Sydney McLaughlin on vienyt 400 metrin aitajuoksun ennennäkemättömälle tasolle. Kovista menestyspaineista puhunut urheilija yrittää välttää häiri" /> Sydney McLaughlin on vienyt 400 metrin aitajuoksun ennennäkemättömälle tasolle. Kovista menestyspaineista puhunut urheilija yrittää välttää häiri" />

YLE


Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

- Mitä mitä sanoin? Hän on vain niin hyvä. Hän on vain niin hyvä!

NBC Sportin karismaattisen kommentaattorin Ato Boldonin hehkutus kertoo kaiken oleellisen. Sydney McLaughlin, 22, on ylittänyt juuri maaliviivan ME-aikaan 51,41 Yhdysvaltojen mestaruuskisojen naisten 400 metrin aitojen loppukilpailussa. Viimeistään nyt voidaan puhua poikkeuksellisesta urheilijasta.

Kesäkuun lopussa tehty ME-aika oli yhdysvaltalaisaiturille jo uran kolmas. Hän on parantanut maannaisensa Dalilah Muhammadin vuodelta 2019 peräisin ollutta vanhaa ME-aikaa 75 sadasosaa.

McLaughlinista puhuttaessa mykistää etenkin maailmanennätyksien määrä. Esimerkiksi Usain Bolt pystyi 100 metrillä niin ikään kolmeen maailmanennätykseen.

Tuoreimman ennätysajan arvoa nostaa se, että McLaughlin teki sen ilman kunnon kiriapua. Aiemmissa ME-juoksuissa häntä siivitti Muhammad (51,58) kahdesti ja Hollannin Femke Bol kerran (52,03). He ovat kaikkien aikojen tilastossa sijoilla kaksi ja kolme.

Aitajuoksuvalmentaja ja kansainvälistä yleisurheilua tiiviisti seuraava Jussi Ihamäki antaa esimerkin kiriavun merkityksestä.

- Aikoinaan (Göteborgin MM-kisat 1995) Kim Batten ja Tonja Buford-Bailey juoksivat molemmat silloisen naisten 400 metrin aitojen ME:n alle. Heidän erokseen jäi vain sadasosa. Keskinäinen kilpailu potki molempia eteenpäin.

- Jos olosuhteet ovat vain hyvät, voidaan varmaan odottaa kovaa aikaa. Femke Bolkin vaikuttaa olevan kovassa kunnossa, mikä potkii vielä enemmän eteenpäin, Ihamäki ennakoi MM-kisojen naisten 400 metrin aitoja.

Sydney McLaughlin 16-vuotiaana Tokion olympialaisissa.
Sydney McLaughlin oli nuorempana teinitähti. Hän juoksi ensimmäisissä olympialaisissaan vasta 16-vuotiaana. Getty Images

Mainoskasvona Tampereella

McLaughlinin tie supertähdeksi on ollut viitoitettu. Hänet tunnettiin juniori-ikäluokissa teinisensaationa. Vuonna 2016 hän oli vasta 16-vuotiaana maailmanlistan yhdeksäs sekä kilpaili Rion olympialaisissa.

Hän oli jo 14-vuotiaana toiseksi nopein alle 20-vuotiaiden sarjassa. Sen jälkeen hän dominoi nuorten sarjaa miten tahtoi. McLaughlinin nimissä on peräti kahdeksan alle 20-vuotiaiden sarjassa tehtyä kaikkien aikojen nopeinta aikaa.

McLaughlin oli vuonna 2018 merkitty nimi myös Suomessa. Hän oli Tampereella järjestettyjen yleisurheilun nuorten MM-kisojen mainoskasvoja.

Kisojen aikaan kaupungin katukuvassa oli nuoren naisen kuvalla varustettuja viirejä. McLaughlin ei kuitenkaan koskaan saapunut paikalle. Hänen kautensa päättyi yliopistojen mestaruuskisoihin.

- Hän olisi voittanut mestaruuden aivan ylivoimaisesti, Ihamäki uskoo.

Vaihtamalla paranee

Absoluuttiselle huipulle pääseminen on usein hiomista. McLaughlin on tehnyt sopivissa väleissä aina oikeita ratkaisuja.

High schoolissa teini-ikäistä urheilijaa valmensi Mike McCabe. Nimekkäitä urheilijoita valmentanut Edrick Floreal auttoi McLaughlinin seuraavalle tasolle. Olympiavoittaja Joanna Hayesin valmennusvastuun aikana McLaughlinista tuli parikymppisenä MM-hopeamitalisti.

Viimeisimmästä hionnasta on vastannut menestyksekäs Bob Kersee. Valmentajalegendan tunnetuimpia urheilijoita ovat muun muassa vaimonsa Jackie Joyner-Kersee sekä Allyson Felix.

Ihamäki sanoo, että aiemmin yleisurheilussa oli paljon pitkiä valmennussuhteita.

- On aina rohkeaa vaihtaa valmentajaa. Tuntuu, että nykyään ei olla enää niin valmentajauskollisia. Parhaassa tapauksessa se toimii. McLaughlinilla on kokemusta siitä, että hän pystyy vaihtamaan valmentajaa ja tuottamaan koko ajan tulosta.

