Kesäisin salamat uhkaavat erityisesti vanhoja rakennuksia. Tietyn kaavan mukaan rakennetut talot ovat erityisessä vaarassa." /> Kesäisin salamat uhkaavat erityisesti vanhoja rakennuksia. Tietyn kaavan mukaan rakennetut talot ovat erityisessä vaarassa." />

YLE


Salamat sytyttävät Suomessa lukuisia rakennuksia tuleen joka kesä.

Salaman aiheuttamien rakennuspalojen määrät vaihtelevat runsaasti vuosittain. Esimerkiksi Itä-Suomen maakunnissa paloja syttyy kuitenkin myös rauhallisina vuosina ainakin toistakymmentä.

Pohjois-Karjalassa salamat aiheuttivat pelkästään viime viikolla lähemmäs kymmenen rakennuspaloa.

Usein rakennus syttyy tuleen suorasta salamaniskusta, jonka mukana rakennukseen kohdistuu valtavat voimat.

- Puhutaan jopa sadan miljoonan voltin jännitteestä ja 30 000 asteen lämpötilasta, turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Hennamari Valkeinen kertoo.

Valkeisen mukaan rakennuksia saattaa syttyä ukkosella tuleen myös sähkölaitteiden vaurioitumisen seurauksena. Tällöin kyse on usein niin kutsutusta nollaviasta.

Käytännössä se syntyy ukkosella salaman kaatamasta puusta, joka kaatuessaan irrottaa ilmalinjan kannatinvaijerin. Nollavika vaurioittaa helposti sähkölaitteita, jotka voivat puolestaan syttyä palamaan rakennuksen sisällä.

Nollavian voi tunnistaa valojen välkkymisestä. Osa valoista palaa himmeämmin, osa kirkkaammin.

- Siinä tilanteessa pitää aina ottaa yhteyttä alueen sähkönjakeluverkkoyhtiöön, Valkeinen opastaa.

Pelastushenkilö sammuttaa tulipaloa.
Ukkosmyrskyt työllistävät palomiehiä joka kesä. Salama sytytti piharakennuksen tuleen Vantaalla toukokuussa 2020.Lehtikuva

Tietty rakennustyyppi yliedustettuna

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen apulaispalopäällikkö Kari Antikaisen mukaan rakennuspalojen määrää helpompaa on ennustaa sitä, millaisia taloja syttyy tuleen.

- Tyypillisesti se on vanhempi rintamamiestyyppinen talo, jossa eristeenä on kutterinpurua tai muuta helposti syttyvää materiaalia.

Vanhojen puutalojen ongelmana on usein myös se, että rakennuksen ukkossuojaus on jäänyt aikanaan tekemättä.

- Ukkosjohtimen lisääminen jälkikäteen on aika hankalaa, Antikainen toteaa.

Joskus salama saattaa sytyttää rakennuksen tuleen hyvin salakavalasti. Antikainen muistaa 35-vuotisen uransa varrelta tapauksen, jossa palo levisi salaman sytyttämästä puusta hyvin yllättävää reittiä rakennukseen.

Näillä kolmella tavalla voit suojata rakennusta

Asukkaan on mahdotonta estää salaman sytyttämiä rakennuspaloja täysin. Valkeinen ja Antikainen antavat kuitenkin neuvoja, joiden kautta riskiä voi pienentää.

1. Kaada korkeat puut

Antikaisen mukaan rakennusten lähellä olevat korkeat puut ovat riski ukkosella. Salama iskee helposti korkeaan puuhun, joka voi kaatua tai syttyä palamaan.

2. Harkitse ylijännitesuojausta

Uusia taloja rakennettaessa arvioidaan rakennuksen ylijännitesuojauksen tarve. Ylijännitesuojauksen voi kuitenkin rakennuttaa suojaksi joka tapauksessa, vaikka rakentamismääräykset eivät sitä edellyttäisi.

3. Irrota sähkölaitteet seinästä

Jos rakennusta syöttävä sähköverkko ei ole kokonaan maakaapeloituna, sähkölaitteet on syytä irrottaa seinästä ukkosella. Valkeinen neuvoo myös harkitsemaan ilmajohdon siirtämistä maan alle.

Mitä ajatuksia juttu sinussa herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 21. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Sähkökatkoja on ollut useissa kunnissa Pohjois-Savossa - Vesannolla salama sytytti omakotitalon tuleen

Omakotitalo syttyi salamasta tuleen Rääkkylässä

Salamointi sai aikaan kolme tulipaloa Etelä-Pohjanmaalla - Voimakkaat ukkosrintamat näkyvät pelastuslaitoksen tehtävämäärissä

mercredi 20 juillet 2022 17:50:28 Categories: YLE salamat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.