Käsityönä rakennettavat urut tulevat olemaan kooltaan maailman suurimpien konserttisaliurkujen joukossa. Musiikkitalon urkuja pääsee kuulemaan av" /> Käsityönä rakennettavat urut tulevat olemaan kooltaan maailman suurimpien konserttisaliurkujen joukossa. Musiikkitalon urkuja pääsee kuulemaan av" />

YLE


Musiikkitalon konserttisalia peittää parhaillaan suojamuovit ja vanerilevyt. Äänimaailma ei hivele kuuloaistia, sillä sinfonian muodostaa nyt sirkkelisahan äänet.

Meneillään on suuri rakennusprojekti. Musiikkitalosta on purettu pois kaikki kaiuttimet, mikrofonit ja valaisimet, sillä rakennustöistä vapautuva puupöly voi olla konserttisalin herkän tekniikan kannalta vahingollista.

Salin katonrajaan rakennetaan parhaillaan urkuja, jotka lukeutuvat maailman suurimpien nykyaikaisten konserttisaliurkujen joukkoon. 40 000 kiloa painavat urut tulevat ulottumaan Musiikkitalossa neljän kerroksen korkeudelle, eli kooltaan ne vastaavat reilun kokoista omakotitaloa.

- Se on vaatinut paljon rakenteiden vahvistamista ja insinöörityötä, että konserttisali kerää painon, urkuhankkeen projektipäällikkö ja Musiikkitalon säätiön asiamies Kaisa Näreranta sanoo.

Urkuja rakennetaan nyt toista kesää, mutta edeltävät kolme kesää on jo tehty valmistelevia rakennustöitä.

Tänä kesänä vuorossa on ollut pillien ja urkujen kotelon rakentaminen.

- Nyt on alkamassa äänitysvaihe, eli urkujen sointi rakennetaan tähän saliin, sillä ne täytyy saada soimaan tässä tilassa yhtenäisesti. Sitä lähtee tekemään äänittäjäporukka, Näreranta kertoo.

Kaisa Näreranta. Projektipäällikkö, Musiikkitalon urkuhanke.
Urkuhankkeen projektipäällikkö ja Musiikkitalosäätiön asiamies Kaisa Näreranta iloitsee Musiikkitaloon rakentuvista uruista.Matti Myller / Yle

Musiikkitalon urkuja voi soittaa kännykkäsovelluksella

124-äänikertaiset urut ovat paitsi valtavat myös sopivat mahdollisimman monenlaisen musiikin esittämiseen ja säveltämiseen. Äänikerta tarkoittaa pillien sarjaa, ja niiden yhteenlaskettu määrä on yksi tapa mitata urkujen kokoa.

Urkuihin tulee noin 10 000 pilliä, jotka on valmistettu käsityönä Itävallassa.

Närerannan mukaan uruista kansainvälisesti erikoiset ja kiinnostavat tekee soittimen uuden musiikin ominaisuudet.

- Neljä urkujen äänikertaa tulevat olemaan mikrotonaalisia äänikertoja. Eli jos normaalisti oktaavissa on tietty määrä säveliä, niin mikrotonaalisissa äänikerroissa on mukana myös puolikkaat sävelet, Näreranta kertoo.

Tällaista ominaisuutta ei kovin monista uruista löydy. Euroopassa sellaiset on esimerkiksi Saksan Kasselissa St. Martinin kirkossa.

Musiikkitalon uusilla uruilla on siis mahdollista säveltää ja esittää sellaista musiikkia, mihin ihan tavalliset urut eivät pysty. Uudet urut pyritään näkemään tulevaisuuden soittimena, eivätkä ne siten ole sidottu mihinkään tiettyyn aikakauteen, tyylisuuntaan tai genreen.

