Ilta Sanoma

Useimmiten ongelmia aiheuttavat huonosti valitut kengät, joissa jalka ei mahdu liikkumaan oikein. Jalkaterapeutti kertoo, kuinka jalan ongelmia voi hoitaa ja ennaltaehkäistä.

Moni jättää jalkavaivat huomiotta, vaikka ne olisi helposti ennaltaehkäistävissä.

Moni jättää jalkavaivat huomiotta, vaikka ne olisi helposti ennaltaehkäistävissä. Kuva: Shutterstock

Kesällä hiertymät ja rakot jaloissa ovat monien riesana. Kesällä lämpö aiheuttaa turvotusta ja jalkojen hikoilua, joka taas osaltaan lisää riskiä hiertymille ja rakoille.

Kovettumat, kynsimuutokset sekä lihas- tai nivelperäiset kivut ovat hiertymien ja rakkojen ohella hyvin yleisiä jalkavaivoja.

- Arvelisin, että enemmän kuin puolet ihmisistä kärsii jossain vaiheessa ongelmista, kertoo jalkaterapeutti Veera Keltanen Vuosaaren jalkaterapiakeskuksesta.

Kun iho paksuuntuu, on kyse kovettumasta. Välttääkseen kovettumat, tulisi ihoa rasvata säännöllisesti. Esimerkiksi kantapään halkeamat ovat yleinen vaiva.

- Joustava iho pääsee venymään, kuiva iho repeytyy ja halkeaa.

Hiertymä taas johtuvat ohuen ihon rikkoutumisesta. Syntyneet hiertymät kannattaa suojata erilaisten laastareiden tai muiden niihin tarkoitettujen suojien avulla.

Joskus hiertymästä syntyy rakko, jota ei kannata puhkaista, vaan hoitaa rakkolaastareilla.

Runsaasti hikoileville jaloille on apteekeissa ja kaupoissa paljon erilaisia tuotteita avuksi. Tepsivin keino hikoiluun on kuitenkin yksinkertaisesti antaa jaloille ilmaa olemalla ilman sukkia ja kenkiä mahdollisimman paljon.

Useimmiten ongelmia aiheuttavat huonosti valitut kengät.

- Lähes kaikki jalkaongelmat olisivat ehkäistävissä, jos ei olisi nykyaikaisia kenkämalleja, Keltanen kertoo.

Vastoin yleisiä uskomuksia kenkää ei tulisi Keltasen mukaan valita tukevuuden perusteella, vaan itseasiassa päinvastoin: kengän ei pidä tukea. Se saattaa olla monilla syy hiertymien takana.

Kengän tulisikin olla mahdollisimman pehmeä, kevyt ja mukava jalassa. Hyvän kengän tunnistaa usein siitä, että se tuntuu jo ensikosketuksella hyvältä jalassa.

- Kenkää tulisi testata kunnolla kaupassa, seisomalla ja kävelemällä. Ei kannata odottaa, että kenkä alkaisi tuntumaan hyvältä käytössä.

Toinen ongelma on koko. Ihmiset ostavat liian pieniä, kapeita ja lyhyitä kenkiä, joissa jalka ei mahdu liikkumaan kunnolla.

- Liian pieni kenkä aiheuttaa hirveästi ongelmia. Lyhyet ja kapeat kärjet hankaavat, sillä kengän pitäisi olla jalan muotoinen. Liikkuessaan jalkaterä leviää todella paljon.

Kengässä tulisikin olla 1-1,5 senttimetriä tyhjää tilaa pisimmän varpaan edessä. Parhaiten tilan näkee seisomalla irtopohjallisen päällä, jos kengässä sellaiset on. Kaikissa kengissä, kuten avokkaissa, näin paljoa tilaa ei tietenkään voi olla.

Ihon kunnon lisäksi vääränlainen jalkine voi vaikuttaa askellukseen.

Jos jalkaterien iho toistuvasti hiertyy ihon suojaamisesta ja kenkien vaihtamisesta huolimatta, kannattaa varata aika jalkaterapeutille. Taustalla voi nimittäin olla vääränlainen askellus.

- Jalan tulisi toimia kokonaisuutena, eli kanta hipaisee maahan, sitten koko jalka ja lopuksi varpailla työnnetään itseään eteenpäin.

Monilla korkeat korot estävät varpaiden osumisen maahan luonnollisesti, eivätkä kapeat kärjet mahdollista varpaiden oikeaoppista leviämistä.

- Tällöin loppuponnistus jää askeleesta pois. Usein kantapää myös isketään liian kovaa maahan.

Askellusta voi parantaa helposti ja nopeasti. Tärkeintä on hankkia oikeanlaiset kengät, kävellä paljain jaloin ja keskittyä kävelyyn. Jalan tulisi antaa toimia luonnollisesti.

Kävelytyylin uudelleen muokkaaminen on helppoa ja ihan kaikki oppivat sen. Moni jättää jalkavaivat kuitenkin huomiotta ja piilottaa ne sukkien sisään.

- Ongelmat huomataan vasta sitten kun jalat ovat kipeät, vaikka kipu voitaisiin ehkäistä ennalta. Eli rohkeasti kannattaisi etsiä apua ja ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Ilta Sanoma
mercredi 20 juillet 2022 21:00:00 Categories: Hyvä fiilis Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.