Ilta Sanoma

Yleisurheilun 18. MM-kisojen loppusaldo viittaa siihen, että Eurooppa suuntaa kesäolympiakisojen ykköslajissa kohti norsujen hautausmaata, kirjoittaa Pekka Holopainen Eugenesta.

Amerikkalaissyntyinen Armand Duplantis päätti edustaa urallaan Eurooppaa eli Ruotsia. Se oli esimerkiksi kenialaistähti Faith Kipyegonin kantapäitä katselevalle, lajimahtiaan menettävälle Euroopalle erinomainen uutinen.

Amerikkalaissyntyinen Armand Duplantis päätti edustaa urallaan Eurooppaa eli Ruotsia. Se oli esimerkiksi kenialaistähti Faith Kipyegonin kantapäitä katselevalle, lajimahtiaan menettävälle Euroopalle erinomainen uutinen. Kuva: Kyodonews / ZUMA / MVPhotos, AFP / Lehtikuva, ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Yleisurheilun ensimmäisistä MM-kisoista Helsingissä on jo 39 vuotta, ja vilkaisu tapahtuman mitalitaulukkoon tarjoaa nostalgiatripin. Viiden kärjestä löytyy neljä joukostamme nimillään poistunutta valtiota: Neuvostoliitto, DDR, Länsi-Saksa ja Tshekkoslovakia.

Tämän jälkeenkin on valtioita kadonnut, uusia tullut tilalle ja joitakin pantu tunnetusti myös MM-kisapannaan. Mutta yhtä kaikki: kun tutkii kaikkien 17 MM-tapahtuman mitalitaulukoiden kymmenen kärjen ajalta 1983-2019, Euroopan maat veivät näistä sijoituksista vähän alle 51 prosenttia.

Enimmillään eurooppalaisia maita on ollut jaettujen sijoitusten takia kärkikymmenikössä täydet kymmenen, alimmillaan kolme, kuten vaikka Helsingin viimeisissä MM-kisoissa 2005.

Vielä Dohassa 2019 lukema oli neljä.

Kisaosavaltio Oregonia järisytti vajaa 30 vuotta sitten kaksi rajuhkoa maanjäristystä, mutta Hayward Fieldin MM-stadionillakin laitettiin 15.-24. heinäkuuta 2022 kesäolympiakisojen ykkösurheilumuodon mannerlaatat liikkeelle.

Kun viimeiset lajit eli 4x400 metrin viestit oli iltakahdeksalta paikallista aikaa sunnuntaina saatu valmiiksi, mitalitaulukon kymppikärkeen mahtui yksi ainoa Euroopan maa eli 8:nneksi sijoittunut Puola.

Lue lisää: Tällainen on maailman nopeimman miehen raju tarina - yksi hetki mullisti Fred Kerleyn, 27, elämän: "Hän päätti adoptoida meidät kaikki"

Ei Ranskaa. Ei Italiaa. Ei Britanniaa. Eikä ennen kaikkea kolmen viikon päästä EM-kisoja Münchenissä isännöivää Saksaa. Mutta sentään ja onneksi äitinsä synnyinmaan Ruotsin omaksi edustusmaakseen valinnut sirkuksen korskuva ykkösori Armand Duplantis. Valinnan syy oli puhtaasti taloudellinen; Euroopassa supertähti lajin suuren suhteellisen merkityksen takia, USA:ssa Track Town Eugenen ulkopuolella perusheppu.

Yleisurheilussa aina vaarallinen Peru sijoittui ylemmäs kuin yksikään vanhan mantereen maa.

Tilanne on jatkuessaan potentiaalinen katastrofi, sillä yleisurheilun taloudellinen peruskivi ja massojen mielenkiinto lepää edelleen hyvin vankasti eurooppalaisessa maaperässä. Sitä ei varsinkaan löydy tyhjiltä aasialaisilta jättistadioneilta, joihin MM-kisoja annetaan jonkinlaisen ihmeen toivossa. Mutta ei se käärme vain pyssyyn suostu menemään.

Lue lisää: Kommentti: Lassi Etelätalo on todellinen erikoisseppä - nämä faktat suorastaan hämmentävät keihäänheittäjässä

Toisaalta: kun kerran yleisurheilu ihan syystäkin pitää itseään maailman globaaleimpana urheiluna, millä oikeudella Eurooppa edes katsoo, että sille kuuluisi annettavan yhtään mitään?

Hätäisimmät ovat arvelleet, että moni eurooppalaiskanuuna vasta puhdistaa tykinputkiaan ja ampuu tulivoimaisimman keskityksensä Münchenin EM-kisoissa.

Saksan maineikas suorasanainen keihään lajivalmentaja Boris Obergföll ilmaisi aiemmin viikolla Urheilulehden haastattelussa pitävänsä tällaista, kovinta mahdollista kilpailutilannetta kaihtavaa ajattelua suorastaan luuserimentaliteettina, johon hänen mukaansa ainakaan Saksan liitto ei ole ainuttakaan urheilijaansa kannustanut.

Mutta kun esimerkiksi Suomi on nyt 2000-luvun 11 MM-kisoista lähtenyt tyhjin käsin peräti kuudesti, se kyllä helposti kannustaa "EM-kisat ovat meidän olympia- ja MM-kisamme"?-ajatteluun.

Media on ollut, allekirjoittanut myös, juonessa mukana ja ynnäillyt tulosliuskoilta, monesko se ja tämä suomalainen oli eurooppalaisessa vertailussa. Eugenen karuista tuloksista päätellen harrastus ei Euroopassa nauti suomalaista patenttisuojaa.

Tuolloin IAAF-nimisen Kansainvälisen yleisurheiluliiton italialainen, 1999 kuollut puheenjohtaja Primo Nebiolo oli kaikenlaisen likaisen pelin ja korruption monumentti, mutta yhdellä tavalla yleisurheilun maailmanlaajuisuuden nimiin vannonut Nebiolo oli sanansa veroinen mies.

Hänen käynnistämänsä kehitysohjelmat varsinkin kenttälajien ilosanoman levittämiseksi kaikkialle ovat kantaneet hedelmää.

Lue lisää: Kommentti: MM-kisat hämmentävät - maailman parhaita urheilijoita ei ole koskaan tuotu näin lähelle faneja

Samaan aikaan USA:n yliopistojärjestelmä on edelleen koulinut kymmenien maiden nuorista huippu-urheilijoita. Vaikkapa keihäänheittäjä Anderson Petersistä.

Eurooppa jäi isossa kuvassa juoksuradalla ja -kadulla USA:n, Karibian ja Afrikan jalkoihin jo kauan sitten. Koko maailma on pääsemässä myös modernin teknologian ansiosta kaikkien yleisurheilulajien huipputekemiseen, -valmennustietoon ja -oloihin käsiksi.

Tältä se sitten vanhenevan ja lapsiaan heikosti liikuttavan Euroopan kannalta tällaisessa inhimillisiä rajoja hakevassa urheilumuodossa näyttää.

Eugenessa jo toisen MM-kultansa keihästäneen Anderson Petersin ylle ripoteltiin tuhkaa, kun Orimattilassa lensi 22. kesäkuuta alle 72 metriä. Totuus oli, että Peters oli juuri käynyt lahtelaisen fysioterapeutin Mika Ulaskan kovassa manipulaatiokäsittelyssä, joka toistettiin ennen Tukholman Timanttiliigaa. Tulos 90,31 lopetti sitten tuhkanripottelut.

Ilta Sanoma
lundi 25 juillet 2022 23:54:00 Categories: Ilta Sanoma Yleisurheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.