tarkista, kuinka hyvin nämä toteutuvat omassa ruokavaliossasi

? Voit tehdä mittauksen kummasta kädestä tahansa. Pääsääntöisesti oikeakätiset mittaavat vasemmasta kädestä, ja vasenkätiset oikeasta.

? Huolehdi, että teet mittauksen ympäristössä, joka on meluton, kiireetön ja lämmin.

? Vältä puoli tuntia ennen mittausta raskasta fyysistä rasitusta, tupakointia, kofeiinipitoisia juomia ja raskasta ateriointia.

? Laita mansetti olkavartesi ympärille ja istu rauhassa 5 minuuttia.

? Mittaa verenpaine ja toista mittaus 1-2 minuutin kuluttua.

? Älä puhu tai liiku mittauksen aikana äläkä seuraa mittarin lukemia.

? Merkitse mittauslukemat ylös verenpainekorttiin.

? Ota mittaustulokset mukaan, kun menet lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.

Lähde: Terveyskylä

Lue lisää: Uuden tutkimuksen mukaan verenpainelääke tehoaa parhaiten tiettyyn aikaan - tätä mieltä kellonajasta on kokenut kardiologi

Fakta

Ihanteellinen verenpaine alle 120/80 mmHg

Normaali verenpaine 120-129/80-84 mmHg

Tyydyttävä verenpaine 130-139/85-89 mmHg

Kohonnut verenpaine 140/90 mmHg tai enemmän

Juttu on julkaistu aiemmin Ilta-Sanomissa 9/2021.

Ilta Sanoma
jeudi 28 juillet 2022 11:00:00 Categories: Ilta Sanoma Terveys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.