Sydney McLaughlin.
Itsekin maailmanennätyksiä juossut Dalilah Muhammad (vas.) kiritti Sydney McLaughlinia Tokion olympialaisissa. EPA-EFE/All Over Press

Some kiinni

Entistä paremmaksi urheilijaksi kehittyminen on vaatinut myös muita toimenpiteitä. McLaughlin panosti ammattilaisuransa alussa vahvasti sosiaaliseen mediaan.

Esimerkiksi vuonna 2019 hän oli yllättävän seurattu yleisurheilija Instagram-palvelussa, vaikkei hän ollut vielä suuren yleisön tuntema tähti. Tokion olympiavoiton jälkeen miljoonan seuraajan raja paukahti rikki. Aktiiviyleisurheilijoista se on kärkipäätä.

Sosiaalisella medialla on myös varjopuolensa. McLaughlin on kertonut hiljentävänsä sosiaalisen median kanavat useita viikkoa ennen jokaista kisaansa.

- Kun ympärilläsi on paljon ulkopuolisia ääniä, se voi varmasti muuttaa sitä, mitä sinulla on meneillään sisäisesti, McLaughlin on kertonut New York Postin mukaan.

- Se on mielenkiintoinen valinta. Mielestäni se osoittaa, miten fokusoidaan olennaiseen. Se kertoo poikkeuksellisesta kyvystä, Ihamäki näkee.

McLaughlin on puhunut avoimesti paineista. Hän purkautui Tokion olympialaisten jälkeen Instagram-tilillään kyyneliin siitä, miten jotkut olivat asettaneet hänelle kohtuuttomia odotuksia. Olympiavoitto maailmanennätysajalla ei riittänyt kaikille.

Myös 100 metrin aitojen olympiavoittaja Jasmine Camacho-Quinn on avautunut samanlaisista asioista. McLaughlin ja Camacho-Quinn inhimillistävät huippu-urheilua.

- Paineet ovat olleet heillä ihan hirvittäviä. Tavallisesta ihmisestä se voi tuntua oudolta. Vaikka ulkomaalaiset huiput voittavat olympiakultaa ja tuntuvat lyömättömiltä, heillä on ihan samanlaisia ajatuksia kuin suomalaisilla urheilijoillakin. Heillä on paineita, ulkonäköpaineita ja masennusta, Ihamäki muistuttaa.

Sydney McLaughlin.
Sydney McLaughlin on rikkonut jo kolme maailmanennätystä. Mikäli hänellä riittää motivaatiota, ME-aikaa kirjataan vielä useampaan kertaan uusiksi.Lehtikuva

Missä menee McLaughlinin absoluuttinen raja?

Olympiavoitto. Kolme maailmanennätystä. Timanttiliigan kokonaisvoitto. Ikää on vasta 22 vuotta.

Mikäli yhdysvaltalainen McLaughlin saavuttaa kotiyleisönsä edessä maailmanmestaruuden, on aiheellista kysyä, mikä häntä 400 metrin aidoissa vielä motivoi?

Innokkaimmat yhdysvaltalaiset yleisurheilutoimittajat ovat spekuloineet lajinvaihdolla. Sileällä 400 metrillä naisen nopeusominaisuudet riittäisivät aivan terävimpään kärkeen.

Toisaalta eri lajien urheilijoita motivoi se, että he voivat saavuttaa lajissaan sellaisia asioita, mihin kukaan ei ole aiemmin pystynyt. McLaughlinin kohdalla se tarkoittaa entistä mykistävämpää ME-aikaa.

Oregonin MM-kisoissa McLaughlinille on realistista alle 51 sekunnin rykäisy. Tulevaisuudessa se voi olla kenties jotain muuta. Ihamäki väläyttää vielä hurjemmalla rajapyykillä.

- Jos hän juoksee aidat 50,70, voi olla, että McLaughlin haluaa juosta alle 50 sekuntia.

Siis 49:lla alkava aika? Puhutaan ajoista, joilla juostaan arvokisamitaleista ilman aitoja!

- Se kuulostaa utopistiselta. Toisaalta miehissä Karsten Warholm osoitti, että aidat voi juosta alle 46 sekunnin (45,94). Hän (McLaughlin) saattaa olla sitä mieltä, että pitää juosta alle 50 sekunnin.

Kovaa puhetta. Mutta kuten Ato Boldon sanoi, hän on vain niin hyvä.

McLaughlin juoksee 400 metrin aitojen välierissä torstaina kello 4.15.

Lue myös:

Yleisurheilun MM-areenalla hurjasteltiin jo nyt - Sydney McLaughlin rikkoi pitkien aitojen maailmanennätyksen: "Taivas on rajana"

Yksi kaikkien aikojen yleisurheilijoista juoksi viimeisen ratakierroksen kilpailunsa - Allyson Felix paljastaa harkinneensa lopettamista jo 14 vuotta sitten

Näistä hetkistä Tokion olympiakisat tullaan muistamaan

mercredi 20 juillet 2022 21:01:32 Categories: YLE Yleisurheilun MM 2022

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.