Ilta Sanoma

Kysyimme heinäkuisena hellepäivänä auringonpalvojilta, kuinka kovalla silmällä he vahtivat suojakertoimiaan.

Suomen kesä on lyhyt, mutta auringon UV-säteet kantavat yhtä lailla sen aikana ruskettamaan ja polttamaan suomalaisten nahkaa.

Pohjoismaat kipuavat valitettavan korkealle tilastossa, jossa vertaillaan melanooman ilmaantuvuutta. World Cancer Research Fund Internationalin tuoreimmassa, vuoden 2020 tilastossa Suomi oli sijalla kymmenen.

Pohjolasta tätä korkeammalle sijoittuivat Ruotsi sijalle kuusi, Norja sijalle viisi ja Tanska sijalle kolme. Tilastossa Tanskan edelle kipusi vielä Uusi-Seelanti, ja kyseenalaisella kärkisijalla on Australia.

Laura Väänänen kertoi käyttävänsä 50:n suojakertoimella varustettua aurinkorasvaa.

Laura Väänänen kertoi käyttävänsä 50:n suojakertoimella varustettua aurinkorasvaa. Kuva: Janne Aaltonen

Päätimme heinäkuisena hellepäivänä kysyä auringonpalvojilta, kuinka kovalla silmällä he vahtivat suojakertoimiaan. Eiran rannalle moni olikin saapunut tarkoituksenaan ruskistaa hipiää keskipäivän auringossa.

Laura Väänänen oli saapunut kodin lähirannalle lastensa kanssa. Kolmikko totesi, että merivesi oli liian kylmää uitavaksi, joten he tyytyvät nauttimaan kauniista säästä.

Suojakertoimet sitä varten olivat kohdillaan.

- Sekä lapsille että itselläni käytän 50 suojakerrointa. En ole tarkalleen perillä siitä, mikä se sopiva lukema on. Sitä ajattelee, että mitä suurempi luku, niin sitä turvallisempi se on, Väänänen kertoo.

Aurinkorasvan lisäksi lapsien ihoa suojataan Väänäsen mukaan hatuilla ja vaatteilla.

Asla Ryynänen on ihotauteihin erikoistunut lääkäri.

Asla Ryynänen on ihotauteihin erikoistunut lääkäri. Kuva: Janne Aaltonen

Eiran rannassa aurinkoa palvoi myös dermatologian ammattilainen. Ihotauteihin erikoistunut lääkäri Asla Ryynänen nautti kauniista vapaapäivästä loikoillen rantaraitin kiveyksellä ja hattu kasvojen suojana.

Iho on vuorattu 50 suojakertoimella. Sitä höttöisempää suojaa ei kannata suosia, Ryynänen tietää. Rasvapurkkia tarjotaan myös Ilta-Sanomien kuvaajalle, joka tunnustaa suojautuneensa uv-säteiltä huonosti.

Kesällä Ryynänen on huomannut lähes päivittäin, että joku kävelee vastaan palaneena.

- Kyllä sen [suojakertoimen] kannattaa olla aina mahdollisimman korkea ja ainakin se 50. Yleensä kun tulee ikää, niin ihminen tajuaa suojautua paremmin.

Ryynäsen ammatillinen havainto on, että moni havahtuu liian myöhään hoitamaan ihonsa terveyttä. Etenkin kasvoja tajutaan suojata huonosti.

Samalla hän toteaa, että onneksi tietoisuus uv-säteiden vaaroista tuntuu kuitenkin viime vuosina kasvaneen.

Tuuli Kotilainen ja Miu Naatreechon myöntävät, että heidän lähipiirissään ei ehkä käytetä riittävästi aurinkovoidetta.

Tuuli Kotilainen ja Miu Naatreechon myöntävät, että heidän lähipiirissään ei ehkä käytetä riittävästi aurinkovoidetta. Kuva: Janne Aaltonen

Noin parinkymmenen metrin päässä Miu Natreechon ja Tuuli Kotilainen paistattelevat bikineissä säteiden armoilla. Käsilaukusta pilkistää 200 millilitran Nivean -suihkeputeli.

Kotilainen kertoo, että hän suojaa erityisesti tatuointinsa auringon tuhovoimalta. Hän rasvaa kasvonsa vielä apteekista ostetulla rasvalla, joka on tarkoitettu sen alueen iholle.

Suojakertoimen lukema naisilla on tavallisesti 30.

- On tää mulle tärkeää, ettei pala ja saa ihosyöpää.

Kotilaisen mukaan joskus rasvan levittäminen unohtuu myös omalta kohdalta tai rasvaa käyttää liian myöhään. Naisista tuntuu, että heidän lähipiirissään ei käytetä riittävissä määrin aurinkorasvaa.

Aarne Kujala myönsi, että pyörälenkille ei tullut laitettua aurinkorasvaa.

Aarne Kujala myönsi, että pyörälenkille ei tullut laitettua aurinkorasvaa. Kuva: Janne Aaltonen

Aarne Kujala kertoo käyttäneensä suojakertoimen 50 rasvaa säännöllisesti alkukesästä. Hän myöntää, että tänään hän ei suojautunut uv-säteiltä pyörälenkille lähtiessä.

Ruskettuminen tuntuu hänestä hyvältä.

- Ajattelen, että ihotyyppini saa helposti pigmenttiä ja kesän myötä tulee tällaista kestoväriä. Todettakoon, että päivän sisälläkin tulee minipalamisia, niin kyllä sitä [rasvaa] pitäisi laittaa enemmän.

Erika Raiskinen ja Laura Mutka paistattelivat päivää kallioilla.

Erika Raiskinen ja Laura Mutka paistattelivat päivää kallioilla. Kuva: Janne Aaltonen

Erika Raiskinen ja Laura Mutka sekä Raul-koira nauttivat merenpinnasta heijastuvasta auringonsäteilystä kallion kiveyksillä.

Raiskinen ja Mutka tietävät, että rasva tulee levittää jo ennen ulos lähtöä ja sitä tulisi lisätä esimerkiksi uimisen jälkeen.

Todellisuudessa virallisten ohjeiden noudattaminen toisinaan unohtuu.

- Tiedostan vaarat, mutta jotenkin sitä tuntee olevansa niiden ulottumattomussa, Mutka pohtii.

- Sitähän suositellaan, että [aurinkorasvaa] käyttäisi pilviselläkin säällä. En usko että ihmiset noudattaa niitä suosituksia. Itse olen sellainen, että en laita rasvaa esimerkiksi töihin mennessä, Raiskinen kertoo.

Avoimeksi kysymykseksi jää leijumaan, mikä olikaan sopiva suojakerroin: 30 vai 50?

Ilta Sanoma
samedi 23 juillet 2022 01:04:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.