Alois Schwingshandl urkujen ääressä.
Tänä kesänä urkujen rakentamisessa on ollut vuorossa äänitysvaihe, jossa urkujen sointi muovataan Musiikkitalon konserttisaliin istuvaksi. Tässä työtä tehdään urkujen soittopöydän kautta.Matti Myller / Yle

Soitin on Närerannan mukaan täysin manuaalinen ja se tehdään käsityönä. Erityiset uruista tekee myös se, että niitä pystytään etäohjaamaan ja soittamaan jopa kännykkäsovelluksen kautta.

- Vähän sama kuin autojen korjauksessa tänä päivänä, isketään tietokone kiinni ja selvitetään missä vika. Täällä äänitysporukka testaa urkuja parhaillaan liikuteltavalla soittopöydällä, mutta yhtä lailla he pystyisivät ottamaan kännykän esiin ja testaamaan siitä, Näreranta kuvailee.

Uusia urkuja voi soittaa soittopöydältä Musiikkitalon lavalta esimerkiksi silloin, kun urut ovat osana orkesteria. Urkuri voi kiivetä soittamaan myös kiinteän soittopöydän äärelle, joka on kiinni katonrajaan rakentuvissa uruissa.

Urkuja pääsee kuulemaan tammikuussa 2024

Rahaa urkuhankkeeseen kuluu yhteensä 4,4 miljoonaa euroa. Suurin osa summasta käytetään itse instrumenttiin.

- Kaikki alkoi vuonna 2017, kun säveltäjä Kaija Saariaho lahjoitti miljoonan urkujen rakentamista varten. Miljoona ei tällaiseen urkuprojektiin riitä, joten Kaija edellytti, että muita lahjoittajatahoja saadaan mukaan. Onneksi niitä sitten saatiin.

Rahoittajiksi lähti muun muassa Yle, Helsingin kaupunki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisäksi rahoitukseen osallistui eri säätiöt, ja myös kansalaisilta saatiin lahjoituksia projektia varten.

Urkuja varten järjestettiin suunnittelukilpailu, johon kutsuttiin kahdeksan rakennuttajaa ympäri maailmaa. Heistä neljä pystyi toteuttamaan sellaiset urut, joita Musiikkitaloon haviteltiin.

Itävaltalainen Riger Orgelbau sai urkurakentajista korkeimmat pisteet.

Musiikkitalon urkutyömaa.
Musiikkitalon urkuihin tulee puupillit. Konserttisali on suojattu muoveilla ja vanerilevyillä urkujen rakennustöitä varten.Matti Myller / Yle

Jos projektin tekisi yhtäjaksoisesti, riittäisi urkujen rakentamiseen seitsemän kuukautta. Konserttisali on kuitenkin talon päätoimijoiden käytössä vuosittain elokuusta toukokuuhun, eli kesät ovat ainoita aikoja rakentaa.

Koronapandemian takia rakennustyöt jouduttiin pysäyttämään kesällä 2020.

- Tämä instrumentti tulee olemaan täällä ainakin 200 vuotta, joten jos odotamme yhden lisävuoden, niin se on ihan kohtuullista, Näreranta sanoo.

Ensi kesänä on luvassa urkujen viimeistelyä. Syksyllä 2023 niitä testataan ja varmistetaan, että kaikki toimii. Avajaisia vietetään 1. tammikuuta 2024.

Kysyttäessä, mitä uusista uruista täytyy erityisesti tietää, Näreranta vastaa ytimekkäästi.

- Tärkeintähän on tulla kuuntelemaan niitä.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 24. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Maailman hitaimmassa musiikkiesityksessä vaihtui viimein taas sävel - kuuntele videolta, mitä saksalaiskirkossa soi seuraavat kaksi vuotta

Heikki Autio on uransa huipulla, kun saa kunnostaa vihkikirkkonsa urut - jättiurakassa syynätään tuhannet pillit ja palkeet

Kansainvälinen urkufestivaali Helsingissä - teemana hoitava musiikki

samedi 23 juillet 2022 14:35:00 Categories: YLE urut

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.