Ilmoitukset epäkohdista tulevat usein kesätyöntekijöiden vanhemmilta, kertoo ylitarkastaja Jan Mikkonen. " /> Ilmoitukset epäkohdista tulevat usein kesätyöntekijöiden vanhemmilta, kertoo ylitarkastaja Jan Mikkonen. " />

YLE


Mistä palkka muodostuu? Miten tauotetaan? Millä tavalla ruokatauko järjestyy?

Nämä ovat työelämän perusasioita, jotka eivät kuitenkaan aina järjesty oikeaoppisesti jokaisella työpaikalla. Jäätelökioskit ja muut palvelualan työpaikat työllistävät monia nuoria, jotka eivät välttämättä uskalla puuttua mahdollisiin epäkohtiin.

Siksi aluehallintovirasto saa yhteydenottoja tyypillisesti kesätyöntekijöiden vanhemmilta, kertoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jan Mikkonen.

Työvuoroihin liittyvät epäkohdat ovat yhteydenotoissa nousseet Mikkosen mukaan esille.

- Voi olla, että työvuoroluetteloja ei ole laadittu ollenkaan tai sitten niitä muutetaan työnantajan päätöksellä yksipuolisesti, jos esimerkiksi sattuu tulemaan sadepäivä.

Yhteydenotoissa saatetaan pyytää tarkastuskäyntejä työpaikoille, mutta aluehallintovirasto tekee niitä muutenkin - ilmoittamatta asiasta ennakkoon.

Tarkastuskäynnillä tehdään havaintoja ja haastatellaan työntekijöitä.

- Onko annettu kirjallinen työsopimus, onko työvuorot laadittu, onko perehdytys järjestetty, mihin ottaa yhteyttä esimerkiksi terveyteen liittyvissä asioissa, ylitarkastaja listaa.

Jos puututtavaa löytyy, tarkastaja on yhteydessä työnantajaan.

Avin ylitarkastaja Jan Mikkonen sininen kauluspaita yllään katsoo kameraan taustallaan kesäinen puistomaisema.
Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jan Mikkonen sanoo, että yrittäjät suhtautuvat huomautuksiin pääsääntöisesti erittäin hyvin.Arttu Kuivanen / Yle

Kuumuus on riskitekijä

Myös helteen vaikutukset näkyvät viranomaiselle tehtävissä ilmoituksissa, kun työpaikan lämpötilat nousevat kohtuuttoman korkeiksi.

- Korkea lämpötila on turvallisuus- ja työsuojelumielessä todettu riskitekijä, joka voi pahimmillaan aiheuttaa nestehukkaa tai lämpöhalvausta, ylitarkastaja Jan Mikkonen sanoo.

Kun lämpötila nousee yli 28 asteeseen, työntekijän on saatava pitää tunnissa yksi 10 minuutin tauko.

-Näissä tilanteissa kannattaa olla työnantajaan yhteydessä siitä, kuinka asia käytännössä hoidetaan, Mikkonen sanoo.

Jos kiertävää tauottajaa ei ole, kioskin voi laittaa esimerkiksi väliaikaisesti kiinni.

Työnantajan pitää tuntea vastuunsa kesätyöntekijästä. Pitkään tarkastustoiminnassa mukana ollut Mikkonen sanoo, että tilanne on kehittynyt vuosien aikana.

- Enää ei tarvitse kinata siitä, pitääkö kuumassa säässä olla raikasta vettä tai jakkara, jolla voi jalkojaan lepuuttaa, ylitarkastaja sanoo.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 27. heinäkuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Kesätyöntekijöillä teetetään laittomasti "koevuoroja", joista ei makseta palkkaa - nämä ongelmat nousevat esiin Kesäduunari-infossa

Pomon huutamista ei tarvitse hyväksyä eikä tauotta tarvitse tehdä töitä - tarkistimme neljä työelämän ongelmatilannetta lain näkökulmasta

mardi 26 juillet 2022 15:38:44 Categories: YLE työelämä

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.