10-vuotiaasta lähtien pienoismalleja harrastanut Kaj Lindeman on erikoistunut toisen maailmansodan aikaisiin ajoneuvoihin. Lajin "olympialaisissa" /> 10-vuotiaasta lähtien pienoismalleja harrastanut Kaj Lindeman on erikoistunut toisen maailmansodan aikaisiin ajoneuvoihin. Lajin "olympialaisissa" />

YLE


Porilainen Kaj Lindeman on erikoistunut rakentamaan erityisesti vanhojen kuorma-autojen pienoismalleja. Niiden muoto miellyttää miestä.

- Lukuisia mallikuvia sekä aitoja, sodanaikaisia tilanteita löytyy internetistä, joiden perusteella voin alkaa suunnitella ja ideoida omaa taideteosta, Lindeman kertoo.

Pimeä vuodenaika ja rakentaminen alkaa

Talvella Kaj Lindeman siirtyy omakotitalonsa pienoismallien rakentamiselle pyhitettyyn huoneeseen.

Harrastus vaatii keskittymistä ja paneutumista sodan aikaisten tapahtumien kuvalliseen antiin. Lindemanin verstaalta valmistuu kaksi tai kolme pienoismallia vuodessa.

Puusta, muovista ja metallista itse osia muokkaamalla Lindeman saa pienoismallin näyttämään omanlaiseltaan.

- Käytän valmiiden rakennussarjojen osista vain kolmanneksen, Lindeman kertoo.

Suuri apu osien valmistukseen löytyy nykyään 3D-tulostimesta. Maalaamiseen tarkoitetut siveltimet, käsiruiskut, maalipurkit sekä monet muut lajiin soveltuvat työkalut ja kemikaalit täyttävät huoneen.

- Mukavampaa tämä on kuin lumen luonti.

Sotasaalis lavalla ja menestystäkin tuli

Hollannin maailmannäyttelyssä saatu hopeasija tuli Lindemanille täytenä yllätyksenä, vaikka miehen palkintokaappi pursuaa pienoismallikisojen tunnustuksia.

Tänä vuonna Lindeman osallistui kilpailuun kolmen mallin kokonaisuudella, jossa muun muassa yhdessä kuorma-autossa oli runko katkennut liian suuren kivikuorman vuoksi. Toisen mallin esikuva on aikoinaan toiminut Hangon rintamalla lastinaan M-29 -mallin kenttäkeittiö.

Kolmas palkitusta kokonaisuudesta oli kuorma-auto perävaunulla ja kyydissä sotasaaliina Neuvostoliitosta saatu lentokone.

Pienoismalli.
World Model Expo 2022:n hopeasija ja palkittu kokonaisuus.Rami Koivula / Yle
Pienoismalli.
Toisen maailmansodan aikainen "soppatykki" ja tietysti miniatyyriset polttopuut mukana.Rami Koivula / Yle
Pienoismalli.
Tässä pienoismallissa kuorma-auton lava on valmistettu puusta, lentokoneen siipi paperista ja osa lentokoneesta on metallia.Rami Koivula / Yle

Porilaistaiturilla pienoismallien rakentamiseen kuluu kuukausia

Jokainen työ on yksilöllinen ja Lindemanin signeerauksen tunnistaa esimerkiksi siitä, että jokaisen ajoneuvon etupyörät ovat aina käännettynä ja kuljettajan ovi on auki.

Myös ohjaamossa on usein jotain, mitä kannattaa kurkistaa. Vuosikymmenten tuoma kokemus ei kuitenkaan estä hermostumista millintarkkaan työhön.

- Menee minullakin toisinaan hermot, kun mattomörkö syö jonkun osan, Lindeman naurahtaa.

Pienoismalli.
Tämäkin ohjaamo sisältää Lindemanin töille tyypillisen yllätyksen. Rami Koivula / Yle

Voit keskustella aiheesta 24.7. kello 23 saakka.

Lue myös:

Jukka Kytömäki rakensi pihalleen jotain, mitä ei löydy mistään muualta - tuhansista kiloista betonia syntyi tunnettujen rakennusten pienoismallit

Sotahistoria innoittaa rakentelijoita yhä eniten, aivan kuten puoli vuosisataa sitten

Haudankaivaja Marko Ruuskanen tekee linnunpöntöistä taidetta ja koristelee kottikärryjä - "Aamuyöstä tunnen olevani yksin maailmassa, ja työt sujuvat paremmin"

samedi 23 juillet 2022 15:09:10 Categories: YLE pienoismallit

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.