Ilta Sanoma

Valmius mursun siirtämiseen oli jo perjantaina, mutta se ehti palata mereen ennen kuin Korkeasaaresta ehdittiin Haminaan.

Mursun pelastusoperaatiossa mukana olleet ovat joutuneet mursun kuoleman jälkeen kovan kritiikin kohteeksi. Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat moittineet muun muassa sitä, miksi mursua ei yritetty siirtää heti, kun siitä saatiin ensimmäiset havainnot ja miksi eläintä ei ruokittu ennen siirtoa.

Mursu kuoli matkalla kohti Korkeasaaren villieläinsairaalaa. Ruokaviraston tekemän ruumiinavauksen mukaan eläimen pääasiallinen kuolinsyy oli nälkiintyminen.

Mursun kuoleman jälkeen on ihmetelty, miksi sen tutkimista ja siirtämistä ei yritetty aiemmin. Eläinsuojeluviranomaiset seurasivat mursun liikkeitä perjantaina ja viikonlopun aikana, mutta sitä päästiin tutkimaan vasta, kun se rantautui tiistaina Kotkaan.

Haminan kunnan kunnaneläinlääkäri Tiina Lindholm kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään, että mursun siirtämistä tai lopettamista olisi yritetty jo perjantaina, mutta eläin ehti palata mereen ennen kuin Korkeasaaren eläinlääkärit ehtivät paikalle.

Korkeasaaren eläinlääkäreiden ohjeesta mursulle yritettiin syöttää kaloja, joihin oli ruiskutettu rauhoittavaa ainetta. Jo perjantaina kuitenkin varoiteltiin, että pienikin annos rauhoittavia voisi olla kohtalokas.

Kalat eivät mursulle kelvanneet.

- Koska kyseessä on jääkarhujakin tappava villieläin, ei lähempi tutkiminen hereillä ollut mahdollista, Tiina Lindholm kirjoittaa.

Mursu ilmestyi kotkalaisen miehen takapihalle tiistaiaamuna. Asiantuntijat arvioivat, että se oli tuolloin nälkiintynyt.

Mursu ilmestyi kotkalaisen miehen takapihalle tiistaiaamuna. Asiantuntijat arvioivat, että se oli tuolloin nälkiintynyt. Kuva: Juha Metso

Oman näkemyksensä siirrosta kertoi keskiviikkona mursuoperaatiossa mukana ollut meribiologi Maiju Lanki. Hän kirjoittaa Facebookissaan julkisessa päivityksessään, että edes ulkomailta ei ole kovin paljon kokemusta aikuisen mursun siirtämisestä.

Pelkästään mursun nukuttaminen on riski, ja eläin nukutettiin tiistaina pienissä annoksissa, koska tarvittavan nukutusaineen määrä oli vaikea arvioida.

Aiemmin nukuttaminen ei ollut mahdollista, koska mursu oli rannassa.

- Rannalla nukutusnuolen osuessa se pakenee nopeasti luonnolliseen elementtiinsä veteen, ja mitä sitten tehtäisiin?

Vaikeuteen saada mursu kiinni on ottanut kantaa myös muun muassa Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Niina Trontti.

- Tämän kokoisen eläimen kiinni ottaminen on hyvin vaikeaa, etenkin vedessä, jossa se liikkuu ketterästi ja voi sukeltaa hyvinkin syvälle, Trontti sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Oliko virhe yrittää pelastaa mursua? Ulko­maiset asian­tuntijat arvioivat

Merinisäkkään nukuttamisessa on runsaasti riskejä. Meribiologi Maiju Lanki kertoo Facebookissa, että maailmalta ei löydy kovin paljon esimerkkejä aikuisen mursun siirtämisestä elävänä. Suomessa viranomaiset kysyivät jatkuvasti ohjeita kansainvälisiltä kollegoiltaan, mutta varmaa vastausta ei saatu.

Kritiikkiä on herättänyt myös, miksi mursua ei ruokittu ennen siirtämistä. Lanki kirjoittaa, että on harvinaista, että villieläin syö ihmisten edessä.

- Miten he kuvittelevat, että mursua ruokitaan, jollei se halua stressaantuneena itse syödä.

Mursu kalastajan rysässä Kotkassa sunnuntaina.

Mursu kalastajan rysässä Kotkassa sunnuntaina. Kuva: Lehtikuva

Mursun kunto herätti asiantuntijoissa huolta jo perjantaina, mutta asiantuntijoiden arvioiden mukaan se käyttäytyi normaalisti. Mursun lopettamiseen oli valmius, mutta sen voinnin arvioitiin olevan sen verran hyvä, että siihen ei päädytty. Sunnuntaina huoli heräsi uudestaan, kun mursu ajautui kalastajan rysään.

Maanantaina mursusta ei tehty havaintoja. Vasta tiistaina mursun vointi herätti viranomaisissa tosissaan huolta, kun se rantautui kotkalaisen omakotitalon pihaan. Siirrossa mukana olleet pitävät mahdollisena, että rysään ajautuminen oli liikaa nälkäiselle ja iäkkäälle mursulle.

- Tiistaina luut törröttivät paljon selvemmin ja mursu oli selvästi laihan näköinen. Norjalaisasiantuntija arvioi mursun iäksi 25 vuotta niiden eliniän ollessa 20-30 vuotta, joten vanhuus saattoi sitä jo painaa, Tiina Lindholm kirjoittaa.

Päätös siirtämisestä villieläinsairaalaan tehtiin tiistaina Korkeasaaren Trontin mukaan viranomaisten kesken yhteisymmärryksessä - siitäkin huolimatta, että sen selviämistä matkasta pidettiin epätodennäköisenä.

- Mursu ei olisi selviytynyt luonnossa enää omin voimin, mutta viranomaiset arvioivat, että hoitoa kannattaa yrittää.

Mursu siirrettiin myöhään tiistaina-iltana Kotkasta Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Nälkiintynyt mursuvanhus ei selvinnut matkasta hengissä.

Mursu siirrettiin myöhään tiistaina-iltana Kotkasta Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Nälkiintynyt mursuvanhus ei selvinnut matkasta hengissä. Kuva: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Ilta Sanoma
vendredi 22 juillet 2022 21:45:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.